Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Криму діяла УПА

Категорія:

У сімферопольському видавництві «Таврія» вийшла книга «Повстанчий Крим» про діяльність ОУН-УПА на території півострова в 1941-1945 рр. Автором книги є голова Севастопольського відділення товариства «Просвіта» Володимир Проценко.
На думку автора, вихід книги є «дуже важливим для Криму, щоб місцеві жителі знали, що тут існували ОУН і УПА, зокрема, три упівських загони бійців, одним з яких керував наш севастопольський провідник, сотник Василь Чмига, а також Кримський український революційний комітет з підготовки повстання». При цьому він додав, що такі комітети існували у великих населених пунктах і селах півострова, а саме: Сімферополі, Євпаторії, Джанкої, Ялті, Українці, Петрівці, Севастополі, Старому Криму, Керчі, Феодосії, Алушті, Михайлівці та багатьох інших.

Крім того, як зазначив Проценко, існувала «сильна господарська інфраструктура, потужний виробничий відділ, зокрема, універсальний магазин «Консул», хлібопекарня, кіоски, гончарне виробництво, майстерня української вишивки, художня, швейна майстерні, стіл допомоги». Функціонували також українські школа, театр, церква.

За повідомленням єдиної у Криму україномовної газети «Кримська світлиця», вихід у світ книги «Повстанчий Крим» спричинив ажіотаж антиукраїнських сил, що зацікавлені за будь-яку ціну скупити весь наклад книги аби не допустити розповсюдження правди про діяльність кримської УПА.

Найцінніше, що у книзі вперше подано схему дійових структур формування УПА у Криму в 1941-1944 рр., що складена за спогадами кримських комбатантів УПА та матеріалами цілком таємної кримінальної справи.


www.duhvoli.com.ua


В тему:

Нюрнберзький процес – це не суд Божий

Вони хотіли волі (пам’яті дивізії СС Галичина)

УПА діяла на території Білорусі до 1953 року

Схід і Захід разом. Витоки Української Повстанчої Армії

Чи підписував Степан Бандера пакт Молотова-Ріббентропа?

УПА воювала з НКВД, а не з Червоною армією

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи