Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 66
  • Переглядів: 69

Франція надасть Україні більше далекобійних крилатих ракет Scalp

Категорія:

 "Франція виявила у своїх арсеналах кілька партій крилатих ракет Scalp у так званих коконах. Кокон – це водонепроникна упаковка, яка використовується для захисту і збереження обладнання з метою його можливого повернення на озброєння", – повідомило Radio France Internationale (RFI).

24051002.jpg

Ракета SCALP – французька версія британської Storm Shadow. Фото: Getty Images

Французькі фахівці вирішили поєднати два типи запасів – з одного боку вони мали старі ракети, що відпрацювали свій ресурс, але були неушкодженими. З іншого боку, "кокони, що містили ракети, які більше не були придатні до експлуатації, оскільки певна кількість деталей або компонентів була видалена, щоб підтримувати інші Scalp, розгорнуті в ескадрильях ВПС, у робочому стані", – йдеться у повідомленні.

Кореспондент, посилаючись на RFI, пише, що через це французи започаткували програму з удосконалення старих ракет під назвою Chrysalide ("Лялечка" – це початковий етап перетворення гусені на метелика, – ред.)

Усі ці компоненти мають повернутися на заводи компанії MBDA в місті Бурж та пройти модернізацію за прискореною процедурою.

"За словами джерела, близького до справи, це – високоефективний економічний підхід, оскільки Scalp, які були в коконах, все одно мали бути утилізовані", – пише RFI.

Тож їх доставлять в Україну за ціною у чверть вартості нової ракети. Проект повністю фінансується урядом Франції через фонд допомоги Україні. Найголовніше, ця схема жодним чином не вплинула на потреби французьких збройних сил.

Існують також "експортні" версії ракет SCALP, однак вони не можуть бути запрограмовані за допомогою французьких комп'ютерів. Ракети для України мають бути сумісні з системою підготовки, яку Париж надав Києву.

На пресконференції у січні президент Франції Еммануель Макрон сказав, що близько 40 ракет SCALP дальнього радіуса дії та кількасот бомб будуть доставлені до України протягом найближчих тижнів.

Це вже вдруге, коли Париж надає таку зброю Україні. Першу партію використали переважно в Чорному морі. Так у вересні внаслідок потужного ракетного удару було знищено два кораблі в сухому доці в порту Севастополя.

Ракети Scalp також використовувалися для знищення основних логістичних об'єктів, що забезпечували російський фронт.

Ракета SCALP – французька версія британської Storm Shadow. Ця далекобійна зброя може вражати цілі на відстані до 500 км. Ракети рухаються зі швидкістю понад 1000 км/год на висоті 30-40 метрів. Ракета також може проникати в бетон на кілька метрів і підривати 450-кілограмовий заряд.

Наші інтереси: 

Європа готує Україну до наступу та ліквідації РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи