Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 12

Музика і математика в розвитку творчої особистості

Світ:

Всі ми жалкуємо за втрачені в дитинстві можливості. Мені, наприклад, прикро, що мене не вчили в дитинстві музиці, хоча я проявляв до неї цікавість і навіть сам навчився читати ноти. Крім того, я жалкую про математику.

Зараз математики напряму почали займатися музикою. Вони розглядають музичну партитуру як графік, на якому по вертикалі відкладається висота звуку, а по горизонталі – час. Інші характеристики – тональність, тривалість звучання, паузи, ритм тощо – додаються, але за допомогою додаткових символів (що примушує обурюватися істинних математиків). Тепер у нас є докази того, що кожний акорд можна представити не просто за допомогою довільних знаків на розлінованому папері, але і як точку в геометричному просторі.

Уявіть за допомогою цієї нової геометрії трохи музики Баха або Бетховена, і акорди збираються разом і створюють графічне зображення. Переміну позиції, тональність, повтори можна показати як частину того самого зображення. Зміна акордів в такому випадку являє собою ніщо інше, як знаходження найкоротшої відстані між двома точками на рельєфній поверхні.

Дослідження навіть підказує, як можна апробувати нові й несподівані геометричні прогресії

Яким чином математики можуть впоратися з авангардом, передбачити складно, однак у ентузіастів скоро появиться можливість про це дізнатися.

У цьому році на травневому Фестивалі наук в Челтенхемі підбивалися підсумки цікавого експерименту, ідеєю якого було довести, що навіть малюки можуть ідентифікувати музичний малюнок. Для цього малюку двох діб від роду програвалася низка нот в простій послідовності, повторювалася кілька разів, і в результаті – мозок дитини не реагував на зміну одиничного звуку після трьох повторів. А якщо ноти програвалися в довільному порядку, мозок починав реагувати, активізуючи діяльність щоразу, коли звучав новий тон.

Це доводить, що діти не просто вловлюють окремо взяті ноти, але й чутливі до їх послідовності. Мета експерименту наукового Фестивалю – розкрити здібності людини вловлювати складні послідовності.

Як показали експерименти з маленькими дітьми, деяким людям музичний талант дається від народження, проте його можна й розвинути. Ось чому музикантам необхідно багато тренуватися...

Цим же пояснюється, чому наспіви індійців для слуху західної людини здаються чужорідними. Шанувальникам сучасних композиторів треба витрачати більше сил, щоб зрозуміти своїх кумирів, ніж тих авторів, хто творив в ніші більш простої музичної геометрії (як Моцарт).

Багатьом так і не вдається полюбити сучасних авторів.

Деякі вчені вважають, що музикантам легше дається математика.
Сканування мозку показує: коли складають дробові числа, у музикантів сильніше, ніж у людей без музичної підготовки, активізується та частина мозку, яка задіяна в абстрактному мисленні.

Якщо вам сподобалась ця публікація, ви можете підтримати проект
Музика Золотої ери 
грошовими внесками - з приміткою "на музику" і своїми особливими побажаннями - див: 
Модернізуймо Народний Оглядач!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи