Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Херсонщині з’явився меморіал «Борцям за Волю України»

23 серпня 2010 року в селі Зміївка Бериславського району Херсонської області було урочисто відкрито меморіал «Борцям за Волю України».
Меморіал споруджено у формі сонячного годинника: у центрі годинника - двохметровий гранітний обеліск з вигравіруваним золотим тризубом, під ним напис: «Борцям за волю України». На циферблаті годинника замість цифр – видатні дати української державності та гасло «Майбутнє держави залежить від нас». Зі сходом сонця тінь від обеліска проходить основними датами української державності: визвольна війна Богдана Хмельницького, IV Універсал, Акт Злуки, Акт 30 червня, Акт проголошення Незалежності 24 серпня 1991. Після опівдня тінь рухається написом «Майбутнє держави залежить від нас», - наче нагадуючи, що без минулого немає майбутнього, а майбутнє у наших руках.

Початок свята ознаменував мешканець Херсона, кулеметник УПА Іван Терлецький, який перерізав святкову стрічку перед меморіалом. Освятити меморіал прибули представники трьох конфесій: УПЦ КП, УАПЦ та УГКЦ. Перед сільською громадою було зачитано імена воїнів-херсонців Армії Української Народної Республіки та воїнів і підпільників УПА, сім’ї яких нині живуть у Зміївці, - загалом понад 150 імен. За українськими героями була відправлена панахида.

З вітальним словом до селян звернулись сільський голова та голова Бериславської РДА, голова шведської громади села. Чиновники відзначили, що Бериславщина славна своїм внеском у боротьбу за незалежність. «10 лютого 1919 року воїни Бериславської охоронної сотні Армії Української Народної Республіки під командуванням сотника Осавуленка розбили загін більшовиків у Свято-Григорівському Бізюковому монастирі, що знущались з монастирської братії. Цим подвигом херсонські петлюрівці здобули собі добру славу серед місцевого люду, яка збереглась і дотепер», - зазначив Зміївський сільський голова.

Відкриття першого на Херсонщині українського військового меморіалу супроводжувалось насиченою культурною програмою: виступом народних музичних колективів (українських, шведських та німецьких), поетичними читаннями, відкриттям у селі виставки з історії Перших Визвольних Змагань. На відкриття меморіалу прибули ветерани УПА з Херсона та області, які мали можливість зустріти у Зміївці своїх побратимів по зброї (у селі Зміївка нині проживає шестеро учасників збройної боротьби за незалежність). Ініціатором спорудження меморіалу виступила Херсонська міська організація Спілки Української Молоді в Україні за сприяння благодійної ініціативи «Героїка». Жертводавець – народний депутат Андрій Шкіль. Активну участь у зборі коштів та організації святкових заходів взяли на себе самі мешканці Зміївки. Біля меморіалу встановлено одинадцятиметрову щоглу на якій піднято державний прапор. Відтепер Херсонщина на офіційному рівні вшанувала борців за самостійність.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи