Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Лайки” у Фейсбуці можуть розкрити психологічний портрет

Категорія:

Про ваші сексуальні погляди, політичні вподобання і навіть рівень інтелекту можуть розказати пости у Facebook, які ви “лайкаєте”. Алгоритм, який розробили дослідники з Кембриджського університету, може також передбачати релігію та расову приналежність користувачів соцмережі.

За словами авторів, дослідження, опубліковане в журналі PNAS, формує на диво точні психологічні портрети людей.

Водночас активісти із захисту приватності кажуть, що ці відкриття мають стати “сигналом тривоги” для користувачів.

У дослідженні взяли участь 58 000 добровольців, які, окрім своїх “лайків”, надали вченим демографічну інформацію та пройшли психометричні тести, які виявили їхні характерні риси як особистостей.

Алгоритм обробив дані про їхні “лайки”, а результат порівняли з даними психологічних тестів цих користувачыв.

У 88% випадків алгоритм правильно визначив сексуальність чоловіків, у 95% - розрізнив афроамериканців від білих американців і в 85% - республіканців від демократів.

Програма зуміла відрізнити християн від мусульман у 82% випадків, а точність розпізнавання сімейного статусу та вживання наркотиків складає відповідно 65% і 73%.

Посилання, на які клікали користувачі, давали мало інформації про їхні особливості. Наприклад, менше 5% гомосексуальних користувачів обирали такі очевидні статті, як одностатеві шлюби.

Натомість алгоритм накопичує величезну кількість лайків, зокрема пісень і телепрограм, на основі яких створює персональні досьє.

Крім того, стало відомо про деякі неочевидні зв’язки.

"Картопляні чіпси у вигляді спіралі корелюють з високим рівнем інтелекту, а люди, які люблять Темного лицаря (Фільм "Бетмен" - ред.), переважно мають менше друзів на Facebook”, - сказав автор дослідження Девід Стілвелл.

Водночас науковці застерігають, що профілі в соцмережах, які люди створюють самі, загрожують їхній приватності.Дослідження явно сподобається компаніям, які володіють соціальними медіа і прагнуть заробляти більше на персоналізованому маркетингу.

"Я ціную автоматичну рекомендацію книжок або коли Facebook обирає для моєї стрічки новин найцікавіші для мене історії. Однак я можу уявити ситуацію, в якій ці самі дані й технології будуть використані, щоб визначити сексуальну орієнтацію чи політичні погляди, і це може загрожувати свободі чи навіть життю людей”, - сказав Майкл Косінські, провідний дослідник проекту.

За словами пана Стілвелла, користувачі можуть зробити деякі прості речі, щоб захистити себе.

"За замовчуванням ваші “лайки” у Facebook бачать усі, але Facebook не змушує вас робити їх публічними, ви можете змінити налаштування приватності”, - каже він.

За його словами, результати дослідження стосуються не лише соцмереж, а й іншої інформації, такої як дані у браузері про те, які сайти ви відвідували чи які слова вводили в пошук.

"Дослідження має стати сигналом тривоги для всіх, хто вважає, що налаштування приватності можуть захистити інформацію, яку ви публікуєте про себе онлайн. Нам потрібно переосмислити на базовому рівні те, скільки даних про себе ми добровільно виставляємо на загальний огляд”, - каже Нік Піклз, директор руху Big Brother Watch, який наглядає за дотриманням приватності.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан Ич.
0
Ще не підтримано

Стосовно зв'язків, котрі названо неочевидними.

Звісно люди, котрим подобається темрява, кажани, втаємниченість, герої-одинаки мають менше друзів, ніж ті, кому подобається світло, відкритість, голуби, герої, що ведуть за собою інших.

Щодо спіральних чіпсів, то чіпси скоріше корелюють з низьким рівнем інтелекту, а з високим рівнем корелює спіральність.

Коментарі

Зображення користувача Богдан Ич.
0
Ще не підтримано

Стосовно зв'язків, котрі названо неочевидними.

Звісно люди, котрим подобається темрява, кажани, втаємниченість, герої-одинаки мають менше друзів, ніж ті, кому подобається світло, відкритість, голуби, герої, що ведуть за собою інших.

Щодо спіральних чіпсів, то чіпси скоріше корелюють з низьким рівнем інтелекту, а з високим рівнем корелює спіральність.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

!Ласкаво просимо до реального шоу Трумана! Хай щастить. )))

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.