Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні засновано відзнаку для євреїв - "Золотий праведник"

Нам відомі тисячі українців, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв. Але чи можна назвати прізвище бодай одного єврея, що наражаючи себе на смерть, захистив українця? Благодійний фонд «Україна-Русь» заснував почесне звання і відзнаку «Золотий праведник», якою нагороджуватиме саме євреїв, що наражали себе чи свою сім’ю на смертельну небезпеку, захищаючи українців. Бо, наразі, широкий загал не знає подібних випадків.
У місті Любліні (Польща) на державному рівні вшановано пам’ять священика УГКЦ Великомученика Омеляна Ковча. На території колишнього нацистського табору (нині музею) Майданек відкрито обеліск з меморіальною таблицею з нагоди 65-ї річниці з дня загибелі у концтаборі отця Ковча.

У поминальних заходах взяла участь представницька делегація з України у складі віце прем’єр-міністра, представників областей і, зокрема, чисельна група з Львівщини.

Як повідомив депутат Львівської обласної ради Р.Новоженець, українська делегація разом з поляками помолились за душі невинно закатованих людей різних національностей, що прийняли мученицьку смерть. Оглянули бараки, газові камери, крематорій, де зберігаються сліди страшних нацистських злочинів. За інформацією екскурсоводів у таборі було найбільше знищено євреїв.

Відомо, що Омелян Ковч, будучи парохом Перемишлян Львівської області, потрапив до катівні за захист євреїв від голокосту, вдаючись навіть до їхнього вихрещення аби відвернути неминучу розправу.

Священик УГКЦ О.Ковч вже 10 років як визнаний праведником України.

Нам відомі тисячі українців, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв. «Мій дід по матері - каже Р.Новоженець - Політило Яким Теодорович, у час війни був районним суддею у м.Скалат Тернопільської області і у різний спосіб переховував і врятував десятки осіб єврейської національності. Сьогодні, більше двох тисяч українців удостоєні звання праведника світу. Але, на моє запитання, продовжує Р.Новоженець, до ієрархів української церкви, що були на поминальних заходах 25 березня, чи можуть вони назвати прізвище бодай одного єврея, що наражаючи себе на смерть, захистив українця - вони безпорадно розводили руками».

Тому, Благодійний фонд «Україна-Русь» наступного дня вирішив заснувати почесне звання і відзнаку «Золотий праведник», якою нагороджуватиме саме євреїв, що наражали себе чи свою сім’ю на смертельну небезпеку, захищаючи українців. Бо, наразі, широкий загал не знає подібних випадків. Проте, негативна участь тих же євреїв у діяльності радянських каральних органів, зокрема, проти українців - загальновідома.

Водночас, знаємо, що Ізраїль досі не визнав найбільшого злочину проти людства - Голодомору в Україні 1932-33 рр. геноцидом українців. Не удостоївся чомусь в Єрусалимі звання праведник світу і владика А.Шептицький, що врятував тисячі євреїв.

Президент БФ «Україна-Русь» Р.Новоженець закликав ЗМІ розповсюдити цю інформацію, а тим, кому відомі такі жертовні кроки з боку єврейських організацій чи окремих євреїв надсилати матеріали на адресу Фонду: 79008, м.Львів, вул.Валова,31. Рішення щодо присудження високого звання «Золотий праведник» буде виносити спеціально створена комісія.


В тему:

Називаємо поіменно виконавців Голодомору 1932/33 років

Чому так старанно оберігається секрет Голокосту

Правда про Бабин Яр

Голодомор і Голокост

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи