Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Івано-Франківськ обігріватимуть водою з-під землі

Нова геотермальна котельня забезпечить 10-15 відсотків потреб обласного центру в тепловій енергії.
Як повідомив кореспонденту Gazeta.ua міський голова Віктор Анушкевичус ,"для реалізації проекту мерія Івано-Франківська вже виділила майже 1,5 гектара землі в мікрорайоні "Позитрон", неподалік будівельного гіпермаркету "Епіцентр".

Щоправда, за словами мера, для реалізації проекту зі спорудження геотермальної станції потрібні великі кошти.

"Кошторис цих робіт близько 12 мільйонів євро. Термін окупності - сім років, - сказав Віктор Анушкевичус. - За ці гроші планується побудувати два з’єднані між собою геотермальні колодязі, кожен глибиною до чотирьох кілометрів. Вода ними буде підніматися та надходити до осель мешканців міста".

Водоносний шар на глибині 3700 метрів з температурою близько дев’яносто градусів виявлено під час геологічних досліджень з пошуку нафтових родовищ ще на початку 90-х років. Термін будівництва — більше року.

"Установка дозволить місту заощаджувати 20 млн. кубічних метрів газу на рік і зменшити викиди СО2 в атмосферу, а також забезпечить теплом понад 50 тисяч городян", - каже Віктор Анушкевичус.

Оскільки в Україні немає досвіду проектування геотермальної установки, то її проект розробить німецька компанія "Пасивні технології", а обладнання поставить компанія Siemens

Нині для реалізації проекту шукають інвестора.

Геотермальна установка — поєднання пристроїв і механізмів, що використовують тепло земних надр для виробництва теплової енергії у вигляді водяної пари, гарячої води або підігрітого повітря.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи