Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Андрій Хомицький: Сучасна парадигма економічного націоналізму в Україні

Світ:

Націоналізм як ідеологія має багато своїх проявів. Економічний націоналізм як політика захисту економічних інтересів титульної нації та забезпечення ресурсів для її всебічного розвитку, а отже наступу на спроби обмеження добробуту нації, є ефективним інструментом для розвитку економіки в умовах загострення світових криз.
Видатний канадський вчений А. Бретон визначив політику економічного націоналізму як один з найефективніших методів розвитку національної держави, спрямований на інвестиції в національну промисловість та перерозподіл національного доходу на користь титульної нації (A. Breton: The economics of nationalism. Jornal of Political Economy 1964, p. 376-386). Економічний націоналізм через низку протекціоністських заходів здійснює захист національного виробника від чужоземної недобросовісної конкуренції. Право власності на основні засоби в національній економіці відповідно до теорії економічного націоналізму належить лише титульній нації. Незаконно приватизовані підприємства, які є власністю іноземних держав, націоналізуються та повертаються у загальнонаціональну власність. Політика економічного націоналізму передбачає активне втручання держави в економіку задля зменшення хаотичності та циклічних коливань у ній. За допомогою митного тарифного та нетарифного регулювання забезпечується стимулювання національного експорту. Здійснюється підтримка та субсидіювання власного агропромислового комплексу.

З поняттям економічного націоналізму тісно пов`язана етноекономіка Під етноекономікою розуміємо побудову національної економічної системи з урахуванням психологічних, духовних та етнічно-антропологічних особливостей трудових ресурсів України.

У царині зовнішніх економічних відносин застосовується політика протекціонізму національної промисловості та торгівлі за допомогою митного законодавства.

Соціально-національна справедливість забезпечується за допомогою політики патерналізму, коли держава піклується про населення за допомогою системи опіки над кожним мешканцем.

Політика економічного націоналізму використовує принципи автаркії, яка спрямована на максимальне забезпечення розвитку економіки за рахунок власних ресурсів, зменшуючи вплив кризових процесів світової економіки.

Виведення української економіки з кризи, відродження промислового та сільського потенціалу, подолання демографічної кризи можливе за умов застосування політики економічного націоналізму.

Андрій Хомицький,
економічний експерт ВО "Свобода",
депутат Львівської міської ради




В тему:

Час покладатися на власні сили

Економіка самодостатності. Світовий досвід опори на власні сили

Україна і глобальна криза: напередодні ідеального шторму

Велика афера під назвою СОТ

Андрій Новак про підсумки 16 років роботи колоніальної адміністрації в Україні

Андрій Новак: Як підняти українську економіку

Ернст Заграва: Український варіант: неолібералізм + ренаціоналізація, або в чому сила держави?

Олександр Сугоняко: «Треба об’єднуватися!»

Ігор Каганець: Україна – хата без господаря

Ігор Каганець: «Глобальна криза примусить багатьох згадати слово “автаркія”»

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи