Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Проект «Зелена Євангелія»

Присвячується 100-річчю від дня народження талановитого майстра слова, віртуоза оригінальних мислеформ світобачення – Богдана-Ігора Антонича (1909-1937)


«Із всіх явищ найдивніше явище – існування».
(Епіграф Б.І. Антонича до поетичної збірки «Зелена Євангелія»).

Проект спрямований на виконання і реалізацію довгострокової національно-ідеологічної, виховної, екологічної, економічної програм розвитку нашої Держави.

І. «Зелений ланцюг» між Заходом і Сходом

1). Осінь – 2009, Весна-Осінь – 2010... Школярі і студенти Західної, Північної України із прилеглих до лісових масивів заготовляють (викопують) у лісах самосіянці з подальшою відправкою у Східні і Південні регіони Держави для озеленення територій (у першу чергу дитячих садків, учбових закладів, лікарень, житлових масивів). Заготівлю саджанців проводити за участю вчителя і лісничого.

2). Кожна партія саджанців від школи супроводжується у школу Сходу разом зі стінгазетою (фотографії з підписами і побажаннями). В свою чергу учні Сходу висилають нашим свою стінгазету з фотофактажем посадки дерев (Стінгазету вивішувати у шкільному коридорі на видному місці. Хід виконання висвітлювати у ЗМІ).

3). Кращих учнів-виконавців відзначити грамотами, призами, провести семінари по лісівництву під час різдвяних та літніх канікул у Карпатах, для 3-5 найкращих по Україні – безплатне навчання у лісотехнічному ВУЗі.

4). Осінь – 2009, Весна-Осінь 2010… Початок робіт по озелененню узбіччя траси Львів – Київ - Луганськ, Чернігів – Київ - Сімферополь. Толоки проводяться за участю учнів старших класів, студентів, волонтерів, тимчасово-непрацюючих, задіяних до виправних робіт, бюджетних установ, політичних партій, громадських організацій та інші.

5). Весна – 2010. Початок робіт по озелененню узбіччя доріг місцевого значення, берегів річок і водойм. (На узбіччях доріг неінтенсивного руху можна висаджувати фруктові дерева). Реальний план заходів по озелененню території населеного пункту складається місцевою владою, яка несе відповідальність за виконану роботу.

ІІ. Садівництво у шкільній програмі.
(за погодженням Міністерства освіти України)

1). Для вчителів ботаніки, біології, трудового навчання при районних відділах освіти провести 2-3 семінари з вирощування і щеплення дерев за участю фахівця з даного питання. Забезпечити необхідною методичною літературою (брошура, CD, DWD). Організувати при школах гуртки по садівництву. (Не може вважатися вчителем ботаніки чи біології той, хто не навчив учня виростити і надщепити дерево !)

2). Щорічно, восени, кожен учень початкових класів (1-5 кл.) за участю класного керівника, у невеликих посудинах (це може бути обрізана ПЕТ пляшка) висаджує і доглядає 10 насінин різноманітних дерев і кущів (каштана, дуба, ліщини, сливи, яблуні, вишні...) з подальшою пересадкою у пришкільному розсаднику.

3). Для подальшого вирощування сіянців, підщеп і щеп, при школі необхідно огородити земельну ділянку близько одного ара, в залежності від кількості учнів.

4). Учні старших класів, у шкільному розсаднику, на практичних заняттях опановують методику щеплення дерев. ( На допомогу вчителю, можна запросити лісівника-фахівця або садівника-аматора).

5). Започаткувати таку традицію: кожен випускник школи, училища, ВУЗу, перед закінченням навчального закладу, разом зі своїм класом, групою, навесні, в час посадки дерев, садить хоча би одне дерево. (Місце посадки узгоджується з місцевою владою і земельним відділом).

ІІІ. Сади України.

1). При районних центрах зайнятості відкрити курси з основ садівництва і бджільництва.

2). Сільський (селищний) голова, за ухвалою сесії чи виконкому, рекомендує на курси по садівництву 1-3 особи із числа безробітних, які мають задатки і бажання займатися цією справою (бажано, щоб це були власники земельного паю).

3). По закінченні курсів безробітний отримує передбачену законом річну суму для початку ведення бізнес-програми. До цього необхідно ще передбачити 5-7 тис. грн. для придбання щеп із розсадника (150-200 шт.). Схемою можна передбачити угоду про повернення цієї суми у державну казну через 5 років.

4). Земля під садівництво:

а). землі колишніх колгоспних садів;

б). горби, пагорби, крутосхили – традиційні землі під садівництво, Використовувати ці землі під ріллю не тільки енергозатратно, але й злочинно, бо це спричиняє ерозію і втрату родючого шару грунту. Для прикладу: в нашій області пустує 27 тис. га, яка в документах має статус ріллі, а насправді є непридатна для землеобробітку;

в). виділення ділянки під сад на договірній умові з пайовиками.

5). Після закладки перших 150-200 щеп, протягом 4-5 років (до першого урожаю), підприємець вирощує підщепи і щепи, збільшуючи площу саду. Опановує бджільництво. Споруджує сушарку для сухофруктів. Для заробітку, на цей період, організовує пунт заготівлі с/г продукції і лікарської сировини (такі пункти для сіл на сьогоднішній день вкрай потрібні). Можна передбачити й інші види заробітку.

Весь процес, пов’язаний із державними фінансами, знаходиться під контролем державних фінансових органів і сільського голови, який несе певну відповідальність за результати роботи по створенні робочих місць і зайнятості населення.

«Любіть цей зелений світ» (заповіт волхвів із «Книги Велеса»)

Даний проект несе в собі інсталяційні елементи світоглядності наших пращурів по відношенні до Природи (саме слово «приРОДа» - означає місцевість, при якій проживає твоя РОДина, РІД, наРОД), що в свою чергу передалося у тотемну назву «Древо Роду», «Древо Життя» - міфологічного символу трьохярусного світу-сфери буття – Нав, Яв, Прав, де Нав – коріння, минуле, предки; Яв – стовбур, сьогодення, земний світ, ми; Прав – крона, небо, майбутнє, нащадки. Первісними ж храмами наших предків були Священні гаї. Відповідно до тодішніх вірувань, кожен господар біля своєї оселі, в якості оберега, висаджував дерева. Ця світоглядність наших предків дійшла до нас у тріаді заповіту-настанови: - Життя людини не мине марно, якщо вона посадить дерево, збудує дім, виховає сина.

Людина, яка посадила і виростила дерево – стає більш людяною, цивілізованішою, така людина ніколи не дозволить собі нищити природу, засмічувати довкілля.

Акція «Зелений ланцюг» - символ єдності і цілісності нашої Держави. Зелений колір – це колір життя, це поєднання жовтого і синього кольорів нашого прапора. Початок акції приурочується 20-ій річниці Живого ланцюга Акту Злуки і соборності України, яка передусім спрямована на усунення штучного (вербального) поділу на Схід і Захід.

Дана акція символічна і знакова: (за Конфуцієм) – знаки і символи керують світом, а не правителі і їхні закони. Пересаджений самосіянець отримає «друге життя», адже в лісових нетрях надзвичайно високий відсоток їх гине. Озеленене узбіччя доріг прийме на себе основний «удар» продукту згоряння автомобілів, захистить прилеглі до траси поля від забруднення шкідливими елементами важких металів та інших хімічних сполук.

Впровадження у шкільну програму практики садівництва закладе надійну базу виховного чинника по відношенню молодої людини до живої природи, свого краю, своєї Малої Батьківщини. Забезпечить значну кількість посадкового матеріалу для озеленення.

«Сади України». Відродження садівництва забезпечує створення робочих місць, вирощування у повному обсягу екологічно-чистого продукту (особливо для шкільних їдалень, де замість шкідливих шоколадних батончиків, чіпсів, газованих напоїв, варто було б впровадити безплатні яблучні сніданки, узвари, фіточаї). На відміну від енерго-затратної рільничої продукції, ціна на садовину висока: 1кг. пшениці – 1,5 грн., картоплі – 2-3 грн., яблука, груші (наші) – 3-10 грн., імпортні – 10-15 грню за 1 кг. Один гектар ріллі дає 25-50 цт пшениці, 120-180 цт. картоплі. 1 га саду – 100-150 цт. плодів, а селекційні від 300 цт.

Програма «Зелена Євангелія», на відміну від інших екологічних програм, пропонує просту і дієву практику озеленення довкілля. До виконання програми необхідно залучити всіх, чия діяльність пов’язана із нанесенням шкоди природі, а саме: керівників підприємств-забруднювачів, Держлісгосп, який нещадно вирубує ліс, Міністерство транспорту та інші.

Даний проект не передбачає великих капіталовкладень, але впровадження його окупиться сторицею, мільярдами.., а головне, оздоровленням нації. Україна має шанс стати взірцем для інших держав у вирішенні проблем екологічної релаксії.

Творімо цей світ кращим!

P.S. 14.09.09, на адресу автора проекту прийшло повідомлення від Управління освіти Калуської міської ради (начальник управління Л. М. Максимович) про введення проекту програми «Зелена Євангелія» у програмовий матеріал при вивченні біології та трудового навчання в урочний та позаурочний час. Розроблено спільні заходи навчальних закладів та еколого-натуралістичного відділу ЦНТТУМ. До впровадження проекту програми задіяно десять шкіл та гімназію міста Калуш.

Михайло Хавлюк, селище Отинія Івано-Франківської області
моб. тел. 8 098 4949563

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи