Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Воанергес vs Гайдамаки

Київський гурт Воанергес випустив свою другу платівку під неоднозначною назвою Гай «Да» Маки. Цей заголовок начеб-то має означати гайок та маки, зображені на обкладинці. Однак більше скидається на те, що це свідомий крок видавництва, покликаний збити з пантелику покупця і підштовхнути його придбати кружальце, уявляючи, наче це якась платівка гурту Гайдамаки.

Втім, покупець навряд чи пошкодує, ба навіть навпаки - може відкрити для себе ще один достойний гурт. Воанергес у своїй творчості теж опирається на нашу співочу традицію, а у награннях використовує несправедливо призабуті «гудила» (музичні інструменти) – телинку, зозульки, дримбу, бугая, дрючок тощо. Тож рідні співочі витоки – це те, що єднає Гайдамаків з Воанергесом.

Самі Гайдамаки на такий з підковикою хід видавництва дивляться спокійно. «Не бачу нічого поганого, що у нас з’являються послідовники, – каже Сашко Ярмола, чільник Гайдамаків. – Напевно, ми навіть не будемо з ними судитись».

Втім, навряд чи Воанергес можна вважати послідовниками Гайдамаків: стилістично вони сильно різняться, а за віком гурти хоча і не ровесники, однак Воанергес на підмостках теж далеко не новачок: цього року команді виповнюється 10 літ. Більше того, початкова назва платівки, як її назвали самі воанергесівці, була зовсім інша: Ранок В Скіфії.

Проте столичне видавництво COMP Music вирішило видати альбом під заголовком Гай «Да» Маки. Як відомо, цілу низку «гайдамацьких» платівок випустило те ж саме видавництво, тож свою точку зору на цей випадок подає його керівник Олег Долінський: «До мене прийшли Гайдамаки і повідомили, що вони зареєстрували торгову марку «Гайдамаки» та взяли на роботу юриста. Я дуже зрадів за гурт. Молодці! Щоб їм було що реєструвати надалі, і щоб юрист не сумував, я запропонував хлопцям з Воанергес назвати альбом Гай «Да» Маки. Потрібно ще Олегові Скрипці запропонувати назвати так фестиваль. А там, дивись, і «гайдамацький» стиль в музиці з’явиться».

Очевидно, що Олегові Скрипці не доведеться створювати однойменної забави, бо вже й без того існує стилістика, яку в народі кличуть «як Гайдамаки», чи просто «гайдамацькою», а ось з появою нового доробку Воанергесу цілком ймовірно, що постане поняття «стилю воанергес». Тим паче, що хлопаки на підтримку другого пісенника запустили пісню Думбо-Дідай-Бо... і навіть виднограй до неї.

Зміст платівки:
1. Думбо-дідай-бо... (short)
2. Вийду в долину
3. За обрієм
4. Скіфія
5. Сон
6. Псалом новий
7. Блажен муж
8. Весна
9. Притча про дерево
10. Думбо-дідай-бо...
11. ЩедРОК
12. Колядка (jungle remix)


Воанергес - утворився в Києві у 1998 році. У своїй творчості музиканти відроджують дух старовинного кобзарсько-лірницького і театрально-вертепного мистецтва сучасними засобами, намагаються відтворити уявне співоче середовище трипільської, скіфської та праслов’янської доби. Дуже узагальнено стиль Воанергес можна зарахувати до Співів Світу ачи назвати етно-роком. Гурт використовує також ходи арт-року і гіп-гопу, а з іншого боку поєднує звучання джазової труби і сучасних клавішів з призабутим звучанням сопілки, телинки, дримби, зозульки, бугая.

Склад:
Генадій Бень - труба, флюгельгорн, ріжок, сопілка, дрючок in B, спів;
Роман Макогон - клавіші, сопілки, тилинка, зозулька, бугай, дрючок in F, спів;
Валерій Огороднік - гітара, дримба, зозулька, деркач, спів;
Андрій Усков - бас-гітара, спів;
Валентин Янківський - барабан.

Пояснення слів, що зустрічаються в тексті, можна прочитати тут:
Словник Юрка Зеленого для меломанів і не тільки...

--------------------------------------------------

“ФДР-вісті з Краю”
(українські музичні новини)
Юрко ЗЕЛЕНИЙ, упорядник ФДР-вістей з Краю
вул. Оболонська, 21
4-й поверх, Праве крило
Київ 04071
Україна
+38 (067) 94-658-34
+38 (044) 417-56-14
E-mail: [email protected]
Web: www.fdr.com.ua
 



В тему:

Офіційний сайт гурту «Воанергес»

Придбати диск Воанергес. Гай "Да" Маки.

Офіційний сайт гурту «Гайдамаки»

Футболки і нашивки гурту «Гайдамаки»

ВОАНЕРГЕС, тобто СИНИ ГРОМУ
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи