Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Повернення Романа Шухевича

Лише через 58 років повернувся провідник, головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич (Тарас Чупринка) до села Княгиничів Рогатинського району, що на Івано-Франківщині, де з жовтня 1946 року до вересня 1947-го була розташована його конспіративна штаб-квартира. Повернувся в камені і металі на шкільний майдан, що навпроти колишньої пошти, а сьогодні приміщення лікарні, у якому Роман Шухевич перебував майже рік.
Погруддя генерал-хорунжого піднято досить високо. Із відстані пожвавленої траси Тернопіль-Стрий пам'ятник виглядає монументальною спорудою на тлі новозбудованої школи.

На відкритті пам'ятника зібралися не лише княгиничани, а й громадяни сусідніх сіл, гості з Рогатина, Ходорова, Івано-Франківська, Львова і навіть городенківчани, звідки родом Шухевич.

Уже у вступному слові голова місцевої сільської ради Петро Грищишин сказав: "Ми морально зобов'язані вшановувати імена повстанців, які боролися і вмирали за Україну як герої, але не здавалися. Таким прикладом для нас є їхній головнокомандувач Роман Шухевич (Тарас Чупринка). І підтвердженням цьому є відкриття пам'ятника в нашому селі... Запрошую до відкриття пам'ятника Юрія Шухевича -- сина Романа Шухевича, Ольгу Ільків і Любомира Полюгу як "господиню" і "господаря" підпільної хати-квартири, а насправді зв'язкових Романа Шухевича". Звучить Гімн України, отець Павло освячує пам'ятник і відправляє поминальну панахиду.

Першим до слова запрошують депутата районної ради, вчителя історії Ярослава Бурака, який охарактеризував основні віхи життя Романа Шухевича. Якось особливо прозвучала наведена цитата провідника ОУН Степана Бандери, який відгукнувся на героїчну смерть Романа Шухевича так: "... У тому легіоні героїв стоять поруч усі, що віддали своє життя за волю України, відомі і невидані лицарі святої справи. Пам'ять провідника Тура, Головного Командира Чупринки буде навіки символізувати пам'ять усіх полеглих Героїв його стану..."

Ці слова стали лейтмотивом усіх наступних виступів. Зокрема зв'язкова Романа Шухевича Ольга Ільків, змальовуючи його як людину, говорила, що він був дуже скромним, не намагався зазначити своєї величі, у ньому все було прекрасне...

Особливо зворушливим був виступ Лесі Гудзик -- заступника голови Городенківської РДА, яка від імені громади с. Тишківців подарувала княгиничанам і майбутньому музею національно-визвольних змагань рушник і грудку землі з родинного гнізда Шухевичів. Поетичне вітання героям УПА прозвучало з уст львівського поета Петра Шкраб'юка. Краєзнавець Ярослав Польовий закликав довколишні села відзначати щорічно День незалежності в Княгиничах на шкільному майдані біля пам'ятника Романові Шухевичу.

Між виступами звучали повстанські пісні, які виконував Рогатинський хор "Повстанець" (керівник Степан Дзевін). Запам'ятались вірші, що читали Марія Шмотолоха та Марія Стельмах, "Пісня про сотенного" і "Смерть повстанця", патріотичні пісні, які виконували діти місцевої школи. У заключному слові від громади села та педагогічного колективу школи Петро Грищишин подякував усім, хто причетний до спорудження та відкриття пам'ятника, зокрема скульптору Романові Романовичу, архітектору Володимирові Сачку, ініціаторам і меценатам Степанові Кузику, Остапові Харишину, міському голові міста Ходорова Олегові Коцовському, громаді с. Княгиничів та м. Ходорова, а також Зеновію Ватаманюку, Ярославу Польовому, сім'ї Бураків, Володимиру Бойку та Ігореві Бойку.

У душу кожного учасника віча глибоко залягли слова, які сказали побратими Романа Шухевича: "Ти повернувся, друже Командире. Твоя справа не вмре, не загине!".
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи