Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ігор Каганець: «Глобальна криза примусить багатьох згадати слово “автаркія”»

Відповіді головного редактора альманаху нової еліти ПЕРЕХІД-IV Ігоря Каганця на запитання Центру соціальних досліджень “Софія”.
1. Як би Ви оцінили розвиток української державності за останні 12 років? Чи відповідає сучасний стан речей вашим уявленням про те, як би це повинно було відбуватися?

Головний здобуток цих 12-ти років у тому, що народ України багато чого навчився. В основному це негативний досвід, пов’язаний з руйнуванням багатьох ілюзій (“легке збагачення”, “добродійний Захід”, “демократичні вибори”, “держава нам допоможе” тощо). Весь цей час Україна вчилася на власних помилках, що є найменш ефективним способом навчання. Це говорить про те, що вона не мала і не має достатньо впливової власної еліти. Справжня еліта вміє вчитися на чужому досвіді, у неї завжди є продумана стратегія. Тож коли еліта бере у своє керування народний організм, тоді він починає поводитись розумно. Це подібно до людини, яка починає керуватися не лише інстинктами, але й розумом. Нинішня Україна як система більше керується інстинктами. Через цей етап треба було пройти, але можна було все це зробити з меншими втратами.

2. Яких результатів Ви очікували від здобуття незалежності Україною? Чи не здається вам, що оптимізм початку 90-х – це результат ейфорії, першого відчуття вільної людини? Можливо, те, що маємо зараз – закономірний результат об’єктивних обставин?

Після здобуття незалежності я очікував, що Україна швидко стане звичайною європейською країною, на зразок Німеччина чи Франції. Проте глибина і тотальність кризи, в яку ми втягнулися, свідчить про можливість значно глибших і радикальніших перетворень. Оптимізм початку 90-х — це дитячі сподівання на те, що ми незабаром станемо “такими, як всі”. Через 12 років починаємо розуміти: слава Богу, що цього не сталося, бо тепер у нас є шанс стати самими собою і здійснити те, що нам призначено.

Щодо об’єктивних обставин, то це річ важлива, але все ж таки вторинна. Якими б не були ці обставини, а людина з дитячою свідомістю завжди залишатиметься їхнім рабом. За ці 12 років Україна вже подорослішала. І чим дорослішою вона ставатиме, тим більше залежатиме від себе самої, а зовнішні обставини матимуть для неї дедалі менше значення.

3. Наскільки реально взагалі в сучасному світі братися за побудову національної держави? З точки зору історичної ретроспективи, Україна взялася за побудову держави в постмодерний період, коли всі “успішні” держави вже пройшли свій процес становлення. Наскільки для України можливий такий стрибок – від “колоніального” статусу до розвинутої самодостатньої держави, яка має достатньо ресурсів аби не підпадати під тиск сильніших країн?

Створення національних держав — це тенденція нашого часу. Цього не бачить лише той, хто закриває очі на нинішню планетарну кризу, яка охоплює як соціальні процеси (розпад сім’ї, депопуляція і перенаселення, потоки біженців і мігрантів, локальні війни і руйнування системи міжнародної безпеки, розпад імперій і поліетнічних утворень тощо), так і природні процеси (розбалансування клімату, підвищення рівня світового океану, суттєве зростання швидкості вітрів тощо). В кризових ситуаціях виживають життєздатні, консолідовані, природні утворення. У даному контексті такими є національні держави, точніше, держави з міцним етнічним ядром, “непрозорими” кордонами і твердою міграційною політикою. Розгортання глобальної кризи незабаром примусить багатьох згадати нині забуте слово — “автаркія”, тобто самодостатність. Характерним “дзвіночком” у цьому напрямку стала епідемія нетипової пневмонії, яку можуть зупинити лише національні держави з кордонами на зразок клітинних мембран, які пропускають всередину тільки те, що корисне для національного здоров’я — фізичного, економічного, культурного, а назовні викидають все, що шкідливе.

Україна має все необхідне для створення національної держави, потрібна лише політична воля, а вона з’явиться тоді, коли буде сформульовано ясний проект майбутнього. Адже спочатку з’являється бачення зрозумілої і привабливої мети, і лише потім — воля її здійснити.

4. Що очікує Україну в майбутньому, якщо вона продовжить свій шлях в межах задекларованого курсу – Європейська інтеграція при реальній орієнтації на Росію і формальні структури СНД?

Коли людина дуже слабка, вона змушена діяти за принципом “і вашим, і нашим” — інакше їй просто не вижити. Це стосується й України, де т. зв. “багатовекторність” — єдиний спосіб зберегти хоча б мінімальну незалежність. Що її при цьому очікує? Те ж саме, що очікує будь-кого, хто надто довго перебуває у стані слабкості — його з’їдять. Тобто проблема не в “орієнтації”, а в подоланні стану слабкості. Як тільки Україна стане сильною (а це обов’язково відбудеться), тоді нинішня зовнішньополітична невизначеність стане нам у великій пригоді. Але це вже буде інша багатовекторність — глобальна політика потужної самодостатньої держави.

Заклики ж до України нарешті визначитися, з ким вона — Сходом чи Заходом — побудовані на нерозумінні сутності України. Ця країна знаходиться не між Сходом і Заходом — вона перебуває і завжди перебувала в Центрі, над Сходом і Заходом. Хто сумнівається — нехай уважно приглянеться до минулого цього краю. Тут сформувалась раса європейських кроманьйонців (Біла раса), яка приблизно 25 тисячоліть тому пережила демографічний вибух і почала багатьма хвилями розселятися по всьому світу. Тут після 55 ст. до н. е. сформувались арійці, які створили Трипільську цивілізацію (Гіперборію) — колиску сучасної світової культури. Звідси, з українського етнотворчого казана, вони розійшлися по всьому світу і створили феномен індоєвропейської спільноти, яка й сьогодні визначає розвиток людської цивілізації. Добра звістка полягає в тому, що нині на території України готується новий цивілізаційно-расовий перехід.

5. Чи є в світовій історії приклади побудови суверенної держави, які могли б бути успішно використані Україною? Чи є взагалі успішні проекти, які можна перенести на український грунт і розраховувати на успішний результат?

Питання про приклад для наслідування Україною ще можна було ставити років 50 тому. Сьогодні ж уже очевидно, що екологічна ніша сучасної цивілізації вичерпана (під екологічною нішою ми розуміємо сукупність стосунків “людина—Бог”, “людина—людина”, “людина—природа” і “людина—техносфера”). Тому безглуздо робити ставку на конкурування в ній і боротьбу за ресурси з іншими державними чи транснаціональними монстрами. Для України є лише одна перспектива — вихід у нову екологічну нішу, на вільний, ніким не зайнятий простір.

Інша справа, що в процесі грядущого цивілізаційного переходу доцільно використати весь наявний досвід трансформацій такого масштабу — починаючи від неолітичної революції і структурованого суспільства давніх аріїв, пам’ять про які збереглася в українських традиціях самоорганізації та індо-арійських законах Ману. Що стосується сучасніших прикладів, то, можливо, найбільш повчальним для нас є досвід Англії 19-го століття (Вікторіанська епоха), націонал-соціалістичної Німеччини, деголлівської Франції, післявоєнних Японії та Сінгапуру.

6. Чи не здається Вам, що нинішня позиція може виявитися вигідною для України – ми не допускаємо західний капітал, проте й не маємо проблем, які породжують глобалізовані ринки – тероризм, війни і епідемії?

Згоден. Додам, що нинішня Україна знаходиться в ситуації дуже високої системної пластичності. Це небезпечно для боротьби “тут і тепер”, але є найкращим станом для радикальної системної трансформації. Хаос лякає посередностей, але надихає справжніх творців, бо є ідеальним будівельним матеріалом для творення майбутнього.

7. Чи може Україна відсторонитися від процесу глобалізації? Яке місце вона взагалі може займати в сучасній системі міжнародних економічних і геополітичних відносин?

Від процесу глобалізації відсторонитися неможливо, так само як неможливо ігнорувати глобальну кризу. Якщо стисло, то в глобальну економіку Україна повинна увійти за допомогою потужних державних корпорацій і позиціонувати себе у світі як планетарний духовний та освітній центр, нація-миротворець, носій передових світогляду і способу життя.

Для досягнення першої мети потрібно провести розумну націоналізацію і приватизацію економіки: надати максимальну свободу дрібному та середньому бізнесу, водночас створивши потужні державні корпорації з ефективним менеджментом.

Для досягнення другої мети потрібно уважніше приглянутися до своїх коренів і взяти курс на цивілізаційно-расовий перехід.

8. Наскільки для народу важливо відчувати історичну тяглість? Чи є можливість будувати свою історію не тільки на основі історії державності (адже Україна з усіма ознаками державності виникає якраз тоді, коли в усьому світі зникають держави-нації)? Чи можлива альтернативна концепція побудови держави, історичного минулого не на основі державності?

Відчуття і розуміння історичної тяглості — це те, з чого треба починати. Щоб побачити перспективи України протягом найближчих 15 років, треба зануритись у минуле принаймні на 40 тисячоліть. Інакше неможливо дослідити закономірності розвитку українського геосоціального організму.

Що сьогодні відбувається з Україною. Хвороба? Розпад? Ні перше, ні друге. Відбувається чергове перетворення гусениці на метелика. Протягом останніх принаймні 7 тисячоліть Україна розвивалась у пульсуючому режимі: кожні 532 роки на цій землі виникала нова державна система і новий український етнос. Сьогодні ми стоїмо на порозі формування нової держави і нового українського етносу, який є прямим продовжуважем лінії “трипільські арії (гіперборії) — кіммерійці — скіфи — сармати — анти — руси — козаки”.

9. Як Ви ставитесь до унікального, суто українського шляху розвитку? Як сучасна ситуація в країні сприяє досягненню кінцевої мети?

В України немає іншого шляху, окрім унікального, власного, суто українського. Сподіваюсь, що до весни 2004 року ми вже матимемо цілісний проект української держави нової епохи — Третього Гетьманату. Тоді можна буде сказати, що для здійснення переходу Україна має все.

10. Яку роль у становленні української держави відіграє український народ? Чи може спільнота, яка проживає в межах території України брати на себе відповідальність за становлення держави? Чи це суто прерогатива політичної еліти? Хто виграє у конкурсі на побудову національної держави – еліта чи народ?

Народ — це етносоціальний організм, який складається з тіла і голови. Еліта — це голова. Вона може повноцінно жити лише тоді, коли керує народним тілом. Так само українське народне тіло добре почувається лише тоді, коли ним керує споріднена з ним голова, тобто українська еліта (а не російська, американська, єврейська чи будь-яка інша). Тому протиставлення “народ—еліта” є некоректним, бо еліта є невід’ємною складовою народу.

Якщо ж говорити про державотворчу еліту і народні маси, то безперечно, що ініціатива завжди йде від еліти. При цьому ми повинні розрізняти стару еліту і нову. Стара, пострадянська еліта ще домінує у нинішній хаотизованій державі, проте дедалі більше розкладається і поступово втрачає вплив. Ця еліта переважно є або некомпетентною, або неукраїнською, або належить до еліти лише формально, займаючись імітацією державотворчої функції.

Що стосується нової еліти, то вона лише приміряється до влади, у більшій чи меншій мірі маскуючись під стару еліту, щоб передчасно не виявити себе і не дати себе знищити. Нова еліта дасть відкритий бій лише тоді, коли відчує, що зможе перемогти. Врешті-решт, це класична військова стратегія. А взагалі-то нову еліту нині коректніше називати протоелітою. Елітою вона стане лише тоді, коли переможе.


В тему:

2011 – рік Українського дракона

Арійський Стандарт – захоплюючий фільм про велич України

Ігор Каганець на Радіо Культура: Як пришвидшити кінець світу (аудіо)

Рух Третій Гетьманат: основні принципи

Український дракон, або конкурс на Президента

Запрошуємо до глобальної громади «Народний Оглядач»!

Український мир Залізної доби

Арійська Реформація «Кому Вниз»

Українці для України — Україна для українців! Маніфест Української Національної Громади

Стратегія УНГ

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи