Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українець – воїн, а не свинопас

Саме таким, на моє відчуття, був лейтмотив події, на якій довелося побувати сьогодні, 10 березня 2010 року. Велелюдна ця подія відбувалася в Культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії і мала назву "презентація книжки Валерія Бобровича "Щоденник сотника Устима".
Загалом, книжка, яка щойно побачила світ у видавництві Братів Капранових "Зелений пес", є унікальною. Це – мемуари командира загону українських добровольців із УНСО, які на початку 90-х років минулого століття допомагали грузинському народу відстоювати свою незалежність, а одночасно – рятували честь української нації, яку її ж недолугі зверхники прагнули притлумити.

Дух українського лицарства витав над залою, у виступах персонажів книжки В. Бобровича відлунювала думка, мовляв, не час нас списувати в історію, насправді ми – сучасність і готові до подальшої боротьби. Книжка – це один етап, сьогодення – зовсім інший.

Сама книжка, хоч автор кілька разів і наголошував, що він не письменник, написана досить вправно і вигідно різниться від багатотомного нудно-напружливого громаддя, яким переважно є військова мемуаристика. Попри "голий" фактаж і фотодокументи, оповідь сотника Устима, легко читається і сприймається, поруч з драмами і трагедіями там присутній гумор, і це дотепи людей, опалених війною, а не тупі салдафонські жарти. Врешті, це щира правда про події, які вже не можливо викреслити як з історії українсько-грузинських відносин, так і з історії відродження українського козацтва – не бутафорсько- шароварного, а справжнього – високодуховного, самовідданого й героїчного. Мабуть, тому, книжка Валерія Бобровича і започаткувала нову видавничу серію "Як козаки..."


На фото В. Щербини ("Народний Оглядач") зліва направо: сотник Устим, Павло Тур, Руслан Зайченко, Ігор Тополя

Надзвичайно прикро, що на презентації не було жодної телекамери – наші ТБ-канали, вочевидь, вважають такі події "неформатом". А чому б ні – шансону тут не співали, лише повстанські пісні, але кого сьогодні цікавить повстання?... Тому й пишу тут – аби побільше людей дізналося і про такі події.

Натомість ми щиро вітаємо і автора, і читачів зі з’явою цієї книжки і сподіваємось, що вона стане лише першим кроком у висвітлені теми українського лицарства.


В тему:

16 річниця героїчної битви експедиційного корпусу «Арго» УНСО під Шромою

Українська Національна Асамблея (1989—2006)

Програма Української Національної Асамблеї «СОНЯЧНА РЕВОЛЮЦІЯ, ТРЕТІЙ ГЕТЬМАНАТ»

Світоглядна доктрина УНА: ЖИТИ ЗА ЗАКОНАМИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ!

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи