Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нове обличчя Швеції

Категорія:

Опівночі в Ісламський центр була кинута запалювальна бомба. Сама мечеть серйозно постраждала, розташовані по сусідству школа та конференц-зал були зруйновані. Ніхто не знає, хто це зробив, але список підозрюваних великий.

 


На відновлення пішло два роки. Протягом місяця після того, як центр відкрився знову, було зроблено ще два напади. У місті заговорили про атмосферу страху і розкол суспільства.

Що це - Багдад, Каїр або Карачі? Нічого подібного. Це Мальме, порт на південному країю Скандинавського півострова, третє по величині місто Швеції. Мальме - місто тихе і навіть нуднувате, десятиліттями воно було притулком від всіх земних лих. І саме це стало проблемою.

Ніхто у світі не помітив, як змінилася Швеція, а разом з нею - Мальме, що зненацька став одним із самих розколотих у расовому відношенні міст Європи. На сьогоднішній день 37 відсотків жителів міста народилися за кордоном або в родинах емігрантів. Серед дітей таких майже половина.

Мальме з населенням в 278 тисяч - на чверть мусульманське місто. І частка мусульман різко росте в силу триваючої імміграції й високого рівня народжуваності. Влада припускає, що протягом десяти років більша частина городян буде нешведського походження, а незабаром після цього з'явиться мусульманська більшість. Як і більш звичні мультиетнічні міста Бірмінгем і Роттердам, Мальме може стати містом з 'меншостями в більшості'. І це не враховуючи можливого нового катаклізму на Близькому Сході (війна в Ірані? розпад Іраку?), що може сприяти новому припливу біженців.

Місцеві й столичні політики важко адаптуються до швидко мінливих умов і відповідають на нові виклики. Але всі частіше зізнається, що сьогодні 'шведська модель' - украй щедра соціальна політика в сполученні із вкрай доброзичливим ставленням до імміграції - стала нестійкою. Вона довгий час була основою іміджу Швеції за рубежем та її внутрішнім іміджем. І її катастрофа – яка йде дуже тихо, дуже по-шведськи - швидше за все, викличе травму.

На перший погляд, Мальме являє собою все те, чого ви очікуєте від скандинавського міста: чистота, краса, велосипедисти, тиша, непомірно високі ціни, нудьга. Ніяких різких рухів - навіть світлофори перемикаються плавно. Я навіть подумав, що поліцейські машини будуть проїжджати не з виттям сирен, а із ввічливим 'Вибачите!' Але й цього не почув. Головна небезпека для пішоходів - від розгніваних велосипедистів, що не пускають їх на свої доріжки. Не відчувається, що тут можуть бути якісь проблеми. Це почасти пов'язане з тим, що Мальме - одне із самих сегрегованих міст Європи. Мігранти сконцентровані в одному районі - Росенгард (Rosengard), а новоприбулі - у кварталі Херргарден (Herrgarden), де рівень безробіття серед чоловіків становить 82 відсотка. Жителі інших районів згадують ці назви зі здриганням.

Щоб зрозуміти, що ви в Росенгарде, не потрібно дорожніх покажчиків. Майже на кожному балконі висить по супутниковій тарілці, деякі з них настільки масивні, що, здається, можуть використатися для зв'язку з Альфою Центавра. Всі вони служать для прийому 'рідних' телеканалів, як би далеко не була батьківщина. Дуже рідко можна побачити виключення: балкон з останніми, зів’ялими квітами літа, що належить шведській родині - однієї з тих, які не виїхали.

Але якщо вважати Росенгард нетрями або гетто, те це зразкові нетрі або гетто. Багатоквартирні будинки - не вище восьмиповерхових - як правило, утримуються добре. Сміття не більше, ніж в інших районах міста. Граффіті дуже мало. І хоча на вулицях багато чоловіків і підлітків навіть у середині робочого дня, атмосфера зовсім не загрозлива й навіть тепла. (Як сказав наш датський фотограф, в аналогічних районах Копенгагена всі зовсім не так). Через годину після прибуття ми пили кава з тістечками на кухні однієї турецької родини. Квартира на сьомому поверсі не виглядала багатою, але й не була некомфортабельною. Інстинктивна східна гостинність боролася з північною стриманістю і підозрілістю по відношенню до незнайомця. Але це, виглядало, скоріше як втечу від незрозумілого миру.

Злочинність у районі являє собою проблему. 'Влипнути легко, - говорить 16-літній Луллі з Косово. - Бійки, наркотики, злодійство. А вибратися дуже важко'. Однак в інших містах тутешні проблеми могли б здатися малозначними. Люди з жахом говорили нам про підпали дерев'яних будов, які викорустовуються для спалювання сміття. Пригороди Парижа та насичені зброєю райони південного Лондона були б раді мати такі проблеми.

У Херргардені діти різних народів спілкуються один з одним. Але в школах, що складаються майже винятково з мігрантів, їм буває важко відчути зв'язок із соціумом. 'По паспорту я 'Svensk', але дома - ні, - говорить приятель Луллі турок Ніхад. - У Херргардені, якщо в когось проблема, то ми йому допомагаємо. Шведи, вони дуже холодні. Вони тиснуть один одному руки. Ми цілуємося. Не як геї, як брати'.

Розлючені на корінних шведів, деякі з них увечері в п'ятницю або суботу їдуть у центра міста злегка відлупцювати, як вони говорять, 'свенів'. Поліція вважає, що в цьому бере участь не більше 150 молодиків. Ця молодь, принаймні , говорить шведською. Їхнім батькам може бути набагато складніше. Багато безробітних, котрих захищає соціальна система, але прив'язує до будинку незнання мови, практично не виходять у місто.

'Живеться тут добре, - говорить батько Ніхада Сала, що усе ще працює в Туреччині. - Але тут холодно, і це не батьківщина. А в Ніхада шансів побільше'. 'Двадцять років тому Мальме був дуже сумовитим містом, - говорить Юлія Янец (Julіa Janіec), радник соціал-демократичної мерії. - У нас майже не було ресторанів, барів, не було театру, університету, молоді - взагалі нічого не було. Тепер у нас динамічне мультикультурне місто'.

Якщо Норвегія й Данія були захоплені нацистами, то Швеція зберегла нейтралітет, пішовши на негероїчні компроміси та поступки. Після війни вона випробовувала якесь почуття провини , тому вона вирішила стати світовим пастирем - 'моральною наддержавою'.

Швеція відкрила двері, гаманець і серце біженцям із самих травмованих місць планети. Тут як і раніше живе чимала когорта чилійських лівих, що виступали в 1970-і проти режиму Піночета. А список країн, звідки родом багато жителів Мальме, - як ретроспектива заголовків світових новин: Ірак, Боснія, Ліван, Іран, Афганістан, В'єтнам, Сомалі, Хорватія.

Це не єдина європейська країна, де імпульси гуманізму привели до проблем з іммігрантами. Занадто довго політики мейнстрима вважали обговорення цієї теми незаконним, небезпечним і по сутності расистським. Але у Швеції альтруїзм глибше, а переживання невдачі – гостріше.

Тепер шведські політики, які ставляться до ініціатив Брюсселя так само недовірливо, як британські, уважають, що пропонована Європейським Союзом система 'блакитних карт' для мігрантів, які потребує ринок, може стати гідним рішенням дилеми. Але вивіз найбільш кваліфікованих робітників із слаборозвинених країн - не акт доброти. Це серйозно підірве шанси 'третього світу' на поліпшення свого положення.


--------------------------------------

В тему:

Вісті з “Єврабського Фронту”: Німеччина, Швеція, Бельгія

Швеція: релігійні свята повинні бути “на вибір”

Шведський велфер: виявляється, що краще взагалі не працювати

1400 патріотів пройшли Маршем Пам’яті Даніеля Вретстрьома

Культура брехні

Чорна секта - ворог народу

Вторгнення чужих буде катастрофою

Більше мігрантів - більше злочинців

Темний бік імміграції
 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи