Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Мозкові клітини вміють розпізнавати представників свого етносу

Світ:

Відмінності в етнокультурних цінностях виявляються навіть на органічному рівні – клітини мозку по-різному реагують на своїх за національністю і на всіх інших.

Учені з’ясували, що культурні відмінності можуть виявлятися навіть на рівні клітин мозку. Так звані «зони емпатії» – дзеркальні нейрони – реагують з різною мірою активності на дії представників своєї культури, і людей іншої національності та виховання.
Дзеркальні нейрони реагують на певні дії, вироблені самою людиною, або на зорові та слухові сигнали, які свідчать, що дана дія здійснюється кимось іншим. Причому цей інший може бути як людиною, так і представником іншого виду.

Багато учених вважають, що в імпульсах дзеркальних нейронів закодовані шаблони певних дій, що дозволяє людині миттєво розуміти інших людей або тварин без необхідності логічного мислення.

Дослідницька група з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом Іштвана Молнара-Чакача (Istvan Molnar-Szakacs) провела експеримент, метою якого було визначення реакції дзеркальних нейронів на дії представників своєї та чужої культур.

В ході однієї з експериментальних серій декілька американців дивилися на жестикулюючих акторів, один з яких був американцем, а інший – жителем Нікарагуа.

Обидва актора робили жести, прийняті в американському культурному середовищі, латиноамериканському середовищі, а також безглузді. Одночасно мозок випробовуваних досліджували методом транскраніальної магнітної стимуляції з метою визначення рівня кортико-спинальної збудливості, яка використовувалася як показник активності дзеркальних нейронів.

Виявилось, що активність «зон емпатії» американців при спостереженні за американським актором була набагато вища, ніж при спостереженні за нікарагуанським, у тому числі й тоді, коли нікарагуанський актор показував жести, прийняті в американському середовищі.

«Це дослідження було одним з перших, що показали нейро-біологічну реакцію на культурно-специфічні стимул-реакції. Ми визначили, що національність і культурні відмінності впливають на нейронну активність мозку», – заявляють автори дослідження.

Можливо, глибше сприйняття представників своєї етнічної культури закладене в людині для швидкого об’єднання зі своїми в цілісний етносоціальний організм.

Джерело: www.cnews.ru
 


В тему:

Українська раса

“Різноманітність” робить нас нещасними?

Нещастя — це шлюб з іноземцем

Расова та етнічна приналежність має значення при медичних дослідженнях

Інтелект, раси, спадковість

Блакитноокі — найрозумніші люди, — експерти

Лекцію Нобелівського лауреата скасували через його висловлювання про негрів

Євгеніка для України

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи