Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дивовижна знахідка на чорноморському дні

В Одесі на дні моря знайшли величезний німецький літак часів Другої світової війни - Юнкерс-52. На морському дні військово-транспортний "Юнкерс-52" перебував понад шістдесят років, передають Подробиці.
Археологи вважають, що це - унікальна знахідка, адже таких юнкерсів у світі збереглося не більше 20.

Машина непогано збереглася, але підняти її на поверхню - поки немає можливості. Директор департаменту підводної спадщини НАН України Сергій Воронов заявив, що літак цілий на 70 відсотків.

"З огляду на те, що жоден музей України не має в своєму розпорядженні подібних зразків техніки - то це виняткова подія. Так, він був підбитий, і падаючи вже горів, але все одно він залишається цілим зразком таких видів літаків," - розповідає Воронов.

Зараз літак розкопують з-під мулу. Вже дістали речі пілотів і останки єдиного пасажира - розвідника. Юнкерс, очевидно, збили радянські зенітки, а екіпаж, залишивши всі речі, вистрибнув.

Уцілів портфель з документами, перекладеними фольгою на випадок пожежі, і картами Німеччини та України. Дослідники припускають, що знахідка належала підрозділу Люфтвафе, який діяв в Україні.

Археолог Сергій Воронов впевнений, портфель належав високопоставленому німецькому офіцерові військово-повітряних сил. А знайдені документи, припускає вчений, носили характер виняткової важливості.

Він розповів про чутки, що десь на Чорному морі був підбитий літак з генералом, який віз секретні документи, і втрата цих документів нібито вплинула на розвиток військових дій на півдні України.

Крім документів, водолази знайшли льотні окуляри, навігаційні лінійки, бляхи з свастикою, ліхтарик з працюючої батарейкою. Втім, вчені вважають - найцікавіше ще лежить під мулом.

За словами дайверів, падаючи, тримоторний "Юнкерс" перекинувся і тепер лежить на дні вантажним відсіком догори. Ускладнює пошук практично нульова видимість у воді та велика кількість мулу, тому поки вдалося відкопати тільки половину машини.

"Найцікавіше - ми ще не дісталися до кабіни пілотів - вона закрита. Тобто ми відкрили двері, треба ще прибрати там кілька кубів мулу - і ми відкриємо пілотну. Тобто там можуть бути ще які-небудь документи, якісь особисті речі і так далі," - розповідає керівник підводної експедиції Влад Тобак.

Археологи сподіваються підняти Юнкерс на поверхню, обробити спеціальним розчином, щоб машина не розсипалася від контакту з повітрям, і виставити в одному з музеїв Одеси. Такі роботи коштують понад 200 тисяч гривень. Якщо грошей не знайдуть, літак залишать у воді і перетворять на підводний музей для дайверів.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи