Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нацбанк України планує законодавчо стимулювати безготівкові розрахунки серед населення

Світ:

Банківський регулятор має намір узаконити поняття "електронні гроші", а також використання мобільного телефона як "платіжного інструменту". Таким чином НБУ хоче вивести з тіньового обігу "паперові" гроші для підтримки економіки країни, змусивши українців перевести $65 млрд. готівки в комерційні банки.

НБУ розробив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)", який передбачає повсюдне запровадження безготівкового розрахунку за товари та послуги. У разі прийняття і набрання цим документом чинності, торговельні точки повинні будуть в обов’язковому порядку встановлювати торговельні термінали і приймати платіжні карти, або "платити штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян" (1,7 тис. грн.).

Також нагадаємо, що цим проектом НБУ остаточно має намір позбавити населення можливості отримувати валюту через мережі банкоматів.

Експерти пов’язують таку ініціативу НБУ з прагненням держави вивести з обігу "чорну" і "сіру" готівку, оскільки безготівкові розрахунки легше контролювати. А також виманити у громадян готівку, обсяг якої, за різними оцінками аналітиків, коливається в межах $60-65 млрд.

За словами операційного директора з супроводу роздрібного, малого та середнього бізнесу Альфа-Банку (Україна) Олени Лук’янчук, ці гроші, які опиняться на банківських рахунках, можуть працювати на благо економіки країни. "Стимулювати населення тримати готівку на рахунку в банку також може легкість доступу до грошей, можливість скрізь розрахуватися карткою або за допомогою інтернет-банкінгу", - підкреслила вона.

Сьогодні в торговельних мережах здійснюється тільки 6% усіх платежів за допомогою платіжних карт. "Для НБУ і для банківської системи в цілому було б дуже вигідно, якби цей показник був хоча б 16%, а краще 60%", - розповів Олександр Охріменко. Зокрема, в Українському процесинговому центрі (UPC), для банків таке нововведення також є плюсом, адже чим більше транзакцій проходить через банкомат, тим менше витрат несе банк на обслуговування, бо досягається ефект від масштабу.

Учасники ринку стверджують, що в розвинених країнах близько половини доходів банків - це комісійні доходи, передусім від обслуговування платіжних карт. Тоді як в Україні, за словами Охріменка, головне джерело доходу - це відсотки по кредиту. "Тому українські банки погано переживають кризу. Якщо банки будуть більше заробляти комісійних доходів від транзакцій, то будуть вигіднішими й інші продукти, наприклад, більш м’які умови для кредитування", - підкреслив він.

У той же час начальник відділу карткових продуктів Platinum Bank Сергій Кирюхін вважає, що розвиток безготівкових розрахунків має відбуватися паралельно з боку банків та власників платіжних карт. "Оскільки, якщо клієнти не будуть розраховуватися картками у торговельній мережі та продовжать наполегливо знімати готівку в банкоматах, цінність таких ініціатив буде знівельована", - сказав він.

При цьому експерти впевнені, що в будь-якому випадку безготівкові розрахунки з часом витіснять готівкові платежі, оскільки це світова тенденція. За їхніми словами, рівень безготівкових розрахунків визначає розвиненість економіки країни, тобто, чим більш високорозвинена економіка, тим менше готівкових коштів в обігу.

В законопроекті чітко прописана необхідність посилити відповідальність банків за розкрадання коштів з платіжних карт.

Законопроект вимагає від банків використовувати нові технології платіжних систем, які мають більш високу ступінь захисту.

НБУ має намір легалізувати розрахунки через мобільні телефони в Україні, вводячи поняття "електронного платіжного інструменту", до якого належить мобільний телефон. Це спростить завдання банкам у запуску такого сервісу для споживачів. "Інша річ, що в Україні, при її тіньовій економіці, досягти великої частки розрахунків платіжними картками складно. Є небезпека, що контролюючі органи будуть перевіряти особисті розрахунки громадян без їх відома", - резюмує Охріменко.

У компанії "МТС-Україна" позитивно сприйняли ініціативу НБУ, яка при правильному розвитку зможе дати перший імпульс для появи в Україні сервісів мобільних платежів - коли за допомогою мобільних телефонів абоненти можуть замовляти і оплачувати різні послуги або товари. "Такі послуги вже давно використовуються в Європі та інших країнах світу, але у нас, на жаль, не можуть розвиватися через обмеження на законодавчому рівні. Можливо, цей проект зможе змінити ситуацію", - сказали "МФ" в компанії.

У UPC впевнені, що безготівкові розрахунки будуть зростати не за рахунок стандартних банкоматних транзакцій зі зняття готівки, а за рахунок оплати покупок, інтернет-платежів і платіжних операцій в банкоматах (переказів з картки на картку і з картки на рахунок, депозитних операцій, а також оплати комунальних та інших послуг).

Сергій Кирюхін прогнозує, що до кінця 2012 року вдасться досягти близько 12-15% проникнення безготівкових розрахунків від загального обсягу операцій в Україні. "Банки повинні постійно пояснювати перевагу і зручність безготівкової оплати за допомогою платіжних карт. Тільки так банки зможуть подолати "любов" клієнтів до готівки", - вважає Кирюхін. Хоча Олександр Охріменко менш оптимістичний: "Швидше за все, через п’ять років можна чекати показника в 10-15% безготівкових розрахунків картками. А показник в 30-40% може бути через 10-20 років".


 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи