Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

і-Люстрація влади в Україні

Категорія:

Днями в Україні оприлюднено дослідницькі матеріали громадської організації «Форум українців Чеської Республіки» (голова Борис Чикулай) під назвою «Люстрація або Україна під владою КГБ».
Як стверджує Б. Чикулай:
«Це дослідження є громадським інформаційним проектом, мета якого – викрити присутність ймовірних агентів КГБ, комуністичної і комсомольської верхівки СССР серед влади нашої держави.

Кількість і відсотки вирахувані на основі публічної інформації. Перевірено 909 біографій державних службовців України: Секретаріат Президента, Кабінет Міністрів, Верховна Рада України, інші центральні органи виконавчої влади, Національний банк, Центральна виборча комісія, партії України та інші.

Вірогідно, ми маємо справу лише з верхівкою айсбергу, так як у відкритих джерелах здебільшого не вистачає інформації про навчання і кар’єру того чи іншого держслужбовця України за часів СССР.

Перевірку влади в Україні проведено за принципами т.зв. «люстраційного» закону під номером 451/1991 Sb від 4 жовтня 1991 року, тоді ще Чеської і Словацької Федеративної Республіки, а нині двох незалежних держав Чехії і Словаччини. У відповідності до його положень високим компартійним функціонерам, працівникам колишньої комуністичної Державної безпеки (StB), випускникам радянських вузів КГБ, деяким іншим особам, забороняється займати керівні посади на державній службі, в армії, балотуватись до виборчих органів усіх рівнів, виконувати інші виборчі функції. Сила Закону не розповсюджувалась на громадян, які народились після 1 грудня 1971 р.».

«Дух волі» наводить витяги з результатів зазначеного дослідження:
Центральні органи виконавчої влади:
А). зв’язок з КГБ:
- 4% (38 ос.) – агенти КГБ;
- 27% (244 ос.) – критична ймовірність співпраці з КГБ;
- 20% (178 ос.) – велика ймовірність співпраці з КГБ;
- 49% (449 ос.) – невідомо.
Б). зв’язок з КПУ:
- 15% (132 ос.) – комуністи;
- 22% (196 ос.) – критична ймовірність комуністичного минулого;
- 25% (224 ос.) – велика ймовірність комуністичного минулого;
- 39% (357 ос.) – невідомо.
Політичні партії та блоки:
А). НРУ:
61% - агенти КГБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ;
45% - комуністи або особи з критичною та великою ймовірністю комуністичного минулого.
Б). НУНС:
40% - агенти КГБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ;
48% - комуністи або особи з критичною та великою ймовірністю комуністичного минулого.
В). БЮТ:
61% - агенти КГБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ;
62% - комуністи або особи з критичною та великою ймовірністю комуністичного минулого.
Г). ПР:
51% - агенти КГБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ;
57% - комуністи або особи з критичною та великою ймовірністю комуністичного минулого.
Д). КПУ:
98% - агенти КГБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ;
98% - комуністи або особи з критичною та великою ймовірністю комуністичного минулого.

У дослідженні «Люстрація…» наводяться прізвища владоможців, причетних до співпраці з КГБ, зокрема,
Агенти КГБ: Деркач Андрій, Джига Микола, Жванія Давид, Завтур Дмитро, Литвин Володимир, Маліков Валерій, Марчук Євген, Радченко Володимир, Рябека Олександр, Сівкович Володимир, Ющенко Віктор, Яворівський Володимир.
Критична ймовірність співпраці з КГБ: Александровська Алла, Білозір Оксана, Білорус Олег, Богатирьова Раїса, Вакарчук Іван, Васюник Іван, Ващук Катерина, Вінський Йосип, Головатий Сергій, Грач Леонід, Кириленко Іван, Ківалов Сергій, Кличко Віталій, Коновалюк Валерій, Корж Віктор, Кузьмук Олександр, Курпіль Степан, Медведчук Віктор, Мовчан Микола, Москаль Генадій, Огризко Володимир, Шлапак Олександр, Зінченко Олександр, Олійник Володимир, Онопенко Василь, Писарчук Петро, Плющ Іван, Сербін Юрій, Симоненко Петро, Стельмах Володимир, Суркіс Григорій, Турчинов Олександр, Федорчук Ярослав, Костенко Юрій, Янукович Віктор.

«Дух волі» схвально сприймає перше в Україні дослідження на предмет причетності високопосадовців незалежної Української Держави до співпраці в минулому з репресивними та партійними органами окупаційного радянського режиму. Висловлюємо вдячність ГО «Форум українців Чеської Республіки» і особисто керівнику організації Борису Чикулаю за спробу довести з допомогою документальних даних факт перебування сучасної України під владою КГБ та необхідність люстрації (очищення) владної верхівки від колаборантів, запроданців, чужої агентури і т.п. Водночас, звертаємо увагу поважних дослідників на деякі казуси:
1. Віктор Ющенко – агент КГБ (це несерйозно і виглядає як спецзамовлення напередодні президентських виборів);
2. Віталій Кличко – у час розпаду СССР мав лише 20 років, тому ймовірність його співпраці з КГБ є сумнівною;
3. Як агентів чи причетних до КГБ згадано всіх керівників держави, окрім Юлії Тимошенко (схоже для дослідників вона біла і пухнаста, чи не за для неї бува все це дослідження і проводилось?).


www.duhvoli.com.ua
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи