Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Греції набирає обертів ультранаціоналізм

Економічні біди спровокували в Греції небачений для Європи підйом ультранаціоналізму – фашистські вітання і погроми нелегалів іншої раси в цій країні вже виходять і від членів парламенту. Золота зоря сьогодні є третьою за популярністю політичною силою в країні, якій віддають перевагу до 10% громадян.

Ніколаос Міхалоліакос, лідер грецької ультраправої партії Золота зоря, відомий безліччю скандальних витівок. У його послужному списку – фашистське "зіг хайль" на засіданні міської ради Афін, численні арешти через різноманітні правопорушення, серед яких напад на журналістів, носіння зброї і вибухівки.

Свого часу Міхалоліакос багато і захлинаючись писав про німецького фюрера Адольфа Гітлера, а тепер – хоча він невтомно твердить, що свою Золоту зорю неонацистською партією не вважає, – на прапорі його організації зображений символ, найбільше схожий на стилізовану нацистську свастику.

З недавнього часу 55-річний Міхалоліакос – шанований член парламенту, де його політична сила представлена ​​18 мандатами.

Згідно з даними місцевої соціологічної компанії Metron Analysis, Золота зоря сьогодні є третьою за популярністю політичною силою в країні, якій віддають перевагу до 10% громадян – здавалося б, небагато, але значно більше, ніж кількома роками раніше.

Міхалоліакос вміло грає на невдоволенні греків, що посилюється останнім часом, закликаючи вигнати з країни всіх мігрантів або як мінімум перемістити їх у трудові табори. Кордон з Туреччиною, через яку нелегали потрапляють у Грецію, Міхалоліакос пропонує замінувати. У свою чергу, його соратники по партії неодноразово були помічені в нападах на мігрантів.

Оглядачі пояснюють феноменальний злет популярності Золотої зорі ще й тим, що влада ставиться до неї більш ніж лояльно – після парламентських виборів, що відбулися влітку, ультраправі і самі стали владою.

"Ми фактично бачимо, що вуличні скінхеди ночами б’ють представників інших етнічних груп, а на ранок ідуть працювати парламентаріями, – констатує Антон Шеховцов, співробітник віденського Інституту досліджень людини. – Такого в Європі не було дуже давно".

Останнім скандалом, вчиненим активістами Золотої зорі, став зрив прем’єри п’єси Терренса Макнеллі Тіло Христове. Під час акції протесту проти богохульної, на думку Зорі, постановки вони не тільки закидали камінням і йогуртом будівлю театру в Афінах, але й били журналістів, які намагалися зафіксувати їхні дії на камеру.

За словами Іліаса Панагіотароса, ще одного парламентарія від Золотої зорі, підтримка його партії серед особового складу поліції становить від 50% до 60%. І з кожним днем ​​вона зростає.

Серед інших інцидентів за участю Золотої зорі – напад на центр
утримання нелегальних мігрантів, розташований на півночі країни, погроми на ринках, спрямовані проти торговців, які належать до іншої раси, часті сутички з ліворадикальними активістами. Причому у всіх цих випадках активісти Золотої зорі, як правило, виходять сухими з води.

Водночас представники Зорі частково покладають на себе роль поліції – приміром, вони забезпечують безпеку, патрулюючи райони з високим рівнем злочинності за участю іммігрантів.

За даними Європейської комісії, близько 80% всіх нелегалів потрапляють на територію Європейського Союзу саме через Грецію. У минулому році грецький кордон з Туреччиною нелегально перетнули понад 55 тис. осіб, стверджують в агентстві ЄС щодо захисту кордонів Frontex, що на 17% перевищує показники попереднього року.

Серед головних причин зростання популярності Золотої зорі експерти в один голос називають погіршення економічної ситуації в країні. Рівень безробіття в Греції досяг 25%, одного з найвищих показників в Європейському Союзі. Кожен четвертий працездатний грек залишився без діла.

"Замість того щоб проводити необхідні реформи, уряд дбає лише про те, щоб утриматися при владі, скорочуючи зарплати вже втретє за три роки і створюючи ідеальні умови для зростання радикальних настроїв", – переконаний професор Пірейського університету Теодорос Пелагідіс.

Праві радикали підігрівають свою популярність всіма можливими способами – навіть роздаванням продовольчих пайків незаможним співвітчизникам. Щоправда, і це не без націоналістичного колориту: щоб отримати продукти, необхідно довести своє грецьке походження.

Ще у 2001 році, за даними опитувань громадської думки, 38% греків визнали, що присутність представників інших національностей викликає у них занепокоєння (в середньому по ЄС цей показник становить 15%). Також 81% опитаних вважали, що іммігранти частіше за інших скоюють злочини (в середньому по ЄС – 58%).

На хвилі зростання популярності Золота зоря все активніше впливає на політичний порядок денний у країні. Саме під її тиском прем’єр-міністр Антоніс Самарас доручив міністерству юстиції розробити законопроект, згідно з яким грецькі закони будуть автоматично більш суворими до нелегальних іммігрантів у порівнянні з місцевими громадянами. Про ризикованість таких заходів попереджає офіційні Афіни Amnesty International.

Тим часом аналітики зазначають: Золота зоря – проект, вигідний владі в країні з вкрай нестабільною економікою.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи