Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

СБУ спростувала "Яд Вашем" щодо Романа Шухевича

Делегація українських фахівців каже, що під час відвідин музейного архіву в Ізраїлі не виявила там документів, які би підтверджували звинувачення про причетність батальйону Нахтігаль чи одного з лідерів ОУН-УПА Романа Шухевича до каральних операцій у Львові 1941-го року.
Один з членів делегації - історик, радник Голови СБУ Володимир В'ятрович сказав, що в архіві музею Яд Вашем не існує підбірки документів, про які згадують критики Романа Шухевича.

Суперечки довкола оцінок ролі Романа Шухевича та українського національно-визвольного руху минулого століття загострилися після присвоєння Роману Шухевичу звання Героя України.

Про наявність в архіві "Яд Вашем" збірки документів щодо буцім-то причетності Шухевича і батальйону Нахтігаль до розстрілу євреїв у Львові в червні 1941 року, 6 грудня 2007 року заявив в ефірі "Німецької хвилі" голова Ради меморіалу Йосип Лапід:

"У нас є ціле досьє, з якого випливає, що Шухевич був одним із причетних до масових вбивств. Українська сторона не зверталася до нас з проханням передати ці документи. Якщо таке прохання надійде, думаю, ми його задовольнимо".

Як розповів Володимир В'ятрович, 27 лютого - 2 березня відбувся візит до Ізраїлю урядової делегації України, одним із завдань якої було знайомство з документами про Романа Шухевича в архіві "Яд Вашем".

За словами історика, представникам меморіального комплексу було передано копії документів, які свідчать про ситуацію у Львові 1941 року, та матеріали КДБ про те, як створювалася легенда про участь "Нахтігалю" в антиєврейських акціях:

"Спочатку ізраїльська сторона заявила, що не готова передати матеріали про Р.Шухевича, але згодом директор архівного департаменту "Яд Вашем" Хаїм Гертнер визнав, що жодного досьє на Шухевича в архіві немає, а Й.Лапід, який повідомляв про його існування, не є працівником архіву".

Натомість, продовжив В'ятрович, українській стороні передали дві "невеличкі папки з копіями документів обсягом 7 та 18 сторінок". В одній з них містилися, зокрема, свідчення колишнього вояка "Нахтігалю" Григорія Мельника, який, як вказуть документи з архіву СБУ, був завербований КДБ.

"Копії документів у переданих папках є фрагментами матеріалів, сфабрикованих КДБ, і у жодному випадку не можуть бути основою для звинувачень проти Р.Шухевича", - констатував український історик.

За даними СБУ, підрозділ "Нахтігаль" було створено 1941 року на території Польщі під Краковом.

На початку Другої Світової війни батальйон, що налічував 330 осіб, був передислокований на кордон із СРСР, але до бойових дій не залучався.

В липні 1941-го "Нахтігаль" брав участь у штурмі радянських укріплень під Проскуровом і в боях за Вінницю. Разом із тим командування батальйону настійливо вимагало від німецької влади відновити проголошену у Львові незалежність України і не бажало повністю підкорятися німцям.

У результаті батальйон був знятий з фронту, передислокований у Білорусь, переформований у тиловий охоронний підрозділ і врешті-решт у січні 1943 року розформований.

6 лютого 2008 року СБУ оприлюднила документи, які чітко демонструють, що керівництво ОУН і "Нахтігалю" не лише не причетне до каральних акцій у Львові 1941 року, а й суворо застерігало українських вояків від участі у погромах.


В тему:

Звинувачення проти “Нахтігалю” – антиукраїнська фальшивка

Викрито чергову «жертву голокосту»

Брехня, півні для спокути та ліцензія на ошуканство

Чому так старанно оберігається секрет Голокосту

Правда про Бабин Яр
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи