Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Школи Прилук переходять на використання для навчання вільного програмного забезпечення

Школи міста Прилуки (Чернігівська область) переходять на застосування в навчальному процесі рішень на базі вільного програмного забезпечення - операційна система Linux, офісний пакет OpenOffice.org, системи програмування Free Pascal та Gambas. Про це повідомляє Начальник управління освіти міста Прилуки Тетяна Михайлівна Клименко.
Використання вільного програмного забезпечення в освіті не є новиною навіть в Україні - чинні навчальні програми дозволяють використовувати ВПЗ (вільне програмне забезпечення) у вивченні шкільного курсу інформатики, але до цього часу це були лише поодинокі школи (не більше 2-3 на кожну з областей), масовий перехід ми спостерігаємо вперше.

Причина, в першу чергу, є економічною - освіта міста Прилуки відмовилась від використання в навчальному процесі неліцензійного програмного забезпечення на базі Microsoft Windows через те, що закупівля навіть пільгових, так званих "академічних", ліцензій для декількох сот комп’ютерів шкіл міста буде коштувати більш ніж півмільйона гривень, але бюджет міського управління освіти не в змозі витратити такі кошти на придбання ліцензій на ПЗ (програмні засоби), адже є інші, більш нагальні потреби.

Зрозуміло, що важко бути першими, разом з тим, керівники міста, управління освіти, адміністрація шкіл та вчителі з розумінням підійшли до вирішення даної проблеми - були проведені семінари для вчителів інформатики, бажаючим було безкоштовно надано необхідне програмне забезпечення.

Зрозуміло що не обійшлося без проблем, адже наявне методичне забезпечення, підручники з інформатики в першу чергу спрямовані на вивчення операційної системи Windows та офісного пакету Microsoft Office, виникали певні проблеми технічного плану, які успішно були подолані.

Вчителі шкіл вказували на те, що вони широко використовують досвід своїх російських колег, де з 2007 року впроваджується державна програма по використанню вільного програмного забезпечення в освіті, виконання якої безпосередньо курує Президент РФ Д.Мєдвєдєв.

На даний час більше 25% шкіл використовують рішення на базі Linux, протягом наступних років планується значно збільшити кількість закладів освіти, які використовують ВПЗ. Цим керівництво Російської Федерації створює конкурентне середовище з метою виключити монопольне становище продуктів корпорації Microsoft.

Відділення Microsoft в Росії для збереження свого панівного становища значно зменшила вартість ліцензування своїх програмних продуктів для закладів освіти, нову операційну систему Windows 7 було безкоштовно надано у використання російським школам.

Використання вільного програмного забезпечення в освіті підтримується багатьма країнами Євросоюзу, Бразилії, Китаю.

В Україні ми спостерігаємо майже 100% домінування комерційних програмних засобів. Використання в освітньому процесі вільного програмного забезпечення може принести для нашої держави значну економію бюджетних коштів.


В тему:

Чому люди обирають Linux?

Переходь на український Linux комфортно

ЧайNIX

Чи є ще щось крім Windows?

Поки мізки відпочивають

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи