Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Національний інтерес: “Придністров’я за декілька років може стати територією України”

Сьогодні в інформаційному агенстві УНІАН відбулась прес-конференція, присвячена загостренню ситуації навколо Придністров’я.

Юрій ЗбітнєвНа прес-конференції виступили: голова партії “Нова сила”, кандидат в Президенти України Юрій ЗБІТНЄВ і керівник Центру стратегічних ініціатив Вадим МАХНИЦЬКИЙ.

Вони зазначили, що можливе виникнення в Придністров’ї військового конфлікту становить реальну загрозу національним інтересам України. Необхідно визначити Придністров’я зоною національних інтересів України, враховуючи реальну небезпеку життю майже трьохсот тисяч етнічних українців та п’ятидесяти тисяч громадян України, які мешкають у зоні потенційного військового конфлікту.

“Нова сила” пропонує ввести на територію Придністров’я контингент Збройних сил України з мандатом миротворчих сил ОБСЄ, завданням якого буде роз’єднання конфліктуючих сторін, контроль прикордонної та митної служб Придністров’я й Молдови з метою недопущення контрабанди та нелегальної міграції через цю територію.

Міністерство закордонних справ України, на переконання членів партії, має невідкладно виступити з ініціативою офіційної зустрічі у форматі п’ятірки гарантів – ОБСЄ, Молдови, Придністров’я, України, Росії та розпочати переговори з врегулювання ситуації.

Керівник Центру стратегічних ініціатив Вадим МАХНИЦЬКИЙ, присутній на прес-конференції, зазначив, що Центр у співпраці з “Новою силою” розробив меморандум про врегулювання Придністровського конфлікту, основою якого є відновлення історичної справедливості та повернення Придністров’я до складу України на правах автономії. Врегулювання Придністровсько проблеми має бути здійснено шляхом визнання незаконним рішення Верховної Ради СРСР від 2 серпня 1940 року про створення Молдавської РСР і приєднання Придністров’я до Бесарабії. Це стало наслідком розділу Східної Європи за сумнозвістним пактом Молотова-Рібентропа, вже визнаного міжнародним товариством незаконним. Озброєнє цим пактом, керівництво СРСР окупувало Бесарабію і штучно приєднало до неї Придністров’я для створення ще однієї “братньої” радянської республіки.

На прес-конференції керівництво “Нової сили” поширило заяву стосовно розвитку придністовського конфлікту:


Заява:

Всеукраїнська партія «НОВА СИЛА» глибоко занепокоєна новою ескалацією конфлікту між Молдовою і Придністров’ям. Закриття шкіл викладання молдавською мовою, економічні санкції Молдови у відповідь розпочали небезпечний ланцюг протистоянь що призводить не тільки до економічної дестабілізації регіону, але й загрожує перерости в збройний конфлікт.

На наше глибоке переконання такий сценарій розвитку подій є цілком закономірним і свідчить про те, що п’ятистороння Угода щодо врегулювання цього конфлікту по суті не вирішувала ситуації, а лише консервувала позиції Молдови й Придністров’я на момент припинення військових дій. Дванадцять років дипломатичних зусиль не дозволили знайти формулу, прийнятну для цивілізованого вирішення цих проблем, а відтак перетворили територію Придністров’я в арену протистояння геополітичних інтересів Росії, Румунії, Європейського Союзу та США. Логічно, що така позиція сторін-гарантів миротворчого процесу стала тим стимулятором, який спонукав керівництво Молдови на неадекватну реакцію: закриття Тирасполем трьох шкіл із молдовською системою викладання у м. Бендери. Втім, на нашу думку, приводом для означених дій могла стати і будь-яка інша подія.

Уряд України приймає сьогодні адекватні, але тимчасові міри, що носять тактичний та економічний характер і не впливають на вирішення ситуації в комплексі.

Враховуючи реальну небезпеку життю майже трьохсот тисяч етнічних українців та п’ятидесяти тисяч громадян України, які мешкають у зоні потенційного військового конфлікту, а також те, що виникнення там військового конфлікту становить пряму загрозу національній безпеці України та населенню прикордонних регіонів. Всеукраїнська партія «НОВА СИЛА» пропонує визначити Придністров’я зоною національних інтересів України.


На виконання рішень п’ятисторонньої угоди:


Ввести на територію Придністров’я контингент Збройних Сил України із мандатом миротворчих сил ОБСЄ, завданням якого буде роз’єднання конфліктуючих сторін, контроль прикордонної та митної служб Придністров’я й Молдови із метою недопущення контрабанди та нелегальної міграції через цю територію;

Виступити з пропозицією до Російської федерації щодо підписання окремого військово-політичного договору щодо спільного захисту інтересів України та Росії в регіоні Придністров’я;

МЗС України невідкладно виступити із ініціативою офіційної зустрічі у форматі п’ятірки гарантів: ОБСЄ, Молдова, Придністров’я, Україна, Росія та розпочати переговори із врегулювання ситуації. При тому рекомендувати Молдові негайно скасувати санкції проти Придністров’я, а Придністров’ю - поновити роботу закритих шкіл;

МЗС України за для забезпечення невід’ємних прав українців відкрити Генконсульство у Тирасполі.


Вивчення політичної та економічної ситуації в регіоні переконує нас в тому, що в найближчі роки почнеться процес приєднання Молдови до Румунії. Придністровська республіка теж повинна пройти процес самовизначення. Приєднання Придністров’я до України ми вважаємо об’єктивним і невідворотним процесом. Україна повинна підготуватись до прийняття в свій склад чергового анклаву, зокрема це передбачає зміну адміністративно-територіального устрою, що передбачено моєю програмою як кандидата в Президенти України.

Вирішення цього питання з дотриманням всіх міжнародних норм і правил приведе до надійного захисту українських громадян, стабілізації ситуації в регіоні, підвищення авторитету України в Європейському співтоваристві. Україна повинна виконати свою історичну місію країни – МИРОТВОРЦЯ

Кандидат в Президенти України, Голова партії – Юрій ЗБІТНЄВ

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи