Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гамбургер і картопля фрі страшніші за героїн

Світ:

"Їжа швидкого приготування викликає таке ж звикання, як і наркотики", - пише Джеремі Лоренс в газеті Independent
Він підозрює, що переїдання, можливо, не є лише питанням самоконтролю. Любителі гамбургерів, чипсів, газованих напоїв та решти делікатесів швидкого приготування можуть опинитися в лабетах неконтрольованої схильності до них, подібно до звикання до важких наркотиків.

Пристрасть до продуктів із високим вмістом жиру та цукру може призвести до таких змін у мозоку, що відмова від цих продуктів стає неможливою. Стимулюючи виробку опіатів, великі дози їжі промислового виготовлення здатні викликати стан наркотичного спьяніння - кайф, нехай і менж потужний, але все ж подібний до того, що буває від героїну та кокаїну.

На ці висновки, базовані на дослідах, проведених на тваринах, посилаються адвокати клієнтів, які, страждаючи від надмірної ваги, об'єдналися проти виробників fast food та вимагають від них компенсації за лікування ожиріння.

Очолив цю боротьбу юрист Джон Банжаф, на рахунку якого вже є перемога над тютюновими компаніями. Серед його клієнтів - 56-річний Цезар Барбер, жертва двох інфарктів і діабету. Він стверджує, що рокам харчувався в ресторанах на кшталт McDonald's та жодного разу не був попереджений про пов'язаним із цим ризиком для здоров'я.

Як стверджує адвокат, для того, аби виграти справу, йому потрібно всього лише переконати присяжних в тому, що компанії-виробники їжі швидкого приготування несуть свою частку відповідальності за стан здоров'я містера Барбера.

Група вчених Принстонського університету на чолі з психологом Джоном Хеблом довела: після виключення цукру з раціону щурів, дієта яких включала в себе 25% цього продукту, у них виникають симптоми ломки, включно з тремтінням та скриготінням зубів.

Коли ж щурам дали дозу наксолона - наркотика, що блокує рецептори опіатів, дослідники помітили, що падає рівень допаміна у так званому nucleus accumbens - ділянці переднього мозоку, котра відповідає за відчуття задоволення. У статті в науковому журналі Obesity Research Хебл стверджує, що аналогічний порядок нейрохімічної активності спостерігається у наркоманів в процесі абстинентного синдрому.

Дженні Рендолф, психіатр з університету Торонто, яка вивчає проблеми ожиріння, каже, що це істина загальновідома: споживання їжі швидкого приготування та солодощів стимулює цикл "миттєве насичення - різке підвищення вмісту цукру в крові - бажання з'їсти ще шматочок". (ВВ)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи