Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ліквідація підводного флоту

Світ:

Україна вирішила позбутися свого єдиного підводного човна. Про це заявив у Севастополі в прямому ефірі телерадіокомпанії ВМС України "Бриз" міністр оборони Анатолій Гриценко.
Високопосадовець побував у Криму 28 березня з робочою поїздкою, під час якої він відрекомендував новопризначеного командувача Військово-морських сил України контр-адмірала Ігоря Тенюха.

За словами Гриценка, підвідний човен "Запоріжжя" виводять із бойового складу, тому що на сьогодні немає такої загрози, яка б вимагала утримувати підводний флот. До того ж, на думку пана Гриценка, "це тільки один човен, до того ж уже дуже багато років небоєздатний", а утримувати його просто як реліквію недоцільно. Після завершення ремонту підводний корабель продадуть іншій державі. Кошти від реалізації корабля можуть використати, зокрема, для зміцнення протиповітряної оборони чи для виплати зарплати контрактникам.

Збудували цей підводний човен ще 1970 року в Ленінграді. Під назвою Б-435 субмарина входила до складу Північного флоту СРСР. 1990 року її перебазували до Севастополя. Під час розподілу Чорноморського флоту 1997 року підводний човен став власністю України й отримав назву "Запоріжжя”. Завдовжки корабель 91 метр, а його об’єм - 2 500 кубічних метрів. Підводний човен має шість торпедних апаратів. Два з них за радянських часів використовували для розміщення торпед із ядерними зарядами.

Однак підводний човен росіяни передали у непридатному стані, і його вже декілька років ремонтують. Спочатку на заводі "Металіст” у Балаклаві, а з 2003 року - на судноремонтному заводі № 13, що належить Чорноморському флоту Російської Федерації, хоча міститься у Севастополі.

До речі, Анатолій Гриценко вже заявляв, що, з огляду на оцінки військової загрози та завдань флоту, Україні не потрібні такі підводні човни.

Однак на ремонт "Запоріжжя” вже витратили понад 34 мільйони гривень. Зокрема за 18 мільйонів придбали акумуляторні батареї, які понад три роки лежать на складі і так і не встановлені на субмарині. Для того, щоб ПЧ "Запоріжжя” міг принаймні брати участь у парадах флоту, треба вкласти ще сім мільйонів гривень. Скільки ж заплатять за субмарину інші держави, поки що невідомо.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи