Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Насильство в Британії триває - поліція безсила

Повідомлення про грабежі і заворушеннях у районі Чок Фарм на північному заході Лондона застало зненацька багатьох англійців, виникло відчуття небезпеки. І в ці тривожні дні це відчувають мільйони жителів Лондона, які побачили по телебаченню або випробували на собі безпрецедентні за останні десятиліття грабежі і акти вандалізму.

Деякі райони, які зазнали нападу мобільних банд, нагадують зони військових дій. Про це нагадують все ще димлячі остови обгорілих будинків і вулиці, вимощені битим склом. На екранах телевізорів бачиш людей, чиї будинки та квартири були спалені цими підлітками в капюшонах із завбачливо закритими шарфами чи масками обличчями. Коли розграбували і спалили магазин електронних товарів в Вулвіч, двадцять шість сімей, чиї квартири знаходилися над магазином, втратили все своє майно і житло. Власник спаленого дотла величезного меблевого магазина в Кройдоне безпорадно спостерігав за тим, як згорає магазин, яким його родина володіла з середини 19 століття. Поліція і пожежники прибули на місце тільки через годину. Журналіст телебачення ВВС дві години спостерігав, як скажені підлітки безкарно грабують універмаг «Дебенхемс», поліція прийшла лише через півтори години і практично нічого не зробила, щоб зупинити грабіж. Як тут не відчути занепокоєння, коли людей роздягали на вулицях, а бандити вривалися в приватні квартири і безкарно грабували їх господарів.

Все, як відомо, почалося в лондонському районі Тоттенгем, населеному в основному чорношкірими вихідцями з колишніх англійських колоній у Карибському басейні. Звичайно, в грабежах і підпалах брали участь їхні діти та онуки, третє і навіть четверте покоління. Усі вони вчилися в британських школах, англійська - їх основна мова. Але протягом всього життя вони жили по суті в гетто, де склалася особлива субкультура, в якій насильство і протиправні дії вважаються серед підлітків проявом героїзму. Там молодь об’єднується у вуличні банди, нерідко озброєні, які займаються криміналом і боротьбою між собою. Вони практично відчужені від британської культури і цивілізації.

Давайте згадаємо, все почалося з практично мирного протесту після загибелі місцевого гангстера Марка Даггана, вбитого у перестрілці з поліцейськими. Серед місцевих підлітків в Тоттенгемі він вважався героєм і був дуже популярною особою. Треба сказати, що в безладах брала участь і біла молодь, але основний кістяк паліїв і грабіжників, судячи з розповідей очевидців і кадрам телебачення, складали чорношкірі підлітки. Найсумніше, що часто грабунком і підпалами займалися цілими сім’ями - батьки зі своїми чадами. І ще сумніше, що 9 серпня вчорашні вандали зібралися на свого роду сходку, обговорюючи плани на сьогоднішню ніч.

Тактика поліції викликає загальний осуд і роздратування. Її дії часто обмежувалися спробами мирного витіснення оскаженілих хуліганів, сотні яких завдяки високій мобільності (вони використовували автомобілі та велосипеди) швидко опинялися на інших вулицях і в інших районах, і все починалося заново - грабежі, вандалізм, підпали. Британська поліція була екіпірована лише щитами і шоломами. У неї не було ані водометів, ані гумових куль, ніякої наступальної зброї для розгону грабіжників, які безкарно закидали поліцію камінням, пляшками із запальною сумішшю і навіть намагалися вступати з ними в єдиноборство, орудуючи арматурою і палицями.

Британська поліція, мабуть, єдина в світі, не озброєна, поліцейські тут не носять зброї. Зараз лунають голоси, які вимагають використовувати армію у боротьбі з заворушеннями і введення комендантської години. Поки міністр внутрішніх справ Тереза Мей (Theresa May) відкидає ці вимоги, відхиливши навіть використання водометів, які британська поліція успішно використовувала в Північній Ірландії. З іншого боку, у поліції зв’язані руки. Як розповів один з колишніх співробітників лондонської поліції, особи, які керували діями правоохоронних органів на вулицях Лондона, змушені були віддавати накази з оглядкою на юристів, правозахисників та соціологів, які сиділи поруч і бубонили, що в разі жорстокості чи помилки з боку поліцейських ситуація може загостритися. Якщо поліцейський собака (а частина поліцейських були зі службовими собаками), не дай боже, вкусить вандала, або який-небудь грабіжник отримає поранення - це може викликати новий спалах насильства. Надмірна толерантність тут межує з потуранням. Треба сказати, що неефективність поліцейської тактики, змусила населення деяких районів, взяти підтримку порядку та охорону власності у свої руки й зайнятися самообороною. Так на північному сході Лондона, в районі Долстон, де проживають турецька і курдська громади, місцева молодь, озброєна палицями, вийшла на вулиці і дала відсіч грабіжникам. Вони всю ніч провели на вулиці, охороняючи спокій населення. Поліцією там і не пахло.

Виступаючи після засідання КОБРа (COBR - Cabinet Office Briefing Room)- комітету з надзвичайних ситуацій – прем’єр-міністр Девід Кемерон (David Cameron) пообіцяв нещадно придушити безлади і покарати всіх учасників грабежів. У Лондоні було арештовано понад 500 осіб. Однак Кемерон ані словом не обмовився про те, як це буде зроблено.

Єдиний позитивний момент у його заяві - увечері 9 серпня на вулиці Лондона вийшли 16 тисяч поліцейських, зібраних з усієї Британії. Минулої ночі їх було шість тисяч. Кемерон заявив, що учасники грабежів та насильства, незалежно від віку (а серед них багато підлітків і навіть дітей) понесуть покарання.

- Якщо ви відчули себе досить дорослими, щоб скоювати злочини, - сказав Кемерон, - то ви будете вважатися досить дорослими, щоб понести за це покарання.

Можливо, засоби придушення заворушень будуть знайдені під час дебатів на надзвичайній сесії парламенту, який буде скликаний 11 серпня. Коментатори відзначають серйозну кризу внутрішньої політики, викликану відсутністю розробленої стратегії боротьби з вуличними заворушеннями та наслідками політики мультикультуралізму. Можна передбачити лише одне: гнів і обурення мешканців, які стали свідками і жертвами грабежів і підпалів, змусять уряд вжити рішучих заходів з боротьби із вуличним бандитизмом та розробити ефективну стратегію дій поліції.
 



В тему:

У Лондоні і ще декількох містах Великобританії тривають масові безлади, підпали і пограбування

Африканський бунт в лондонському Тоттенхемі через убивство поліцейськими чорношкірого гангстера Марка Даггана

Андрій Курков: у Лондоні - страшно
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи