Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Люди почали носити взуття 40 тисяч років тому

Світ:

Нові дані досліджень антропологів свідчать про те, що стародавні люди почали носити взуття ще 40 тисяч років тому, що значно раніше, ніж передбачалося дотепер. Для того, щоб визначити цю дату вчені вивчили історію еволюції ніг людей і виявили той момент, коли трансформація ступні відбулася не під впливом природних факторів, а через носіння перших прообразів черевиків.
Більше того, вчені говорять, що носіння взуття відбилося й на всьому організмі людини. Основна причина цих змін криється в перерозподілі ваги тіла з однієї частини ступні на іншу - у предків людей, що не носили взуття, існувала одна система кістяка й постави, пізніше під впливом нового фактора відбулися разючі зміни.

За словами Сьюзан Кейчел, антрополога з Університету Ратгерс у Нью-Джерсі (США), сучасній науці вже більше 100 років відомо, що носіння взуття впливає не тільки на ступню людини, але й на весь кістяк у цілому, однак дотепер фахівцям не вдавалося знайти ті характерні риси, які відрізняють "людину взуту" від "людини босої".

Тепер антропологи з'ясували, що носіння взуття в минулому змінило ногу людини так: кістки стали більш тонкі й довгі, а м'язова маса перерозподілилася вище від ступні до коліна, крім того, взуття зробило пальці людей більш тонкими й ближче розташованими один до одного.

Зібравши воєдино ці дані й вивчивши дані рештків, що збереглися до наших днів, вчені дійшли висновку, що переломний момент у зовнішньому вигляді настав приблизно 40000 років тому. Відзначимо, археологам за увесь час досліджень вдалося знайти фрагменти взуття, що має вік не більше 10 тис. років. До 2005 року саме ця дата вважалася "днем народження" взуття, але три роки тому Ерік Трінкаус із Університету Вашингтона (США) на підставі свого аналізу структури рештків стародавніх людей припустив, що певний прообраз черевиків міг з'явитися 30 тисяч років тому.

"Ми досліджували рештки, що мають вік трохи більше 40 тисяч років, у цьому випадку кістки ніг все ще були досить товстими й значно схожими на рештки неандертальців, однак пальці ніг досить швидко й різко скоротилися в розмірах. Відповідь напрошувалася сама собою - форма ноги змінюється під впливом взуття", - говорить Трінкаус, повідомляє Освітній портал.


В тему:

Знайдено кам'яні кола, які на 7 тис. років давніші за Стоунхендж

40 мільйонів років тому Україна була островом

Земля Сонячного Вепра: Борія, Гіперборія, Вишня Борія

Арійський Стандарт — українська ідея III тисячоліття
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи