Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна: посадовці-мільйонери на службі у громадян із зарплатою у 3 тисячі

Світ:

3 травня вибіг термін, коли, згідно із законом "Про засади запобігання та протидію корупції", найвищі посадовці України вперше мали оприлюднити свої декларації як про доходи, так і про витрати. Сам закон було ухвалено 7 квітня 2011 року. Тоді його введення в дію подавалося як одне із найбільш реформістських досягнень чинної влади. Проте за рік трактування вимог закону дещо змінилося.
Згідно із ст.12 закону "Про засади запобігання та протидії корупції", який набув чинності 1 січня 2012 року, до 1 квітня найвищі державні службовці мають подавати "декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру", причому не тільки свої, але й членів своєї родини. До цих держслужбовців належать президент, прем’єр та всі урядовці, голова парламенту та всі депутати, голова та судді Конституційного суду, керівники СБУ, митниці та ДПА, Національного банку, а також керівники місцевої влади.

Після подання декларацій ці держслужбовці мають ще 30 днів для їх оприлюднення в офіційних друкованих виданнях.

Водночас свої декларації за 2011 рік держслужбовці оприлюднювали на президентському та урядовому сайті, у газеті "Урядовий кур’єр" та навіть у Facebook.

У січні 2012 року Конституційний суд ухвалив рішення про те, що до конфіденційної інформації про особу належить не лише її національність, освіта, сімейний стан, релігійні погляди, стан здоров’я, адреса, дата і місце народження, але й інформація про майновий стан. А також про особисті майнові і немайнові відносини громадян із іншими особами у побутовій, інтимній, дружній, професійній, діловій та інших сферах життя.

Вже у квітні, посилаючись на конфіденційність інформації, апарат Верховної Ради відмовився надати громадському руху "Чесно" копії майнових декларацій депутатів.

Із тих декларацій, що були оприлюднені, стає зрозуміло, що левова частка доходів переважної більшості найвищих посадовців (від дивідендів, банківських депозитів та роялті) або не оподатковується взагалі, або оподатковується за ставками, набагато меншими, аніж зарплатня пересічних українців, яка у квітні становила 2 923 гривні в середньому по країні.

Філософія тут та сама, що її пропонується закласти і у законопроект про оподаткування багатства, який, за розрахунками влади, має стати додатковим джерелом фінансування соціальних ініціатив президента - каже заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Терьохін.

"Податок на дивіденди - 5%, а із зарплати - 15-17% плюс нарахування до 30%, що сплачують роботодавці. А де оподаткування мільйонних статків у банках? А мільйонні роялті, які також не оподатковуються? Тоді навіщо людям дурити голову і оподатковувати якісь черевики з крокодилової шкіри?" - сказав Сергій Терьохін в інтерв’ю ВВС Україна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи