Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сокиринська медовуха побувала на Волині

10-11 січня в Луцьку пройшов останній регіональний конкурс медоварів України
Як і три попередні конкурси, що відбулися в Чернігові, Одесі і Харкові в листопаді-грудні 2008 року, конкурс в Луцьку був ініційований та організований Гільдією медоварів України. Фінальний Всеукраїнський конкурс медоварів проходитиме 21-22 лютого в містечку Баришівка Київської області.

Регіональний конкурс медоварів західних областей України виявився наймасовішим – на ньому було представлено найбільшу кількість зразків питного меду. З 60-ти представлених на конкурс зразків медових напоїв дегустаційна комісія зняла лише 2.

Дегустаційна комісія складалася з 10 спеціалістів, серед яких були люди з величезним досвідом – з Луцького горілчаного заводу, з пивоварні «Алекс-бровар», працівники Луцького держспоживстандарту. Був й представник влади – заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Луцької облдержадміністрації. Очолював дегустаційну комісію шанований всіма українськими бджолярами професор Олександр Литовченко. Він відзначив високий рівень якості медових напоїв.

На конкурс в Луцьку у якості експерименту додалася нова номінація – вперше були представлені медові бальзами і медове пиво. Від попередніх конкурсів медоварів цей відрізнявся ще й тим, що протягом двох днів на Театральному майдані міста лучани могли дегустувати й купляти уподобані медові вина. Микола Вовнянко з села Сокиринці Чернігівської області щедро пригощав усіх охочих. Він був визнаний найкращим медоваром Чернігівщини на першому регіональному конкурсі, що проходив в Чернігові 22-23 листопада. А Олександр Луценко з Полтави свою продукцію продав за перший день конкурсу. До речі, медове вино Миколи Вовнянка і Олександра Луценка користувалося у мешканців Луцька найбільшою популярністю.

Сьогодні медоварам дуже необхідні зміни до закону про бджільництво, зазначив на прес-конференції голова Гільдії медоварів України Василь Барабаш. Він каже, що зараз на відміну від російських та білоруських бджолярів українські медовари не можуть спокійно продавати свою продукцію – їхня діяльність законодавчо ніяк не регламентована.

Пасічники наголошують, що медове вино або медовуха, як інколи його називають, – це не горілка з медом. Таке хибне уявлення має дехто зі споживачів. Це – натуральний продукт, виготовлений з меду (вареного або ставленого), що має від 9 до 13 % алкоголю. А алкоголь цей утворюється природним шляхом - методом бродіння – як у звичайному виноградному вині.

Під час дегустації і продажу медових вин медовари активно спілкувалися з лучанами, розповідали про цей давній традиційний український напій і пояснювали його переваги. Окрім волинських медоварів до Луцьку приїхали і брали участь у конкурсі бджолярі з Чернігівщини, Київщини, Полтави, Одеси, Донецька і Харкова.

Перше місце у номінації «Меди ставлені з додаванням соків або ароматичних трав» отримав донеччанин Сергій Волик. Він й не очікував такого результату – участь у конкурсі медоварів брав вдруге після регіонального конкурсу в Харкові.

Перше місце у номінації «Меди ставлені без додавання соків і ароматичних трав» отримав Олександр Луценко з Полтави.

Перше місце у трьох номінаціях – «Меди варені без додавання соків і ароматичних трав», «Меди варені з додаванням соків або ароматичних трав» та «Апіфітобальзами» отримав лучанин, член Волинського осередку Гільдії медоварів України Володимир Дмитрук.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи