Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Книга «Енергоощадні котеджі»

Якщо ви бажаєте збудувати сонячний і комфортний дім, чи просто ознайомитися з останніми тенденціями світового екобудівництва та сонячих технологій читайте нигу “Енергоощадні котеджі” Юрія Дудикевича: 190 сторінок формату А5, вартість 50 грн.
Сучасне домобудівництво переживає серйозну кризу. Все частіше на сполох б’ють фахівці, які стверджують, що міська архітектура кінця XX і початку XXI століть є депресивною для населення.

З іншого боку, котеджне енергоощадне будівництво у США і країнах ЄС (будинки нуль-енергії) характеризується такими негативними явищами, як зростання концентрації канцерогенних сполук внаслідок зменшеного повітрообміну, недосконалістю систем вентиляції тощо. На Заході ці явища ідентифікуються як синдром нездорового будинку. Зазначимо, що з цього зроблені відповідні висновки. У ФРН у житлових приміщеннях заборонено встановлювати пластикові вікна, синтетичні ізоляційні та будівельні матеріали замінюються на природні.

У країнах ЄС iз метою зменшення споживання газу та нафтопродуктів широко використовується сонячна енергія для нагрівання води та опалення будинків. У недалекому майбутньому середньостатистичний німецький будинок буде на 50% опалюватися сонячною енергією. Для досягнення цієї мети як державної та стратегічної працює ціла система пільг та покарань. Розроблені технічні засоби (сонячні колектори, теплові помпи) як на європейця недорогі та ефективні. Подібна картина спостерігається і у Великобританії.

Поряд з тим інтенсивно переосмислюється досвід предків, оскільки будинок повинен стояти на енергетично здоровій земельній ділянці. Архітектура будинку та ландшафт повинні сприяти гармонізації середовища.

Перед українцями постають подібні проблеми:

• зменшення залежності від газу.
• гармонізація житла.
• відтворення генофонду нації.

Але суттєва різниця між нами та європейцями полягає у низькому рівні життя, коли ми не можемо дозволити собі витрати на недешеве енергощадне обладнання.

Вирішенню актуальних проблем розвитку екогогічного будівництва присвячена книга Юрія Дудикевича “Енергощадні котеджі” (Львів: Сполом, 2011). Автор переконаний, що саме вивчення досвіду предків допоможе створенню на нашій древній землі сучасних екологічних поселень.

У давнину в Україні і Європі житло споруджували на енергетично здорових земельних ділянках, архітектура будинку та ландшафт сприяли гармонізації середовища. Житло будували зазвичай із саману, що є сумішшю глини, піску, землі та соломи. Це оздоровчий та енергетично сильний матеріал, який здатний накопичувати велику кількість тепла. Окрім того, він паропроникний. Це означає, що саманна стіна дихає, тобто автоматично регулює вологість всередині будинку. Немалою перевагою саману є його довговічність та дешевизна.

У книзі Юрія Дудикевича подано методики спрудження саманних будинків, але на новій основі. Зрозуміло, що сучасний саманний будинок повинен відрізнятися від старовинного. Якраз на таких відмінах грунтуються концепції спорудження сучасного саманного будинку:

• Звичайний металевий дах є конструкцією, яка може прийняти велику кількість тепла. Це експериментально підтверджено в США та Великобританії. Адже площа даху є значною, а його вартість невеликою порівняно із спеціальними пристроями типу сонячних колекторів.

• Теплову енергію, отриману дахом, можна накопичити під фундаментною плитою. Такі експерименти робилися в США впродовж трьох десятиліть – починаючи з 80-х років XX ст. Результати були позитивними – накопиченого сонячного тепла вистачало на 10 місяців року, крім грудня та січня. Тоді будинок частково догрівали дровами чи електроенергією. Але витрати на таке догрівання були незначними.

• Оранжерея, приставлена до південної стіни будинку, теж накопичує у вологому грунті велику кількість тепла (навіть узимку нагріте сонцем оранжерейне повітря подається у вологий грунт).

Спорудження першого енергощадного будинку почнеться під Києвом у квітні 2012 року. Окрім того, для майбутніх забудовників планується проведення курсів з енергозаощадження та будівництва.

Для придбання книги звертайтеся:

Заячук Роман: 0639301007; [email protected]

Гарвас Софія: 0936071718.

Дудикевич Юрій: 0972462356; [email protected]

Докладніше на сайті: saman.brendmaster.com


В тему:

Глобальна криза і нова раса

Пошукова система Всесвіт

Стабілізація і Реформація, або Як прискорити Перехід



В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи