Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шенген націлився на пальці

Світ:

Євросоюз хоче одержувати відбитки пальців всіх іноземців при в'їзді й виїзді із країн Шенгенської зони. Біометричні дані зберуть в одну базу й відкриють до неї доступ урядам 27 держав. Юристи й поліція вважають цю ідею дурним і небезпечним наслідуванням системі безпеки США.
Європейська комісія виступить із пропозицією знімати відбитки пальців у всіх іноземців, які приїжджають у Європу або їдуть із континенту в закордонні поїздки. У розпорядженні газети The Washington Post виявився проект закону, що презентує комісар Єврокомісії з внутрішніх справ, юстиції й безпеці Франко Фраттіні. «У випадку схвалення Європейським парламентом, ця міра буде означати, що в найближчі роки точна інформація із встановлення особистості десятків мільйонів громадян поповнить бази даних, якими зможуть обмінюватися дружні уряди по всьому світу», - відзначає газета.

За ідеєю Фраттіні, всі іноземці без винятку повинні будуть надавати свої біометричні дані (поки мова йде тільки про відбитки пальців) у кожній з 27 країн Євросоюзу при кожному в'їзді й виїзді.

Така схема дублює вже введений у США режим безпеки. Біометричні дані зараз знімаються при в'їзді до Японії й Великобританії. За допомогою їх набагато легше простежити за людьми й виявити можливих терористів, заявляють європейські чиновники.

Крім проблем безпеки, зняття відбитків пальців допомагає чиновникам легше контролювати потік переселенців із країн «третього світу». До того ж парламентарії планують упоратися з тисячами емігрантів, які в'їхали в Європу по дійсній візі, але не покинули країну в момент закінчення терміну її дії.

Крім того, Фраттіні запропонує ще один спосіб прикордонного контролю: збір і вільне поширення серед країн - членів союзу інформації про всі польоти іноземця, включаючи деталі банківського рахунку, яким він користувався, щоб оплатити квиток на літак.

Зібрані дані будуть зберігатися 13 років, уточнює Washington Post.

Європейські правозахисники, ознайомившись із настільки твердим законопроектом, заявили, що про право на особисте життя можна забути.

Юристи, адвокати й навіть представники правоохоронних органів вважають, що Євросоюз бездумно копіює американську систему введення біометричних даних - без чіткої мети й гарантії збереження інформації.

«Хлопчики грають. І тепер їм схотілося мати іграшки, які є в американських товаришів», - оцінив законопроект старший науковий співробітник лондонської правозахисної організації Privacy International Гас Госейн. «Вони злизують у США одну методику за іншою без єдиного доказу, що це буде працювати. Настав час зупинитися й подумати вже», - сказала Reuters депутат Європарламенту з Голландії Софія інт Вельд.

Privacy International уважає, що в остаточному підсумку в 2015 році може з'явитися глобальна база даних, у якій буде утримуватися інформація більш ніж на 1 млрд людей.
«З будь-якого великого сховища інформації неминучі витоки. Дані викрадуть або використають у злочинних цілях», – попереджає Госейн.

На думку борців за цивільні права, доступ до біометричних даних в аеропортах дозволить створити систему спостереження за переміщеннями людей у світовому масштабі. Більше того, попереджає Госейн, використовуючи цю інформацію, будь-яка країна зможе створити власну систему спостереження, стверджуючи, що робить це, виконуючи свої міжнародні зобов'язання. У результаті тотальне стеження можуть установити держави, у яких не дотримуються права людини.

«Цей новий тренд, за яким божеволіють у США, Австралії і ЄС, - реєструвати кожну подробицю нашого життя, - сказала Софія інт Вельд. - Ми всі позначені. Вони можуть стежити за нами скрізь. Завжди знають, хто ми й де ми. Головне питання - навіщо? Це дійсно робить світ безпечнішим?»

Європейська комісія впевнена, що так воно і є. «Нововведення необхідне, щоб уберегти зовнішні кордони блоку від терористів: адже по Європі вони вже зможуть їздити без яких-небудь перевірок. Це дивний і наївний недогляд – жити без системи, при якій ми можемо бути в курсі, хто в'їхав або покинув ЄС, – заявив Washington Post представник Європейської комісії Фріско Роскам Абінг. – У цьому фантастичному просторі Шенгена немає жодних кордонів, тут людина вільніша, ніж у будь-якому іншому місці світу… Невже так дивно, що ми хочемо компенсувати це посиленням зовнішніх кордонів?»

Абінг пообіцяв, що ЄС пом’якшить надсуворі заходи безпеки, зобов'язавши уряди країн влаштувати спеціальні швидкі системи реєстрації в аеропортах для тих пасажирів, які добровільно погодяться потрапити в базу даних, наприклад, просканувавши райдужну оболонку очей.

Європейців ці заходи не торкнуться, але хвилюватися про можливий витік особистих даних із загальної бази доводиться і їм: торік більше 80% жителів ЄС здали відбитки пальців і фотографії на нові біометричні паспорти.

При цьому за останні півроку тільки у Великобританії відбулося вже кілька масштабних витоків інформації.
Восени 2007 року чиновники втратили диск із даними про 25 млн одержувачів допомоги на дитину. Податківці відправили диски з інформацією Національній аудиторській службі, але до адресата вони не дійшли. Їхнє місцезнаходження дотепер не встановлене. Пізніше зникла база з особистими даними міністерства оборони Великобританії: зник ноутбук з файлами про майбутніх призовників – його вкрали в офіцера королівських ВМС. В комп'ютері були подані вичерпні відомості, починаючи від паспортних даних і закінчуючи номерами всіх банківських рахунків. Обставини події не розкриваються, ноутбук дотепер не знайшли. При такому положенні справ повірити у конфіденційність біометричних даних, доступ до яких відкритий спецслужбам 27 країн, важко.

«Союз створює одну базу за іншою без якого-небудь захисту від злому. Це недобре – мати сховище даних, що швидко розростається, без розумної охорони», – сказав газеті представник поліції країн Євросоюзу Ян Веллеман. «Взагалі неправильно приймати рішення, привселюдно його не обговоривши. Терористична загроза нікуди не ділася, але нам потрібно краще пояснити людям, навіщо вводити такий інструмент», – додав член Європарламенту.

У США дії Еврокомісії схвалюють. «Ми не просто підтримуємо ініціативу ЄС, ми аплодуємо їй», – заявив Reuters представник міністерства національної безпеки Росс Нок. У департаменті внутрішньої безпеки США в колекції вже 85 млн відбитків пальців. Поряд з іноземцями, затриманими на кордоні за різноманітні порушення кримінального кодексу, там зберігаються дані про американців, що всиновили дітей з інших країн.

--------------------------------------
В тему:

Війна людей і роботів

Британським злочинцям будуть вживлювати мікрочіпи

Кандидат на пост Президента Рон Пол вважає, що США рухаються до фашизму

Великий Брат пам’ятає про тебе

Американцям почали вшивати мікрочіпи для стеження

Партія Білого Народу створюється у Неваді

Справжня Народна Самооборона. Досвід американської демократії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи