Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 22
  • Переглядів: 23

4 - Психологія корпоративної розвідки

Елемент організації (підрозділ чи окремий співробітник), котрий відслідковує розвиток зовнішнього середовища організації, називається Програматором. Цю системну функцію найкраще виконують інтуїтивні екстраверти — завдяки їхній відкритості, рухливості, фантазії, здатності осягати сутність явищ.

МАЙЖЕ ЯК БІОНІКА

Як відомо, біоніка вивчає організми для створення нових машин, конструкцій, технологій. Подібними речами займається й психоінформатика, але вона вивчає людську психіку для створення ефективних організаційних структур.
Для прикладу розглянемо сферу діяльності Програматора, тобто сферу корпоративної розвідки. З погляду психології її можна розділити на два сектори:

— інформація, пов’язана з особистими якостями людей;

— інформація, пов’язана з технологіями, законодавством, фінансами тощо.

Компетентна діяльність в кожному секторі вимагає від людей певних, багато в чому протилежних якостей. Соціотипи, які краще відчувають людські стосунки, емоції, здібності, називаються етичними. Соціотипи, які краще орієнтуються в об’єктивному світі, називаються логічними.

NOTA BENE

Етичні соціотипи краще розуміються на тому, що пов’язане з людиною: емоції, стосунки, здібності, бажання.

Логічні типи краще розуміються на тому, що пов’язане з об’єктивним світом: зв’язки між об’єктами, техніка, фінанси, законодавство, перспективи розвитку тощо.


Зазвичай, у етиків тепліші обличчя, а у логіків — холодніші. Показово, як люди усміхаються: у етиків посмішки відкриті, “від вуха до вуха”, у логіків — стримані, дещо “натягнуті”.

За допомогою тесту спробуйте визначити, що переважає — логіка чи етика — у вас і у ваших знайомих:

 

 

Хто я: логік чи етик?
Якщо Ви ЛОГІК, то, скоріше всього:
Якщо Ви ЕТИК, то, скоріше всього:
Намагаєтесь бути об'єктивним, навіть якщо вас звинувачують в холодності і бездушності
При вирішенні питань обов'язково враховуєте почуття інших людей
Якщо бачите, що людина помиляється, то прагнете показати їй істинний стан речей
Не будете вказувати на помилки, якщо це може засмутити когось або погіршити стосунки
У житті покладаєтесь на логічно і науково обгрунтовані теорії
Більше довіряєте своїм почуттям і симпатіям
Вважаєте, що важливіше бути правим, ніж комусь подобатись
Не вагаючись візьмете свої слова назад, якщо відчуєте, що ними когось образили
Схильні оцінювати людей і світ в категоріях "логіка", "аналіз", "закон", "доцільність".
Схильні оцінювати людей і світ в категоріях "добрий - поганий", "любить - не любить"
Не схильні робити компліменти, не завжди впевнені, як до вас ставляться інші
Добре відчуваєте стосунки між людьми і вмієте на них впливати в потрібному напрямку
Не любите вмовляти людей, намагаєтесь аргументовано довести їм свою правоту
Вмієте вмовляти людей, піднімати їм настрій, заспокоювати добрим словом

 


Ось відгуки логіка Галини про свого друга-етика: “Мишко дуже добре відчуває людей. Коли в мене виникають конфлікти або я перестаю розуміти вчинки людей, я обговорюю це з ним. Він завжди може пояснити, чому людина настроєна так, а не інакше. Іноді він делікатно вказує на мої помилки і радить, як їх виправити. Його поради часто мені допомагали”.

А ось що каже етик Михайло: “Мені ніколи не зустрічались такі чесні люди, як Галя. Щоправда, в неї немає схильності до дипломатії... Зате вона ніколи не покривить душею. Її прямота не завжди приємна, але я завжди точно знаю, що почую дійсно неупереджену думку”.

Однак поділ на логіків та етиків — це лише половина справи. Відомо, що в цілому інформація має два аспекти — позитивний і негативний, містить як позитивні можливості, так і небезпеки. В результаті, сфера корпоративної розвідки потребує компетентного виконання чотирьох системних функцій, пов’язаних із відслідковуванням:

1 — сприятливих можливостей об’єктивних процесів;
2 — суперечностей розвитку об’єктивних процесів;
3 — людей та їхніх здібностей, корисних для організації;
4 — небезпек, що несуть конкретні люди.

Але вже час знайомитися з соціотипами. Для повноти картини ми наведемо характеристики соціотипів, створені на основі розробок трьох різних авторів, тому опис кожного типу складатиметься з трьох частин. В першій частині (А) опису соціотипу наведені короткі стандартні характеристики, призначені для швидкої самоідентифікації типу. Це так звані “внутрішні характеристики”, спеціально розроблені автором для швидкого самостійного визначення людиною власного соціотипу. Спробуйте за їх допомогою здійснити самоідентифікацію — визначити власний соціотип.

Друга (Б) і третя (В) частини включають найяскравіші описи, запропоновані відповідно:

— професором Девидом Кейрсі (Каліфорнійський університет, США);

— Отто Крегером і Дженет Тьюсон (Асоціація Отто Крегера, США).

Щоб не перевантажувати наших читачів сумнівною інформацією, з текстів згаданих авторів було відібрано лише те, що, на нашу думку, реально допомагає зрозуміти унікальну сутність того чи іншого типу. Оскільки ці описи в оригіналах не є однаково вдалими, тому частини Б і В у одних типів більші, у других — менші.

Для позначення соціотипів у подальшому будемо застосовувати три форми позначень: канонічна назва (напр., інтуїтивно-логічний екстраверт), псевдонім (напр., Новатор та код в міжнародній системі типології Юнга (напр, ENTP).


1. ПОБАЧИТИ НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

Успішність організації багато в чому залежить від людей, здатних розпізнавати нові нові потенційні можливості, які несе розвиток зовнішньої ситуації. Крім іншого, сюди належать наукові відкриття, винаходи, ноу-хау, теоретичні моделі, нові підходи конкуруючих організацій, нові синтезуючі ідеї, приховані тенденції. Є соціотип, який цим займається з великим задоволенням. Знайомтесь, це —

Інтуїтивно-логічний екстраверт, Новатор, ENTP

А. Уміє швидко вловлювати сутність речей і будувати складні логічні моделі. Вирізняється як великою допитливістю, так і недостатньою терплячістю. Багато мріє і фантазує: «А добре було би...». Отримавши бажане — порівняно швидко до нього байдужіє. Йому властиве раптове перемикання на інші ідеї, ще більш цікаві і захоплюючі. Те, що зроблено, завжди здається незначним з огляду на нові перспективи, від яких відмовитись не можна, а вичерпати — неможливо.

Любить переміни. Спокійне, стабільне життя здається йому чимось нестерпним, у періоди життєвого затишшя починає нудьгувати. Виконуючи роботу, часто розраховує на своє вміння імпровізувати і на щасливий випадок.

Може захопитися і сам здатний захопити інших. Активізує людей на незвичайні проекти, пропонує їм щось цікаве, нерідко першим береться за справу. При спілкуванні полюбляє легкий, жартівливий тон. Має веселу вдачу і компанійський характер. Любить всім подобатися і перебувати в центрі уваги. Проте часто не впевнений, як до нього ставляться інші.

Б. Вони покладаються на свої передчуття і довіряють своїй уяві. Добрі аналітики, їм подобається вивчати складні об’єкти. Часто це ентузіасти, які виявляють інтерес до всього на світі і стають джерелом натхнення для оточуючих. Не люблять виконувати роботу звичайними методами, постійно вишукують нові методи, нові проекти, нові заняття, нестандартні процедури.

Їх вирізняє здатність до імпровізації, різнобічний підхід до вирішення проблем. Нерідко вони випереджають події. Товариські і рухливі, найменшого поштовху достатньо, щоб вони з головою поринули в роботу. Не люблять ретельної попередньої підготовки — здебільшого покладаються на свою ділову кмітливість та здатність до імпровізації. Не терплять рутинних операцій. Як тільки робота втрачає форму загадки чи виклику — вона відразу ж втрачає цінність та інтерес.

В будь-якій роботі не приймають загальноприйнятої традиційної системи — їм подобається кидати виклик традиції. Володіють гострим гумором і оптимістичним світоглядом. Можуть бути непослідовними у своїй увазі до родичів, почуття відповідальності при виконанні рутинних обов’язків їх надто обтяжує.

В. Коли ENTP бере участь в роботі, то мало хто знає, чого слід чекати найближчим часом — треба завжди бути насторожі поряд з такою енергійною, творчою, винахідливою людиною. Якщо він зазнає невдачі з першої спроби, то легко переключається на щось інше. Майже завжди жваві і радісні, вони є природженими жартівниками. Їх часто захоплює світ суспільних відносин. Якщо робота недостатньо цікава, то ENTP зробить її такою, тому що зовнішній світ приховує в собі безмежні можливості і причинні зв’язки. Жодне з його рішень не є остаточним, адже кожний день приносить з собою щось нове. Він навряд чи буде надавати великого значення розкладу і легко переключиться на інший, якщо він видається цікавішим. ENTP завжди дивиться вперед з надією — адже майбутнє таке багате на хвилюючі можливості.

Люди цього типу в колективі нерідко демонструють відчуття інтелектуальної переваги, а то й нетерпимість щодо тих, хто не здатен відразу зрозуміти, про що вони говорять. Найбільше нарікань викликає їх неприйняття рутини і непрогнозованість. Їхня здатність охоплювати проблему зі всіх сторін зрівноважує проблемні сторони їхнього характеру. Для цього типу весь світ видається великою гральною дошкою — і робоче місце не є винятком. І що дійсно важливе — це атмосфера виклику, а не кінцевий результат. Як правило, всім ENTP властивий дух суперництва і почуття власного шляху. У зв’язку з цим вони скоріше архітектори — що накидують приблизні плани, які дозволяють людям і справам щодня приймати нову форму — ніж копіткі будівельники, стурбовані конкретними подробицями перетворення планів у дію. Їхній допитливий розум може приголомшити непосвяченого, питання “чому?” і “чому ні?” не припиняються. Вони можуть відійти від реальності і захопитись обговоренням давно вирішеної проблеми або підняти неприємне питання в неслушний момент.

ENTP — люди ідеї. Їхній основний внесок у життя полягає в генеруванні нових ідей. Для них немає більшого задоволення, ніж почати день з однією чи двома задумками, захопити ними когось з оточуючих чи захопитись ними самому, і закінчити день вже з п’ятьма-шістьма ідеями. Зрозуміло, що ENTP беруться за значно більшу кількість справ, ніж здатні завершити, але такий вже їхній стиль і в цьому їхній внесок. Іншою сильною їхньою стороною є здатність вловлювати ходу майбутнього. Вони не відділяють життя від наукової фантастики і цим самим впливають на всіх нас, тому що їхні передбачення розсувають межі звичних речей і уявлень. ENTP відрізняються різноманітністю інтересів. Звична справа для них — займатись кількома проектами одночасно, які, як правило, мало пов’язані між собою. Вони можуть займати одночасно кілька суспільних постів, і всюди діють енергійно та діловито.

Серед їхніх недоліків можна назвати порівняно низьку здатність доводити справу до завершення. Якщо, наприклад, ваш начальник належить до цього типу, то щодня він може приносити з собою нове починання, яке буде перерване другим, а те — третім, і так далі, що погано впливає на підлеглих, які ніколи не знають, чого чекати завтра. ENTP одержимі масою ідей, але лише малу частину з них проробляють до кінця. Вони займаються багато чим, але лише мала частина їхніх занять приносить очікувані результати. Іноді їм навіть здається, що вони завершили проект, хоча насправді вони його лише обміркували.

Їм також властиві різкі перепади настрою. В одну мить з підприємливих і винахідливих вони можуть перетворитись у пригнічених і невпевнених. Їм важче дається робота з конкретними деталями, їм важко примусити себе розпрацьовувати проблему крок за кроком — вони намагаються розрубати вузол одним духом.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “НОВАТОР”:
Альберт Ейнштейн, письменник-фантаст Роберт Шеклі, Джон Леннон, Борис Гребєнщиков (гурт “Акваріум”), П’єр Рішар, Олександр Абдулов, Андрій Охрімович, Юрій Андрухович, Олександр Букалов, Микола Томенко.


2. ВІДЧУТИ НЕБЕЗПЕКУ І ПОПЕРЕДИТИ

Для справжньої небезпеки властиво те, що про неї мало або взагалі нічого не знаєш, вона приходить несподівано і звідти, звідки найменше чекаєш. Соціотип, що відповідає за безпеку, має завжди бути насторожі. Він має володіти потужною уявою і чекати неприємностей звідки завгодно. Серед всіх варіантів розвитку він має бачити самі драматичні. Цей соціотип називається —

Етико-інтуїтивний екстраверт, Драматург, ENFJ


А. Любить розмірковувати про свої почуття, настрій, внутрішні переживання. Ці міркування звичайно мають драматичний характер, народжуються з боротьби суперечливих почуттів. Відзначається артистичними даними, уміє розкрити себе, висловити переживання. Своїх емоцій не соромиться і не приховує. Глибина, різноманітність і напруженість почувань — найхарактерніше, що має сам і за що цінує інших. Звідси сильний потяг до поезії та музики.

Майже завжди змобілізований і напружений, він не вміє легко сприймати життя. Любить розповідати драматичні, навіть страшні історії, насичені епізодами боротьби з темними і таємничими силами, повні катастроф та жахів. Добрий драматург, який уміло поєднує гумор і трагедію, створює напружений і захоплюючий сюжет.

Спеціаліст з екстремальних ситуацій. Чим більш напружена ситуація, тим він активніший і рішучіший. Не може довго сидіти на одному місці, дуже легко переміщується в просторі. Коли за щось береться — намагається обов'язково завершити. Часто йому легше зазнати поразки, ніж піти на компроміс.

Б. Ці люди володіють здатністю правильно і переконливо говорити, яскраво виступати в товаристві; це істинні знавці спілкування як на одинці, так і з великими групами людей. Мають дуже виразну міміку, що полегшує вплив на співрозмовників. Серйозно ставляться до проблем близьких їм людей, що може приводити до емоційних перевантажень. Володіють добре розвиненою інтуїцією, схильні довіряти своїм передчуттям. Вони знають, чого самі хочуть, і вміють оцінювати прагнення інших людей з надзвичайною точністю, рідко помиляються в оцінці прихованих мотивів їхньої поведінки. Люблять наперед планувати як ділові, так і особисті взаємини.

В. Володіють надзвичайною здатністю переконувати, використовуючи унікальні комбінації слів і особистої чарівності. Коли знайомляться з ситуацією, то найперше намагаються врахувати різноманітні міжособисті взаємини, які можуть мати відношення до справи. Автоматично аналізують, хто як відреагував, кого треба було б спровокувати на певні кроки, кому треба зробити зауваження, хто хоче, щоб його вислухали. Найкраще виявляють себе в діяльності, пов’язаній з “людськими проблемами”. Поважають встановлені терміни та інструкції. Однією з сильних їхніх сторін є вміння надихати людей на великі справи. Інша сильна риса — комунікабельність. Зазвичай, вони є добрими психологами, незалежно від здобутої освіти.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ДРАМАТУРГ”:
Микола Гоголь, Шекспір, Гете, Едгар По, Володимир Маяковський, Дмитро Донцов, Адольф Гітлер, Луї де Фюнес, Фідель Кастро, Володимир Жиріновський, Ольга Герасим’юк, Дмитро Корчинський.


3. ЧАС НЕ ЧЕКАЄ!

Ми живемо у світі, який постійно змінюється, причому все швидше і швидше. Як прослідкувати за всім цим, як використати для блага своєї організації ситуацію всезагальної невизначеності і хаосу, як дешевше купити і дорожче продати, як проскочити через “хвіртки” в законодавстві, які несподівано відкриваються і тут же зачиняються? Про це найкраще знає —

Логіко-інтуїтивний екстраверт, Підприємець, ENTJ


А. Неспокійний дух, який ніколи не знає вдоволення. Прагне робити все дуже швидко. Новатор. Часто це бунтівник, що відважно виступає проти начальства та існуючих порядків, якщо вони обмежують його права. Вірить у свою щасливу зірку.

Теоретик прикладних проблем. Виконуючи роботу, вперто шукає найкращий спосіб, найдоступніший і найекономніший. Навіть коли знаходить досить прийнятний варіант, продовжує шукати ще кращий — дешевший і простіший.

Невтомний шукач нових завдань, відкриттів, вражень, він нерідко позбавляє себе добробуту й спокою. «Час не чекає». Щоб не марнувати часу, швидко ходить. Його дратує, коли хтось попереду ледве плентає. У розмовах не від того, щоб пофілософствувати. У ньому є щось від місіонера, проповідника. Найближче майбутнє заступає в його свідомості турботи сьогоднішні.

У житті проникливий, особливо коли його хочуть підманути в об'єктивних речах. Якщо бачить якісь недоліки й логічні помилки — рідко стримується від зауважень, причому вони, як правило, доречні й корисні. Йому часто спадають на думку нові ідеї та комбінації.

Б. Їхнє емпіричне, об’єктивне мислення може бути високорозвиненим, в цьому разі вони люблять класифікувати і узагальнювати, співставляти всіляку інформацію. Не дивлячись на схильність до планування, для них важливіше досягнення доцільності, ніж виконання якогось плану. Хоча вони легко пристосовуються до нових порядків, проте можуть відмовитись від будь-якого традиційного заходу, якщо не бачать в ньому користі. Особливо не терплять неефективних, пустопорожніх заходів. До будь-якого заходу намагаються знайти об’єктивне пояснення його доцільності, оскільки суб’єктивні почуття не вважають достатньою підставою. Добре борються з неефективністю виробництва, порівняно легко позбуваються працівників, які погіршують ситуацію. Із-за великої уваги до роботи можуть менше часу приділяти домашнім справам. Вони, як правило, не схильні до романтичних мрій та ідеалізації супутника життя.

В. Людей цього типу називають вродженими лідерами. Особливе поєднання схильностей надає їм якості, необхідні для будь-якого керівника: ентузіазм, об’єктивність і відповідальність. Ці якості для них настільки природні, що їм важко утриматись від того, аби не виступити вперед і не взяти керівництво у свої руки. В нових ситуаціях вони здатні швидко приймати рішення. В суперечках їм властиво відкрито і холодно обговорювати будь-які теми, а їхні ентузіазм і прямолінійність нерідко можуть зачепити інших “за живе”. Вважають за краще бути правими, ніж улюбленими. Горді своєю незалежністю і самостійністю, намагаються ці якості поширити серед свого оточення. Володіючи швидким розумом, вони можуть бути надзвичайно нетерплячими і різкими, якщо оточення не бачить того, що їм вже ясно. Успішно діють там, де треба розпрацьовувати нові проекти і програми. Завдяки допитливості і об’єктивному мисленню з них виходять добрі дослідники, адвокати та журналісти.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ПІДПРИЄМЕЦЬ”:
Остап Бендер, Джек Лондон, Роберт Вуд, Жан-Поль Бельмондо, Гаррі Каспаров, Борис Єльцин, Анатолій Чубайс, Леонід Кучма, Вячеслав Чорновіл, Віктор Пинзеник, сатирик Євген Дудар.


4. АЛЛО, Я ШУКАЮ ТАЛАНТИ!
Як знайти спільну мову з іншими організаціями, налагодити стосунки з урядовими службами, мати друзів у законодавчих органах, пом’якшити сутичку з конкурентами? Запитайте про це у інтуїтивно-етичного екстраверта, адже він — “Психолог”:

Інтуїтивно-етичний екстраверт, Психолог, ENFP.


А. Любить розмірковувати про здібності й таланти людей. Вважає, що людині потрібно говорити про те, до чого в неї хист, що вона робить краще за інших. Якщо помічає у людини якісь здібності, може зробити їй не один комплімент, до того ж в емоційній формі. Здатний захоплюватися талантами співрозмовника, даючи йому цим справжнє задоволення. Приязність, емоційний контакт з усіма — це для нього нормальний стан.

Любить неймовірні події, нові ситуації і цікаві задуми, його тягне в ті місця, де щось коїться чи затівається. Від нудьги просто хиріє. Любить перебувати в центрі уваги, усім подобатися. Дуже комунікабельний. Легко контактує з людьми і здобуває їхню прихильність.

Мрійливий, має багату уяву. Копітка щоденна праця йому швидко набридає. Часто покладається на свою здатність миттєво імпровізувати, замість того, щоб завчасно підготуватися.

Б. Для них ніщо не відбувається просто так, вони володіють неймовірним чуттям, яке дозволяє визначати мотиви чужих вчинків, надаючи особливого значення здавалось би випадковим словам і вчинкам. Уникають повторів у житті, справжню радість їм дає творчість, нові люди і нові ситуації. Часто володіють великим ентузіазмом, який передається іншим і викликає у них захоплення.

З колегами завжди в хороших, дружніх відносинах, їхня присутність звичайно приносить людям радість. Зазвичай у них багато особистих і телефонних знайомств. У ENFP є видатна здатність примирювати і єднати людей, вони часто бувають ініціаторами різного роду зустрічей і конференцій, проте не бажають виступати в ролі відповідальних організаторів-розпорядників. Володіють багатою фантазією, їх більше цікавить, що МОЖЕ бути, ніж те, що вже Є.

Їм важко працювати в системі з жорсткими правилами і стандартними процедурами. Непередбачені зміни в режимі дня і у взаємовідносинах сприяють їхній працездатності, оскільки вони потребують хоч незначної широти вибору можливих альтернатив поведінки. ENFP поєднують в собі теплоту стосунків з людьми і гумор; взагалі, з людьми вони вміють налагоджувати відносини як ніхто інший.

В. Смак до життя у ENFP поєднується з безмежними можливостями і варіантами, які розглядаються з погляду міжособистісної динаміки, а щоденна активність будується так, щоб забезпечити найширший вибір. Їм властиві значні перепади настрою. Вони вносять пожвавлення в будь-яку діяльність і їхній приклад здатний захопити інших. Їхня мета полягає в тому, щоб перекласти будь-яке завдання на мову гри, а потім зіграти його так, як це дозволяють їхні творчі здібності і вміння спонукати людей робити те, що треба.

Завдяки здатності переконувати вони можуть чудово виконувати основне завдання керівника — робити роботу руками своїх підлеглих — і щоб при цьому підлеглі відчували себе на своєму місці і знали, що від їхніх зусиль залежить успіх. Вони вважають за краще підбадьорювати і надихати підлеглих, а не контролювати кожний їхній крок.

Іншою сильною стороною ENFP є здатність генерувати різні варіанти, якими вони схильні захоплюватись більше, ніж завершенням початої справи.

Мистецтвом спілкування вони володіють повною мірою. Вони завжди намагаються прийти на допомогу і щедрі на похвалу, завжди знаходять час, щоб вислухати людину і сказати їй підбадьорливе слово.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ПСИХОЛОГ”:
Том Сойєр, Дейл Карнегі, Михайло Боярський, Бенні Хілл, Андрій Макаревич, Валерій Сюткін, Олександр Масляков, Анжеліка Рудницька, ЕL Кравчук.


Можливо, в наведених описах чотирьох Програматорів ви впізнали себе і своїх колег. Цікаво, наскільки виконувані ними функції відповідають їхній вродженій спеціалізації? Якщо ж у вашій організації немає таких працівників, то їй загрожує хронічне відставання і застій. В цьому разі порада одна — ШУКАЙТЕ ПРОГРАМАТОРА!

Далі буде.


Попередні статті:

Клуб знайомств “Перехід-IV”: для тих, хто прагне більшого

1. Створи свою корпорацію!

2. Очі та руки вашої організації

3. Підводна частина корпоративного айсбергу

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи