Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Знайшли статую арійського ідола

Незабаром колекцію Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника поповнить цікавий експонат — арійський ідол, якого знайшли на місці ранньослов’янського святилища в лісі біля села Пижівка Новоушицького району.
(клацайте на фото, щоб збільшити)



В усі часи Дністер приваблював до себе людей. Згадаймо лише стоянку раннього палеоліту (близько 300 тис. років тому) в Луці Врублівецькій, численні поселення Трипільської культури…

"Про час заселення слов’янами Подністров’я письмові джерела не повідомляють. Але у ІІІ-ІV ст. н.е. на карті шляхів Римської імперії, відомої під назвою Пейтінгерові таблиці, у пониззі Дністра і Дунаю поряд з гетами, даками й іншими племенами вказані й венеди. Ймовірно, що венедами античні автори першої половини І тис. н.е. називали слов’ян", - розповідає Сергій Семенчук, викладач Хмельницького економічного університету.

На межі ХІХ-ХХ ст. в селах Поділля було відомо понад десять кам’яних ідолів (від слова "ідеал"), яким поклонялися ранні слов’яни. У народі їх називали "мамаями". Відомий науковець Юхим Сіцинський у 1901 р. підготував та опублікував капітальну джерелознавчу працю "Археологическая карта Подольской губернии". На ній поблизу села Пижівка Новоушицького району був позначений ідол. Пошуки його затягнулися аж до 1999 р. Розшукати його на околиці лісу пощастило Сергію Семенчуку.

Анатолій Гуцал, доцент Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка:

- З давніх часів сюди йшли богомольці і молилися своєму Богу, пов’язували надії на кращий врожай, сімейне благополуччя... Це місце було для них уособленням Божественної сили. Ми не знаємо, чи тут був один ідол, чи може це велике святилище. Вважаю, що він стоїть на своєму первісному місті, бо навряд чи його хтось сюди б віз.

Також немає сумнівів, що це саме ідол. У відділі старожитностей знаходяться 7 оригінальних ідолів, що були взяті з придністровських країв. Такою колекцією як наша може гордитися будь-який музей Європи. На європейському ринку ця експозиція коштує мільйони.

Таку колекцію непросто підібрати, її слід зберегти для наступних поколінь. Проте наш музей бідний і немає навіть коштів, щоб їх законсервувати. Коли обсохне мох на Пижівському ідолі, ми його почистимо і зможемо краще вивчити знаки, частина з яких, напевно, вже вивітрилась.

"Ідол являє собою прямокутний чотирьохгранний кам’яний стовп, знайдений закопаним у землю та нахиленим до землі. Скульптура виготовлена із Дністровського вапняку. Голова скульптури відбита нещодавно, про що свідчить свіжа структура каменю на зломі.

Висота наземної частини 2,3 м, ширина основи 0,58 м, товщина - 0,32 м. У верхній частині тулуба статуї простежується розширення у вигляді плечей.

На лицевій стороні верхньої частини скульптури архаїчний художник показує силуетне зображення ромба на відстані 0,2 м, нижче чітко видно також зображення ромба, але значно меншого за розмірами та досить правильної геометричної форми.

У верхній лівій частині скульптури простежується заглиблення у вигляді півкруга, інша половина якого обривається лівою бічною стороною прямокутної скульптури. На відстані 0,8 м від злому голови статуї, на правій фронтальній її частині, вибите заглиблення-паз довжиною 0,3 м. Зображення ніг відсутнє, у нижній частині скульптура звужується", - зазначає у своєму дослідженні науковець.

Усі ці роки ідол залишався самотнім на околиці лісу, а в музеї старожитностей на нього з нетерпінням чекають сім "родичів". Ще в 2007 р. науковий працівник музею, невтомний дослідник Руслан Йолтуховський запропонував дослідити святилище і перевезти ідола до Кам’янця. Проте експедиція вирушила в дорогу лише 15 липня цього року. Крім Руслана Йолтуховського, археолога музею Петра Болтанюка, викладачів історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка Анатолія та Віталія Гуцалів, в урочище Пижівка зголосилися поїхати студенти ІІ курсу університету.


В тему:

Арійський Адам знаходиться у Січеславі

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи