Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Меморіал у Луганську нагадав про злочини НКВД

У Луганську місцеве відділення товариства «Меморіал» має надію поновити дослідження масових поховань жертв сталінських репресій, а саме поховання у так званій Сучій Балці, місцевості на півдні Луганська. Дослідники кажуть, там поховано не менше 8 тисяч людей, закатованих НКВС.
На початку 90-х років за фактом масового вбивства навіть порушили кримінальну справу. Але дослідження поховання раптово зупинили. Тодішні керівники міста заявили що там є могильник померлих від сибірки тварин та розпорядились залити все хлорним розчином та асфальтом.

Місце поховання у Сучій Балці, це майже квадратний кілометр заасфальтованої площини. Розташована вона посеред дубового гаю. На мертвій поверхні не росте навіть трава.

У центрі майдану невеликий хрест, збитий з двох гілок. На ньому кульковою ручкою напис: "На згадку про жертви репресій 38-го – 42-го років".

Про те що на цьому місці поховано декілька тисяч людей, дізнались випадково. На початку 90-х там почали будувати гаражі. Коли трактор викопав першу траншею, на метровій глибині виявили шар з людських кісток та черепів. Роботи зупинили. А прокуратура порушила кримінальну справу, згадує один з керівників луганського "Меморіалу" Валерій Жаровний:

«Прокуратурою була порушена кримінальна справа, як я пам'ятаю, її номер 9-003. По цій справі були опитані колишні працівники НКВС, водії які перевозили в це місце жертв масових репресій. З будівлі НКВС, вже розстріляних, у машинах з написом "Хліб". Були допитані колишні слідчі, наглядачі й навіть виконавці вироків. І справа набирала такий оберт, що треба було ухвалювати рішення щодо політичних репресій, як це було в західній Україні».

Пан Жаровний каже, серед останків зустрічалися залишки одягу, схожі на військову форму. Відразу виникло припущення, що це можуть бути польські військовополонені. Їх полонили в 39 році війська Червоної армії, які ввійшли на територію Польщі. Близько 4 тисяч поляків утримували в Луганській області, у старобельському таборі, говорить Валерій Жаровний.

«Ми висловлювали припущення, що там могли бути поховані польські військовополонені, офіцери. Які були захоплені ще до великої вітчизняної війни, в 39 році. Частина цих військовополонених безвісти зникла. І були підозри, що їх розстріляли саме там».

За словами Валерія Жаровного, тільки-но з'явилася версія про поховання польських військових, усі дослідження в Сучій Балці припинили. Нібито там виявили спори сибірки, від сусіднього скотомогильника. З міськвиконкому розпорядились негайно ізолювати небезпечну територію. Офіційно було заявлено, що польських могил у Сучій Балці немає. Між тим, кажуть у «Меморіалі», результати кримінальної справи не оприлюднили досі. Фахівці вважають, що і зараз є можливість відновити дослідження. Якщо зараження дійсно є, можливо, приміром , залучити спецвійська МНС. Адже імена загиблих дотепер не встановлені. Зробити це ще можна, по особистих речах і одягу, вважає Луганський історик Валерій Снегірьов.

«Там останки були в одязі, взутті. Їх не роздягали догола, або до нижньої білизни, як це робили німці. Ну й вхідні отвори в черепах. Тоді прокуратура точно ідентифікувала, що стріляли із дрібнокаліберної зброї. Так званого "революційного нагана". Тульського нагана зразка 1897 року».

За словами Валерія Снегірьова, немає точних даних про місце поховання розстріляних людей. Можливо поруч є й інші братські могили. Ховати репресованих у Сучій Балці почали в 1938 році. В той рік була утворена Луганська область і одночасно створене обласне управління НКВС. Влітку на Луганщині мають урочисто відсвяткувати 70-річчя області. За розпорядженням голови облдержадміністрації. Але ж не передбачено жодного офіційного заходу щодо вшанування пам’яті тисяч розстріляних луганчан, яких поховано у Сучій Балці.


В тему:

Ющенко: Україна втратила ціле покоління від Голодомору. 50% загиблих - діти.

Нацизм і більшовизм

52 мільйони (аудіо)

ВОНИ ОРГАНІЗУВАЛИ ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ: Керівний склад НКВС УСРР сер. 1930-их рр.

Постгеноцидна нація має право на нестандартні програми відродження

Правда про Бабин Яр


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи