Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Черемош-фест»: місія можлива

Категорія:

Світ:

Від сплаву на катамаранах до книги рекордів Гіннеса. Пісня «Водограй» Володимира Івасюка, квітка арніка, музичний інструмент дримба – стануть символами фестивалю горянської та туристичної культури «Черемош-фест», який відбудеться 11-12 травня у Криворівні на Гуцульщині. Формат фестивалю - open air - просто неба, на свіжому повітрі посеред гір, які пам’ятають Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Леся Курбаса, Сергія Параджанова...

Організатори обіцяють цікаву і насичену програму, яка стартуватиме сплавом на катамаранах Чорним Черемошем. Для тих, хто ніколи в житті не сплавлявся рікою, проведуть навчання.

Два фестивальні дні поєднають у собі неймовірний калейдоскоп подій і вражень: екскурсії визначними місцями, піші, вело- та кінні прогулянки, майстер-класи з народних ремесел і гри на давніх гуцульських музичних інструментах.

У музичній програмі фестивалю братимуть участь «Перкалаба», «КораЛЛі», «Рура», «Пан Пупец» (Івано-Франківськ); «Гич-Оркестр», «Бурдон», «LBB» (Львів); «Фолькнери», «Zapaska» (Київ); «Longital» (Словаччина). Тож натхнені травневою красою й адреналіном учасники та гості фестивалю матимуть змогу порівняти дику мелодію гірської води з виступами музикантів. Також буде проведений круглий стіл «Річка Черемош – сакральна річка гуцулів», присвячений збереженню природи та культури Карпатського регіону, в якому візьмуть участь провідні науковців з Києва, місцеві краєзнавці та письменники.

Андрій Мельничук, співорганізатор фестивалю та співзасновник «Майстерні громадських ініціатив», інтригує родзинкою фестивалю, яка має всі шанси бути занесеною до української книги рекордів Гіннеса – найчисленнішого в країні дримбання на гуцульських дримбах. За його словами, «нескінчений ланцюг музикантів-дримбарів виконує гуцульські мелодії»… А також під керівництвом місцевих умільців буде змайстрована найбільша у світі дримба – висотою у людський зріст. І найважче у цьому процесі – не просто зробити дримбу, але зробити таку, яка буде грати. От тільки, чи знайдуться такі губи в якогось музики, до яких її можна буде прикласти, хіба якогось велета, який зійде з крутих полонин і зі сивих гуцульських легенд…

А ще Андрій зізнається: «Буде Тарас Прохасько. Його нариси для мене знакові, бо я мандрую тими ж теренами – і проникливіше за нього про наш край не напишеш. Подзвонити до нього було для мене, як Knockin’ on Heaven’s Door, але я за два дні таки переборов себе».

Фестиваль має ще одну благородну місію: продемонструвати сучасний рівень культури дбайливого ставлення до довкілля, навчити горян шанувати навколишню природу, зокрема в процесі екологічної акції «Карпатський потяг» з прибирання берегів Черемоша від сміття. Тарас Прохасько, пояснюючи свою участь у цьому музично-туристичному святі, каже, що його привабила саме екологічна суть проекту. Бо треба вчитися співіснуванню у нашому спільному природному домі, розумінню того, що можливості довкілля не безмежні, що природа помирає так само, як і людина…

Організатори обіцяють повний комфорт і гостинність, зручний трансфер до Криворівні зі Львова і локальніший – в Криворівню з Верховини та розкіш місцевої кухні у всіх її проявах. Загалом очікується понад півсотні гостей з багатьох куточків України та з-за кордону, а також мешканців довколишніх сіл, які, без сумніву, завітають на це свято, зваблені його особливою аурою.

Варто додати, що організатором фестивалю «Черемош-фест» є «Майстерня громадських ініціатив» під егідою Товариства Лева та за сприяння Всесвітнього фонду природи.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи