Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Постріл

Можемо тільки собі уявити, який вереск підняли би виважені та помірковані «патріоти», якби Микола Лемик був нашим сучасником. «Провокатор, від якого треба рішуче відмежуватися», «агент Кремля, який створює картинку для російських ЗМІ», «відморозок, який прагне дискредитувати імідж українського націоналізму в очах світу» - всі ці убогі «звинувачення» від жалюгідних нікчем були би адресовані Миколі Лемику, можемо в цьому навіть не сумніватися.

Рівно 75 років тому, 21 жовтня 1933 року 19-річний Микола Лемик, член ОУН, прямо в приміщенні посольства СРСР у Львові єдиним пострілом у голову ліквідував високопоставленого совєцького дипломата і емісара спецслужб Алєксєя Майлова на знак протесту проти влаштованого більшовиками Голодомору.

Сучасна влада республіки і словом не обмовляється про вчинок Лемика. І в цьому нема нічого дивного, бо героїзм і сучасна толерантна республіка - речі несумісні.

Більше того, можемо тільки собі уявити, який вереск підняли би виважені та помірковані «патріоти», якби Микола Лемик був нашим сучасником. «Провокатор, від якого треба рішуче відмежуватися», «агент Кремля, який створює картинку для російських ЗМІ», «відморозок, який прагне дискредитувати імідж українського націоналізму в очах світу» - всі ці убогі «звинувачення» від жалюгідних нікчем були би адресовані Миколі Лемику, можемо в цьому навіть не сумніватися.

Натомість виважені «патріоти» закликали б на знак протесту проти Голодмору звертатися в який-небудь європейський суд з прав людини. Або, якщо говорити словами того часу, в яку-небудь Лігу Націй.

Але 21 жовтня 1933 року Микола Лемик плював на суди з прав людини та Лігу Націй. Він сам - найвищий Закон, суд і трибунал в одній особі. Бо за його плечами - дух предків і сучасні вожді Нації, пліч-о-пліч з ним - побратими по боротьбі, а одною ногою він вже в пантеоні безсмертних героїв Нації. Він - Надлюдина, і він буде вершити акт помсти від імені мільйонів воль, з`єднаних в єдину містичну цілісність, що зветься Нацією.

Микола Лемик показав нам, що таке Соборність одним влучним пострілом. Він, носій характерного західноукраїнського прізвища, помстився за мільйони тих українців, прізвище яких закінчувалося на «-енко». Ось що таке єдність Нації і саме так вона гартується.

Постріл Миколи Лемика під час Голодомору - це маніфест того, що Нація живе всупереч усьому. Це самовпевнений і життєствердний виклик всепоглинаючому Злу. Це демонстрація того, що українці ніколи не плачуть. Вони завжди впевнені в собі та посміхаються. І влучно стріляють.

Коли морок огортає все навкруги і сили Зла, здається не залишають жодного шансу, до нас докочується луна пострілу Миколи Лемика. І тоді ми гордо посміхаємося в темряву і твердо віримо, що світанок таки настане.
 


В тему:

Той, хто навчив папуасів української. Пам’яті Миколи Миклухо-Маклая

Нескорений генерал. Пам’яті Романа Шухевича

«Вождь Богом даний і правдивий». Євген Коновалець

Поет Ідеї і Чину. Пам’яті Олега Ольжича

Постріл. Пам’яті Миколи Лемика

Націоналіст у краватці та салонний революціонер

Василь Вишиваний, він же Вільгельм Франц Габсбург Льотринген

Помер Петро Хмарук - людина-легенда

Згадаймо Квітку Цісик

Пам’яті Богдана Паздерського

Слово пам’яті про правозахисника Богдана Паздерського

Ясний Каганець України

Український патріот Марко Каганець

100 років тому український студент застрелив намісника Галичини

Ветеран УПА Стефанія Яницька. Герої не вмирають!

Війна з саламандрами. Пам’яті Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової-Косач)

Правда, засвідчена кров’ю. Пам’яті Івана Франка

Честь і Слава

Петро Болбочан. Полтавська битва-2, або реванш українців

Герої не вмирають. Про отамана Зеленого і повстанський рух початку 20 ст. на Трипільщині

Козацький чорний ангел (пам’яті Нестора Махна)

Схід і Захід разом. Витоки Української Повстанчої Армії

Юність Вождя. До 100-річчя Степана Бандери.

Нескорений

Три шляхи (аудіо)
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи