Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Білорусь припинить транзит газу до Європи, якщо Газпром не заплатить борг (відео)

Категорія:

ВАТ "Газпром" підтвердило оплату Білорусcю поставок російського газу і повідомило, що відновлює постачання газу в Білорусь в повному обсязі. 23 червня ц.р. Білорусь погасила борг перед ВАТ "Газпром".
Віце-прем’єр Білорусі Володимир Семашко заявив, що Білорусь вимагає від "Газпрому" погасити борг за транзит газу через свою територію до 10:00 24 червня 2010 р. В іншому випадку Мінськ припинить транзит російських вуглеводнів до Європи.

Білоруська сторона оцінює суму боргу Газпрома за транзит в 260 млн доларів.

Литовська газова компанія Lietuvos Dujos заявила, що Литовська Республіка і Калінінградська область РФ вже недоотримують 40% російського природного газу, що транзитується через територію Білорусі. Раніше повідомлялося про скорочення постачань на 30%.

"Бєлтрансгаз" заплатив за травневі поставки російського газу 260,1 млн дол. «Газпром» стверджує, що білоруська сторона таким чином визнала необхідність платити за газ за контрактною формулою ціни.

Варто відзначити, що в II кварталі, згідно з контрактом, Мінськ повинен платити за ставкою 184 дол. за 1 тис. куб. м газу. Раніше "Белтрансгаз" розраховувався за торішньою ставкою - на рівні 150 дол. за 1 тис. куб. м., що і призвело до виникнення заборгованості.

Намагаючись добитися від Мінська погашення боргу, «Газпром» висунув ультиматум Білорусії, після закінчення терміну якого газовий гігант почав поступове скорочення обсягів постачання газу до Білорусі. 23 червня зранку обсяг експорту російського газу був скорочений на 60%.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 22 червня ц.р. на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим розпорядився припинити транзит російського газу через білоруську територію.



Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи