Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українство - це віра

Українство - це віра. Якщо порівнювати з релігією, то можна побачити багато спільних рис і провести певні паралелі - наявні молитви, герої, храми, форма одягу, заповіді і таке інше.

Переконати віруючого у відсутності Бога чи переагітувати у іншу релігію - вкрай складно і навіть неможливо. Виходячи з розуміння цього явища, стає зрозуміло, що і з українством та сама ситуація - навернути українця до віри в іншу націю - безнадійна справа.

Проте не варто запаралелювати віру в Україну з якоюсь однією релігією. Приймемо за основу таке правило - українці мають своє Зведення законів, - або постулати віри. Це можуть бути і закони, схожі на біблійні, наприклад, а можуть бути і відмінні - по різному в кожному випадку.

Не всі українці - християни. Знову ж таки існує кілька різних розгалужень християнства. Проте всі українці вірять в Україну, це є надрелігійна віра.

Викладати постулати віри в Украну і в українську націю я зараз не буду - по-перше, це забере багатенно часу, а по-друге - віруючі в Україну всі постулати цієї віри знають достеменно, бо всмоктали їх із молоком матері. І тому це неписана віра - і від того, прописані заповіді чи ні, вірі байдуже - вона їснує безвідносно до поліграфічного втілення, "Біблію української віри" ніхто видавати не буде, бо то не має жодного сенсу.

І тут існує цікавий аспект - віри релігійні мають потребу насамперед в Талмуді, Біблії, Корані - написаних і тиражованих, щоб розповсюджувати-насаджувати-впарювати віру. А віра в Україну не потребує "Головної книги", бо віруючі ВЖЕ є у величезній кількості - поагітовані самим фактом свого народження. Окрім того, долучати інші народи до віри у свою націю - навіть шкідливо, бо вийде знову імперія, а хотілося б саме національної держави.

Мене дуже дратує і смішить, коли масковські "друзі" оголошують, що галичани, волиняни, гуцули і хто завгодно ще - не-українці, а українцями вони вважають тих, хто хвалить Маскву, їздить на машині з триколором на лобовому склі і стоїть у низькому поклоні перед Росією. Тобто п’ята колона наполегливо заявляє себе українцями. Дивні такі українці без віри в Україну, які переплутали святе, грішне й праведне :(

І про свідомість та титульність. Так, українці є свідомими - вірять в Україну, і є титульними - бо мають глибоке родове коріння на українській землі і безліч титулів, успадкованих від пращурів свого роду.

Тому ігриська з визначенням "громадянин України" з боку тих, хто не вірить в Україну, не бачить майбутнього для держави і нації, не має коріння на Україні - не пройдуть. Аби вони пішли долучитися до будь-якої релігії та на порозі церкви почали волати "Я ваш прихожанин, але у вашого Ісуса не вірю, обряди виконувати не буду, панотець - козел, церкву треба продати під склад - це ж фінансово вигідно, хрести-образи треба виставити на аукціоні - а грошеняти потім роздати всім прихожанам, і мені-розумнику також" - то йому після такої заяви надають по шиям одразу під церквою і в прихожани НІКОЛИ не візьмуть, і стосовно релігій вони це чудово розуміють.

А тому порадила б таким "українцям" - не паскудьте в храмі Україна, якщо претендуєте на громадянство України. І якщо занесло сюди якимись вітрами кілька деятиліть тому і навіть маєте паспорт громадянина України - але не маєте жодної уяви про віру в Україну і про постулати цієї віри, то сидіть тихенько що миші - і намагайтеся осягнути і прийняти цю віру, а не волати "Ваша віра - гівно, а я вас навчу громадянином бути". Бо буде те, що й під церквою.
Цікаво, що у реалі все гаразд - невіручі в Україну тихенько шиплять по кутках, а волати на площах вже остерігаються. Бо зрозуміли - всередині храму Україна не будуть терпіти їх паскудства, хіба що ззовні з-за кордонів - можуть скосирувати скільки завгодно. Тому нині найсміливіші українохульники існують виключно у віртуалі.

І наостанок - щодо медіа-простору. Чимало невіруючих в Україну політиків активно мімікрують і використовують деякі постулати українства у своїх виступах, одязі, програмах - але не отримують підтримки українців. І цьому є пояснення - віруючий віруючого завжди пізнає :)


В тему:

Ми все повернемо, а винні будуть покарані. Долучайся!

Жовто-блакитний Вогнебог

Плекаймо силу!

Слава Україні! Пасіонарний сплеск у Січеславі.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи