Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Поки мізки відпочивають

Явище Попсу – комплексне і проявляється у ВСІХ галузях життя! Отже, воно не могло оминути інформаційні технології. Комп’ютер значно спрощує обробку інформації. Свідомість людини розслабляється. І цим, звісно, можна скористатися, зліпивши з розм’яклої особистості те, що заманеться.
Тому вибір операційної системи – питання щиросердної довіри. Кому ж довірилися ми? Знаємо – вінді! Тут є два варіянти:

▪ Ти заплатив за неї гроші.

▪ Не заплатив (вкрав).

Скажу спочатку про друге (чи не найбільш розповсюджене).

Не заплатив (вважаємо, звісно, себе крутими)... Але невже ти думаєш, що це не передбачено? Адже у світі бувають різні “добродії”: “Хочіш наркати? Та бірі! Бірі дарам! Ета падарак!” Той, хто отримав задурно то “добро”, ще не знає, що воно таке (“Я же в любой мамєнт магу...”). Але незалежно від того, знаємо чи ні, ми здійснюємо вибір шляху. А він обов’язково заведе кудись! Те саме і з вибором операційної системи (ОС). Не зле би було дізнатися, куди прийдемо?

Піратство, розповсюджене на теренах колишнього (і досі ще не повсюдно похованого) совка, вважаємо таким собі новітнім “корсарством”. Ледь не прометеєвим вогнем. “Протів сістєми!”, “Назло буржуям!”... Але чи не є оте “назло” таки гарно спланованим актом підсадки? Багато моїх друзів кажуть: “я був спробував поставити собі лінукс, але не витримав – і зніс”.

Гарно? От тобі і “в любой мамєнт”. Ломка чи ні?

А тепер дивимо, що буває далі...

“Друган, друган, другаааан... Нада.. Мнє нада! Дай, дай, друган!”

“Ну, ти ж панімаіш, брателла, шо я сібє в убитак ні магу... Тада мог, а тіпєрь ні магу. Діньгу гані – і фсьо будіт”

Бідака мо’ десь і почує щось про лінукс, але він знесе його одразу... І бабенятки свої таки дістане і віддасть... І такі випадки вже були з серйозними установами із потужними адміністраторами. Перехід на іншу ОС буває настільки болючим, що легше заплатити великі гроші за те, щоб все лишилося, як було. Але угоди з Microsoft Corp. мають деякі неприємні особливості. Адже вони залежать від типу твоєї мережі. Якщо ж ти зміниш конфігурацію своєї мережі – маєш оплатити купівлю додаткових ліцензій на використання ОС Windows. Ще тобі і за це думати! Взагалі, за ліцензійною угодою з Microsoft ти, хоч і заплатив за неї гроші, не є її власником. Тобто ти не купуєш продукт, а оплачуєш послугу (що, звичайно ж, обмежує тебе у її використанні). Додатковий головний біль, ще й за твої ж гроші... Аналогія з наркотою, як на мене, – прозора! А якщо ти “простий смертний”, але купив собі другий комп'ютер – за віндусятними канонами – знову плати, або за надання послуг іншої вінди, або за додаткову ліцензію, якщо ти збираєшся робити термінальну мережу. А інакше, ти вважатимешся піратом, навіть, якщо вінда на першому твоєму комп'ютері – ліцензійна.

А вже поступово стає зрозуміло, що “халява” скінчилася. Для того, щоб переконатися – здійсни рейд по магазинах. Пошукай якийсь софт. Тепер його дістати важче, ніж раніше, еге ж? Як гадаєш, який шлях вготовано для того, хто вже звик працювати з Windows (а вчитися працювати з іншою ОС не хоче)? А нещодавно людина тішилася, що “надурила буржуя”... Хто ж кого надурив?

А “підсадка” на вінду відбувається ще на самому початку! Згадай, на якій ОС вчаться діти в школі? Діти – це наше майбутнє? Тоді – яке?

Не секрет, що на сьогодні ОС Windows є у всіх структурах України, не виключаючи державні. А вінда не марнує часу і всіляко узалежнює свідомість користувача. Гарна етикетка, “аткінтєсь на спінку крєсла” і візуальна привабливість... Щоправда, цим притлумлюється увага, щоб не помітити, що вінда повністю прибирає з MBR згадки про інші ОС (якщо такі були), що вона не бачить файлових систем, не розроблених Майкрософтом, не підтримує відкриті формати. “Їх не існує!”. Взагалі Windows не обтяжує себе дотриманням стандартів. А отже, перехід з неї на іншу ОС (стандартизовану) буде дуже складний, бо тут же “все по-іншому”. Отже, встановивши Windows, ми дистанціюємося від світу інших новітніх інформаційних технологій (дуже часто – безкоштовних), та утримуємося у полі впливу (такому собі вигулі) корпорації. А головною метою будь-якої бізнесової структури є (звичайно ж) отримування прибутку. Гадаю, ти вже здогадуєшся, з кого?

І ось тепер вся держава практично на гачку і віддана милості єдиної людини – власника Microsoft Corp. Як вважаєш, що буде, коли йому вшнипиться таки “збити” грошенят з України (а значить, з українців – нас із тобою)? Міф? Вигадки? Такого ніколи не буде? Але вже зараз Станіслав Ніколаєнко підписав угоду з Майкрософтом, про “легалізацію” використовуваної вінди у державних установах, де саме йдеться, у який термін і скільки має бути заплачено нами їм. А чи здогадувався він про те, який головний біль він купує за наші гроші нам же? А воно йому треба? Головне, щоб рейтинги зростали.

Слід сказати, що платний софт ще не зло (ти зробив – я це потребую – я плачу тобі гроші за твою роботу). Це гідний варіянт, але... Погано, коли те, за що я плачу робитиме з мене залежного від себе платника...

Отже:

▪ Якщо ти вкрав, то хтозна, хто з вас “кращий”? Чи Біллі, який робить з людини споживача-платника, чи ти, котрий краде.

▪ Якщо ж ти свої гроші віддаєш... Дивись, що купуєш! Навряд тобі хочеться заплатити зараз за те, що тягтиме з тебе гроші поза твоєю свідомістю потім і надалі.

Вважаю, що вінда – це один з компонентів Попсу. А його мета – платник! Досягненням Попсу буде істота, яка робитиме всього декілька справ:

▪ спатиме – для того, щоб мати сили платити;

▪ їстиме – щоб поновлювати свою елементарну енергію до платіння;

▪ працюватиме – щоб бути платоспроможним – на роботі, за результати якої він заплатить утриціни;

▪ і найголовніше – ПЛАТИТИМЕ.

Кожен з нас потрібен Попсу! Ти – також...

Цей файл було створено засобами безкоштовного відкритого офісного пакету OpenOffice.org 2.0.3

------------------------------
В тему:

Чи прийме Ющенко "троянського коня" від Microsoft?

Український комп’ютер: сучасний стан і перспективи

Мова, одяг, Лінукс

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи