Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Земля майже вичерпала свої ресурси. Час починати цивілізаційний Перехід

Світ:

При нинішньому рівні споживання природних ресурсів у світі до середини нинішнього століття глобальним екосистемам планети загрожує загибель, попереджає Всесвітній фонд дикої природи (WWF).
У звіті "Жива планета", який публікує ця організація двічі на рік, говориться, що ресурси Землі виснажуються "з небаченою в історії людства швидкістю".

За даними проведених досліджень, кількість видів тварин на Землі скоротилася на 31% з 1970 по 2003 рік.

Як говорять автори звіту, ця втрата викликана тим, що природні ресурси споживаються людиною швидше, ніж планета здатна їхній відновлювати.

Крім того, на думку WWF, якщо увесь світ буде жити так, як це робить Великобританія, то для забезпечення життєдіяльності знадобляться цілих три планети.

Один з керівників фонду, Пол Кінг, говорить, що світ залазить у "серйозні екологічні борги".

"Прийшов час зробити життєво важливий вибір, щоб люди змогли насолоджуватися життям на одній планеті", - сказав він.

"Міста, електростанції і будинки, які ми будуємо сьогодні, або приведуть до того, що суспільство дуже надовго загрузне в згубному для планети циклі надмірного споживання, або відкриють шлях нинішньому і наступному поколінням до екологічно раціонального способу життя на одній єдиній планеті", - додав Пол Кінг.

Звіт, складений фахівцями WWF разом із Зоологічним суспільством Лондона природоохоронною організацією Global Footprint Network, заснований на даних двох індикаторів: "індексу живої планети" - виміру стану здоров’я екосистем планети і "Екологічного відбитка" - виміру споживання природних ресурсів людиною.

У "Індексі живої планети" відслідковується інформація про популяції 1313 видів хребетних риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців в усім світі.

Скорочення популяції більше ніж на 30% показує, що ресурси планети виснажуються з неймовірною швидкістю.

У рамках "Екологічного відбитка" учені вимірюють кількість біологічно продуктивного ґрунту і води, необхідних щоб задовольняти нестатки людства в їжі, деревині і житлі, а також поглинати забруднення, викликане діяльністю людини.

Автори звіту прийшли до висновку, що "екологічний відбиток" перевищив біологічні можливості Землі на 25% у 2003 році. Це означає, що планета більше не здатна поповнювати споживані людиною ресурси.

За словами Джонатану Ло з Зоологічного суспільства Лондона, одного з авторів звіту, це очевидна ознака триваючого скорочення біологічної розмаїтості в усім світі.

"Популяція видів у земних, морських і прісноводних екосистемах скоротилася більш ніж на 30% з 1970 року, а в тропіках ці показники набагато вище, оскільки ресурси занадто інтенсивно споживаються людиною", - говорить він.

Автори звіту WWF припускають п’ять можливих варіантів розвитку подій - від продовження життєдіяльності без змін до переходу до використання ресурсів, що заповнюються.

У випадку відсутності яких-небудь змін у життєдіяльності людини, до 2050 року людству буде необхідно в два рази більше ресурсів, чим Земля буде здатна зробити.

"При такому рівні екологічного дефіциту виснаження природних ресурсів і великомасштабний колапс екосистем стають усе більш ймовірними", - попереджають автори звіту.

Щоб перейти до суспільства, що живе за рахунок поновлюваних ресурсів "рішучі заходи необхідні прямо зараз" у таких областях як виробництво енергії, транспорт і житло.

------------------------------------
В тему:

Льодовик замість потепління

Глобальна криза і Великий перехід

Секретні висновки Пентагону були опубліковані в українському журналі “Перехід-IV”

Глобальна криза примусить багатьох згадати слово “автаркія”
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи