Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 11

Ложки не існує! Про кінофільм Матриця / The Matrix (1999)

Категорія:

Блокбастер “Матриця” та євангельська ідея Великого Переходу: прихований сенс і таємна символіка. Цій темі було присвячене чергове зібрання Київського читацького клубу “Перехід-IV”, яке нещодавно відбулося у Київському Національному Університеті Культури і Мистецтв.

Зі вступним словом виступив головний редактор футурологічного журналу “Перехід-IV” Ігор Каганець. Його виступ можна звести до наступних тез:

Світ стоїть на порозі великої трансформації, Великого Переходу. Всі серйозні перетворення завжди починаються зі сфери духу, зі зміни світогляду, зміни людського мислення, зміни масової свідомості.

Чи відбувається щось у сучасному світі?

Сьогодні відбувається глобальний процес закладення в масову свідомість ідей перетворення. Для того, щоб не викликати зайвого опору, ці ідеї подаються в прихованому, зашифрованому вигляді.

Про які конкретно ідеї йде мова?

1) Ідея фізичної трансформації людини;

2) Ідея лідера, що веде за собою особистим прикладом;

3) Ідея народження нового народу, нової раси.

Активація цих ідей відбудеться тоді, коли в масову свідомість буде закладено ключ для їх розуміння.

Для початку доцільно зупинитися на 4 кінофільмах:

- Дюна
- Тринадцятий поверх
- Матриця-1
- Володар кілець.

На підході п’ятий фільм “Страсті Христові” Мела Гібсона.

Характерно, що два останні фільми — “Володар кілець” і “Страсті Христові” є світовими лідерами грошових зборів. Це свідчить про те, що масова свідомість стоїть на порозі перетворення, адже потребує нових героїв і нових вартостей.

Згадайте фільми минулого 20-го століття, які викликали у людей найбільше зацікавлення і приносили виробникам найбільші прибутки. Головними їхніми героями були бандити, гангстери, серійні вбивці, шахраї, проститутки, пристосуваннці. Ось як у 50-х роках про це писав видатний соціолог Пітирим Сорокін:

Факт розкладу сучасної чуттєвої культури очевидний навіть для нефахівців. Це найпомітніше у мистецтві, котре все більше стає товаром, виробленим для продажу, заради релаксації, споживання, розваги і задоволення, для стимуляції втомлених нервів і сексуального збудження. Замість того, щоб підносити маси до свого рівня, воно, навпаки, понижується до рівня натовпу. Воно аморальне, десакралізоване і асоціальне, а ще частіше — розпусне, антирелігійне і антисоціальне.

Як комерційний товар для розваг, мистецтво все більше контролюється торговими ділками, комерційними інтересами і віяннями моди. Щодня ми можемо чути вибрані теми Баха і Вівальді, але лише як додаток до красномовної реклами автомобілів, банківських послуг, гігієнічних прокладок і проносних засобів. Стандарти істинного мистецтва зникають і поступово підмінюються фальшивими критеріями псевдомистецтва.

Характерна риса — хвороблива концентрація чуттєвого мистецтва на патологічних типах людей і подій. Статистика свідчить, що переважна частина всіх сучасних кінофільмів зосереджена на злочинах і сексі. Мистецтво стає все більш неврівноваженим, збоченим, а нерідко й садистським. Узагальнюючи, можна сказати, що сучасне мистецтво — це переважно музей соціальної і культурної патології. Воно сконцентроване на поліцейських моргах, кублах злочинців і статевих органах, воно діє головним чином на рівні соціального дна.
Ми перебуваємо між двома епохами: вмираючою чуттєвою культурою минулого та ідеаційною культурою майбутнього. На нас опускається ніч цієї перехідної епохи з її страхітливими тінями і несамовитими жахами. Однак за її межами вже видніється світанок нової великої ідеаційної культури, яка вітає нове покоління — людей майбутнього.


А які герої у двох останніх фільмах, що викликали у світі найбільше зацікавлення: у “Страстях Христових” — Ісус Христос, боголюдина; у “Володарі кілець” — брахман Гендальф, лицар-кшатрій Арагорн, по-дитячому чистий душею Фродо. Цікаво, що це фільми не американські: “Володар кілець” був знятий в Новій Зеландії, а “Страсті Христові” викликав лють голівудських євреїв.

Сьогодні ми зупинимось на фільмі “Матриця”. Нас цікавить саме перший фільм, оскільки другий і третій насправді є запереченням ідей першого фільму. Схоже, що Голівуд спочатку сам не зрозумів, що створив, а згодом злякався запущених ним революційних ідей. Для погашення впливу і були зроблені “Матриця-2” і “Матриця-3”, які паразитують на популярності “Матриці” і завдяки шаленій рекламі, здебільшого брехливій, вже добряче заробили на цьому паразитуванні. Наприклад, якщо у першому фільмі відбувається безкомпромісна війна між людьми і роботами, а в другому укладається мир між людьми і дияволом.

Ідея “Матриці” багато в чому перегукується з євангельською ідеєю реінкарнації і боголюдської трансформації. Багато хто здивується, але сформульовані на початку три головні ідеї: 1) фізична трансформації; 2) лідер; 3) народження нової раси — це ідеї, які пронизують все Євангеліє. До цієї теми ми ще зможемо не раз повернутися.

Після цього вступного слова відбувся перегляд фільму “Матриця-1”. На важливих моментах робилися паузи з відповідними поясненнями. Наприклад, корабель Морфея називався “Навуходоносор”. Питання: чому “Навуходоносор”? Логіка проста: корабель Морфея було створено для руйнування Матриці, тобто системи тотальної брехні. А у 586 р. до н. е. вавилонський цар Навуходоносор (Небокаднецар) завоював Юдею і зруйнував Єрусалим. Без коментарів.

Були також розглянуті деякі яскраві фрази з фільму, які вже стали крилатими висловами з прихованим підтекстом для посвячених:

“Ти там був, цей шлях ти бачив і знаєш, куди він веде (Трініті).

“Неприємно думати, що тобою маніпулюють” (Нео).

“Поясню чому ти тут, тому, що ти щось зрозумів. Ти не можеш висловити це, але відчуваєш. Ти все життя відчував, що зі світом не все гаразд, дивна думка. Але її не відігнати, вона немов щепка в мозку не дає спокою. Це і привело тебе до мене” (Морфей)

“Матриця всюди, вона оточує нас. Навіть зараз вона з нами поруч. Ти бачиш її коли дивишся у вікно чи вмикаєш телевізор. Ти відчуваєш її коли працюєш, йдеш до церкви, коли сплачуєш податки. Цілий маленький світ насунутий на очі, щоб сховати правду... що ти тільки раб..., як і всі, ти з народження у кайданах. З народження у кайданах, які не відчуєш і не доторкнешся, у темниці для розуму.”

“Пам’ятай, я лише пропоную дізнатися правду!”

“Час завжди грає проти нас.”

“Ласкаво просимо до пустелі реальності.”

“Я не сказав, що буде легко, я лише обіцяв відкрити правду.”

“Доки матриця існує, нам вільними не бути.”

“Час звільнити твій розум, але я можу лише вказати на двері. Ти сам мусиш вийти на волю.”

“Реально те, що усвідомлюєш.”

“Матриця — це система, система є наш ворог. Проте, коли ти в ній — озирнись, кого ти бачиш? Бізнесменів, вчителів, адвокатів, робітників, звичайних людей, чий розум ми і рятуємо. Але доки ці люди є частиною системи, вони всі наші вороги. Ти повинен пам’ятати, що більшість не готова прийняти реальність, а багато настільки отруєні і так безнадійно залежні від системи, що будуть битися за неї.”

“Кожний нерозбуджений нами — потенційний агент.”

“Не пробуй зігнути ложку — це не можливо. Для початку треба зрозуміти головне — ложки не існує. Знаєш, це не ложка гнеться. Все омана. Справа в тобі.”

“Знати шлях і пройти його — не одне й теж”.

“Що буде далі — вирішувати нам”.

Кінофільм «Матриця» (1999), дубльовано українською

Після перегляду фільму відбулася жвава дискусія на тему реінкарнації, феномену втілення, воскресіння, минулого і майбутнього з невимушеним переходом до чаювання за солодким столом і вільним спілкування.

Зібрання читацького клубу закінчилося оптимістичним: “Ложки не існує!”.

------------------------
В тему:

Здоров’я людини і простори буття

Війна людей і роботів

Жнива Господні починаються в 2004 році

Дерзайте, діти Бога!

Воскресіння живих і “воскресіння мертвих”

Кінофільм «Матриця» (1999), дубльовано українською
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи