Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Оксана Забужко: "Попереду у нас важке й цікаве десятиліття"

Українська інтелігенція підписала звернення до громадськості не допустити ратифікації угоди про продовження терміну перебування російського флоту в Україні. У першій десятці підписантів — письменниця Оксана Забужко. Вона розповіла Gazeta.ua для чого потрібна ця заява.

- Звернення носить насамперед демонстративний характер. Йшлося про колективну позицію української інтелігенції, про те, що в країні є інтелігенція. Воно мало показати позицію інтелігенції в ситуації окупаційної влади.

Чи достатньо цієї демонстрації, щоб щось змінити?

- Достатньо, щоб показати, що в цій країні є громадянське суспільство і вже почався громадський опозиційних рух опору. Він має об’єднати усі розпорошені рухи — від студентів, що протестують проти Табачника. Йдеться про консолідацію розпорошених суспільних сил. В країні маса людей, притомних і готових до дії, які не бачать влади, опозиції, господаря в країні. Живемо в країні, за яку ніхто не готовий відповідати. Рівень відповідальності має бути перенесений з “подивимось телевізор с відкритим ротом і задаємося питанням - а що ж вони роблять”. 50 днів влади Януковича всі дивляться з роззявленим ротом. Цілковите замішання, руїна, безгосподарність.

Це має бути заявка на наявність притомного народу, який протистоїть владі, сприймає її як окупаційну і демонструє готовність до об’єднання на позиціях протилежних до позицій окупаційної влади.

Інтелігенція — це мізки. Якщо є мізки, далі тіло підтягується. Тому така заява важлива.

Чи може за заявою послідувати наступний Майдан?

- Це багатоходівка, такі речі не робляться із сьогодні на завтра. Це початок руху, початок консолідації усіх сил опору. Вони роздріблені, розпорошені і не знають механізмів до об’єднання. Лист має отримати міжнародний розголос.

Як пов’язано це звернення з вашою позицією не обирати менше зло? Ірванець сказав, що не підпишеться під заявою після Оксани Забужко, яка була противсіх.

- Це чудово характеризує його як представника інтелігенції. Тому, холєра, не треба першою у списку ставити Оксану Забужко. Для багатьох Забужко є контроверсійною постаттю. Дзюба, Сверстюк, аксакали мають стояти першими.

Те, що Тимошенко могла стати альтернативою Януковичу - це версія Тимошенківського штабу, чистий мемо-вірус, який пішов у люди і відштампувався.

Ніяк не заперечую того, щоб моє ім’я стояло в першій десятці. Причетна тільки до тексту, а не до збору підписів. У початковому варіанті був інший меседж — істеричний, “попереду прірва ненависті”, передчуття громадянської війни. Вдалося переконати, що меседж має бути конструктивний.

Який головна ідея у зверненні?

По-перше, визначити владу як окупаційну. Це не підлягає обговоренню. Донецький ви чи кримський — якщо ви за вільну Україну європейського вибору, то повинні розуміти, що присутність іноземних військ на території є антиконституційною. Інтелігенція України звертається до громадської об’єднатися в умовах окупації. Законно обраний президент вчинив антиукраїнську, антиконституційну, антинаціональну дію. В такій ситуації має бути імпічмент Президента. У нас дисфункціональна країна. Сподіватися, що у вівторок Верховна Рада проголосить імпічмент не доводиться. Саме тому треба озвучити цю позицію, щоб людям було зрозуміло. Також це було зверненням до опозиційних політиків. Час для вас продемонструвати наскільки ви годні бути опозицією. Мало вірю, що вони об’єднаються.

За кого я мала голосувати — за дєвушку, яка бистрєнько як тільки на неї тупнули ніжкою і сказали “Лєжать!”, негайно все здала і поїхала робити пластичну операцію?

В цій ситуації не треба грати м’язами і тягти до себе кожен свій шматок пирога, а виступити єдиним фронтом як ніби-то політично відповідальна опозиція, не бючись за те, хто буде лідером і хто зірве більший куш на наступних виборах, а на рівні “Отечество в опасности”. Це їхній обов’язок. Якщо їм це не вийде, то нафіг с пляжа.

Янукович дуже добрий привід на те, щоб відбулося перезавантаження системи. Саме Янукович (сміється) має шанс з усім, що він робить і наробив, об’єднати країну. Настроєна дуже оптимістично. Як там сказав оптиміст, падаючи з 15-того поверху, “Полет проходит нормально”. Насправді не все так зле. Якби на місці Януковича була Вона, було би те саме, тільки гірше і підліше. Без сумніву, тоді правдоподібнішим був би киргизький варіант. Подивіться ширше на цей сценарій — від Киргизії до Польщі йде операція Кремля “по усмирению територий”.

Те, що на українських виборах Янукович і Тимошенко мають грати ролі “хорошого і поганого слідчих” було озвучено навіть у російській пресі наприкінці 2005-го. Як грамотно злили Яценюка, щоб альтернатива не вискочила. Це давній план. У них там ще Грузія кісткою в горлі звучить. У Росії казали “Тимукович или Янушенко?” Грається московський сценарій, чи думаєте, що Медведчук грав щось інше? Це геополітичний процес планетарного розмаху. У пацанов очень много денег, в руках газ і завдання зробити енергозалежним від себе цілий світ і диктувати свою політику. Їм непогано це вдається, в тому числі завдяки роботі спецслужб. 70% російського чиновницького корпусу одержують другу зарплату в ФСБ. Це настільки божевілля, що людям не віриться. Протягом цілого століття ця контора справно орудувала.

Яким чином обєднане українське суспільство зможе цьому зарадити?

Ніяка спецслужба навіть із мільярдом і газовим краном в кишені не може поставити махом на коліна цілу країну. Вони працюють над дезорієнтацією і розпорошенням. Поляки он які ошелешені. Такий розвиток подій розуміла ще до виборів, бо відстежую процеси, маю інформацію не тільки з Української правди, читаю Financial Times і низку інших видань. На цих виборах шансу не було аніякісінько. Вже в жовтні було ясно, що Москва ці вибори виграє. Яценюк не сильно ніби опирався, але ситуація, коли на початку виборчої кампанії 16%, а в кінці удвічі нижчий — при вкладених мільйонах доларів. На це й вкладались мільйони — щоб не вийшов у другий тур, щоб на манєже оставались “Янушенко й Тимукович”. Москву влаштовували обидві кандидатури, при тому Тимошенко більше. За 50 днів Тимошенко швидко відбулася би зачистка інформаційного поля. У братков до цього руки ще не дійшли. Було би як у північній Кореї — маршем Юля, Юля і всьо. Ви б зараз у мене інтерв’ю не брали.

Грався б варіант “усмірения цветних” революцій. Вона би гордо зникла як політична біженка, а ми би тут лишилися з миротворческими войсками. Сценарій один, але при Януковичі він використовується у такому вигляді, а при Тимошенко було би ще жорсткіше, ефектніше і мстивіше.

Наскільки диявольський прийом з Катинню Зараз — коли говоритимуть “Катинь”, вже не говоритимуть про 1940 рік. Зараз катинню в свідомості буде “Упав літак з президентом”. Витіснили попередню інформацію ефектним (навіть спецефектним) зворушливим інформаційним ударом.

Це все відповідь на питання який сенс такої заяви. Те, що українські медіа не пояснили за пять років, одною заявою не поясниш.

Логіка Кремля елементарна — лізуть доти, доки не отримають відпору. Грузію світ з’їв, ага, схавают и это. Ця заява — демонстрація того, що Україна “не схаває”. Попереду у нас важке й цікаве десятиліття.
 


В тему:

Створюються Комітети порятунку нації та держави

Точка неповернення. Є вчинки, які не передбачають строку давності

Львівські депутати пояснили, чому вони за імпічмент Януковичу

Весь наш політикум - це маніакально-депресивний психоз

Корупція та історія: історичні реалії й українські аналогії

Корупція, влада і держава: геостратегічний прогноз майбутнього України

Нова угода снайперів

«Розстрільні списки» очима футуролога

Сонячний аеростат, або Як позбутися паразитів
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи