Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Google, Facebook та інші соцмережі розширюють «український простір»

Нещодавно стартував прийом пропозицій на найбільший міжнародний конкурс блогерів The BOBs, який проводить Deutsche Welle. Відтепер участь у ньому можуть брати й українські блогери, адже до офіційного переліку мов організатори цьогоріч включили й нашу державну мову.

Раніше користувачі могли номінувати на конкурс веб-сайти лише англійською, арабською, бенгальською, гінді, індонезійською, іспанською, китайською, німецькою, перською, португальською, російською, турецькою та французькою мовами. Відповідно, блогери з України могли позмагатися за звання найкращого лише за умови, що вели свій блог російською чи будь-якою іншою з перелічених мов.

А це принципово важливий момент, адже блоги, що подаються на конкурс, мають висвітлювати актуальні й соціально важливі питання — захисту прав людини, свободи слова та інших — які, відповідно, стосуються регіону, в якому мешкає автор записів. Блоги-переможці набувають розголосу і ще більшої популярності, а відтак стають більш відвідуваними, відкривають перед світовою спільнотою важливі й актуальні теми конкретного регіону.

Призи конкурсу The Bobs вручають у 34 номінаціях. Зокрема, журі та користувачі Інтернету обирають найкращий блог, форма та зміст якого спрямовані на підтримку й захист прав людини, стимулювання і просування відкритої дискусії на актуальні та суспільно важливі теми. Також має бути обрано найкращу ініціативу, яка ефективно використовує соцмережі та нові медіа для зміцнення демократії, свободи і прав людини.

У співпраці з організацією «Репортери без кордонів» журі нагороджують непересічних блогерів, які роблять значний внесок у підтримку вільного висловлювання думок. Отримують призи і веб-сайти, чиї автори креативно й у розважальній формі розмірковують на серйозні теми, демонструють новаторський та несподіваний підхід до важливих тем.

Цьогоріч також відзначатимуть блоги і сайти, які опрацьовують тему викликів глобальної економіки. Серед цього розмаїття «народних голосів», безперечно, має лунати й український, адже перевага блогера полягає в тому, що він озвучує більше, ніж це роблять ЗМІ чи офіційні представники держави. Крім того, україномовні блогери розширюють «український простір» і працюють на рідну мову.

«У використанні української мови в нових медіа я бачу низку позитивних моментів. Сьогодні Інтернет — дуже важливе джерело інформації та комунікації, і не лише в молодіжному колі. І те, що я відстежую в блогах, на форумах і в соцмережах, є позитивним — україномовний сегмент добре представлений в Інтернеті, він розвивається. Але, звісно, його треба ще більше розширювати», — розповідає доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса МАСЕНКО. На її думку, сьогодні в Україні уже змінилося загальне мовне середовище — реальне та віртуальне. Це взаємопов’язані між собою процеси. «Якщо раніше на україномовну людину озиралися, то сьогодні вже ні. Зараз я набагато частіше чую українську мову на вулицях міста, і вже вона нікого не дивує. Як не дивують і україномовні блоги в Інтернеті. Безперечно, дуже важливою є державна мовна політика. Але зараз ми спостерігаємо наступ на державну мову — і якраз в Інтернеті, куди не дійшов державний контроль, активно формується свідоме українське середовище», — підсумовує науковець.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи