Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Українець Джеймс Мейс: "Мені судилася така доля, що ваші мертві вибрали мене"

У Києві на 52 році життя помер відомий дослідник голодомору 1933 року Джеймс Мейс. На превеликий жаль, для абсолютної більшості українців його ім'я нічого не скаже. І у світі, і в Україні його знало дуже вузьке коло людей: фахівці-історики голодомору, працівники політологічного журналу "Політична думка", англомовну версію якого він редагував, журналісти газети "День", в котру він дописував, та студенти Києво-Могилянської академії, де Джеймс Мейс викладав на кафедрі політології.
Однак, дізнавшись про цю людину, до неї не можна не пройнятися симпатією та повагою, адже він зробив для нашої країни та для українців стільки, скільки не зробила більшість людей, що народилися тут.

Коли Мейсу довелося дізнатися про наслідки діяльності тоталітарного режиму в Радянському Союзі, він знайшов у собі сміливість змінити свої ліві погляди, на що досі не наважилося не лише багато українських науковців, але й відомі вчені-радянологи на Заході. Хоча після цього він не став ні антикомуністом, ні ще якимось "істом". Він просто став гуманістом, який не міг терпіти насильства над будь-яким народом. Мейс наважився стати головою комісії Конгресу з дослідження голодомору, після чого він довго не міг знайти роботи.

Потім дослідник зробив вчинок, на який жоден "совок" не наважиться. На початку 1990-х років він назавжди переїхав жити та працювати в Україну, тоді як звичайний українець зробив би все, щоб чкурнути в омріяні Сполучені Штати. Переїхав, знаючи яким був стан нашої країни в той час. Мейс навчився жити на зарплату українського університетського викладача, навіть призвичаївся до українського побуту.

Джеймс Мейс казав про себе: "Мені судилася така доля, що ваші мертві вибрали мене. Не можна займатися історією голокосту та не стати хоч би напівєвреєм, як не можна займатися історією голодомору й не стати хоча б напівукраїнцем". Хоча, думаючи про людину, яка багато зробила для української історії просто тому, що пройнялася долею нашого народу, хочеться запитати себе, чи не був Мейс справжнім українцем, на відміну від нас?
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи