Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Стародавня козацька ікона з жовто-блакитним прапором

Категорія:

У Дніпропетровському історичному музеї імені Дмитра Яворницького зберігається унікальна стародавня козацька ікона святої Покрови Пресвятої Богородиці. Вона символізує Батьківщину - Неньку Україну, яка захищає своїх вірних дітей.

(клацайте на фото, щоб збільшити)



Ця двоярусна ікона представляє східний стиль іконопису. На іконі зображені козаки та Пресвята Богородиця, яка дивиться на них з небес.

Богородиця тримає в руках рушник, прикрашений хрестами і жовто-блакитними барвами. Сонячно-жовтий колір символізує божественне начало, а блакитний - матеріальний світ. Сонячний колір нагорі, бо дух має панувати над матерією.

Жовто-блакитний прапор є еквівалентом хреста, адже хрест також символізує поєднання божественного з матеріальним. Горизонтальна лінія символізує розділення на небесне і земне, а вертикальна - їхнє поєднання.

Відповідно, правильне хрещення - це спочатку горизонтальний жест зліва направо (з минулого в майбутнє), а потім вертикальний жест згори вниз (від божественного до земного).

Зліва від Богородиці зображений святий Дажбог Микола, а справа - святий архістратег Перун-Михаїл (див. Хрещення варнових богів Русі).

Саме ці три егрегори - святої Покрови, святого Миколи та святого архістратега Михайла - були найшанованішими серед козаків. Покрова захищала з небес, Микола допомагав на воді і на землі, а Михаїл вів в атаку і допомагав бити ворога.

Ця ікона збереглася завдяки подвижницьким зусиллям українського історика й етнографа Дмитра Яворницького.

 

 


В тему:

Егрегори

Егрегор Сварога – Творця Всесвіту

Егрегор Лади – Матері Землі

Хрест – графічний аналог жовто-блакитного прапора

Жовто-блакитний чи синьо-жовтий?

Жовто-блакитний – національний прапор України

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вітаю зі святом! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вітаю зі святом! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)