Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Google присвятив українському науковцю святковий логотип, а полтавська ОДТРК - документальний фільм

21 червня головна сторінка пошуковика google.com присвячена українському вченому Юрію Кондратюку з нагоди його 115-річчя. Автори офіційного блогу Google Україна так цитують одного з розробників Google Doodle Майка Дантона:
«Я вперше почув про Юрія Кондратюка від команди Google Україна. Мене дуже зацікавила його історія, і я почав працювати над цим проектом, збирати інформацію. Я вважаю, що історія Юрія дуже цікава і в той же час сумна». За твердженням блогера Микола Костиняна, це перший Doodle на головній сторінці google.com, присвячений українцеві.

Google Doodle - це частина інтерфейсу, у якій з нагоди свята чи круглої дати певної відомої особистості стандартний логотип Google у деяких або, рідше, у всіх регіональних доменів змінюється на святковий.

В Україні найбільше пам’ятних заходів відбулося у малій батьківщині вченого – Полтаві. Юрій Кондратюк (справжнє ім’я – Олександр Шаргей), один з авторів теорії космічних польотів, народився, вчився і починав працювати саме в цьому місті над Ворсклою. Нині він є одним із найбільших інтелектуальних брендів Полтави, де з 2001 року працює Музей авіації та космонавтики імені Юрія Кондратюка. В одній із його залів діє умовно меморіальна кімната вченого, де представлені зокрема й аркуші гімназійного зошита з розрахунками Сашка Шаргея.

Ім’ям винахідника названі Полтавський національний технічний університет і одна з вулиць міста. Втім, суто формальними меморіальними заходами в Полтаві не обмежуються. Постать і наукову спадщину вченого популяризують у школах і вишах. Так, у квітні 2012 року в ПолтНТУ відбувся «круглий стіл» «Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) у земному часі та космічному просторі», де презентували наукову біографію вченого, перекладеною українською мовою (автори – Анатолій Даценко і Володимир Прищепа).

До 115-річчя з дня народження теоретика космічних польотів в університеті відкрили книжкову виставку «Політ у безсмертя», де представлені світлини та книжки, пов’язані з полтавським періодом життя Кондратюка.

Не залишили ювілей поза увагою і місцеві журналісти – цими днями в ефірі Полтавської обласної державної телерадіокомпанії «Лтава» відбулася презентація 25-хвилинного документального фільму «Юрій Кондратюк: територія безсмертя».

«Його життя – це суцільний калейдоскоп поневірянь, потрясінь крутих зламів і драматичних подій. Працював потай, жив під чужим прізвищем, ховався від червоних і білогвардійців, хворів, але мріяв про польоти у Космос. Батьківщина приготувала геніальному винахіднику роль вигнанця. Навіть не відомо, де похований. Замість надгробка – гіпотези», – зазначає автор стрічки Володимир Дряпак.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи