Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Джерела стабільності в Україні лежать за межами нинішньої системи

Категорія:

3 грудня 2009 року в Києві відбувся Круглий стіл для експертів та ЗМІ: «Україна: що буде після шторму: Криза, Конституанти, Спадкоємність влади», організований Київською школою сценування та Міжнародним Фондом Блейзера.
Учасники Круглого столу обговорили можливі варіанти розвитку ситуації в Україні після виборів. Особливу стурбованість викликає стан економіки країни і розбалансування взаємодії гілок влади на тлі глобальної кризи і непередбачуваної виборчої кампанії.

09120401zbtТак, в своєму виступі, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера, Олег Устенко відзначив, що для виходу з кризи новий президент повинен приймати швидкі й не завжди популярні рішення. Розвиток країни має бути зрозумілим і прогнозованим не лише для українських громадян і українського бізнесу, але й для іноземних інвесторів. Зараз країна отримала тимчасовий перепочинок. Темпи економічного падіння суттєво уповільнилися по цілому ряду секторів. Однак основна частина системних проблем, які викликали кризу осені 2008 р. все ще актуальні. Велика кількість боргів, які в сумі перевищують 100 млрд. доларів й виплати, які мають бути по боргових зобов’язаннях у 2010 році, що перевищують 30 млрд. доларів, дуже серйозно вплинуть на розробку економічної політики держави. Без серйозних реформ не обійтися.

09120402zbtГрунтовний аналіз взаємодій гілок влади й суспільства з точки зору подальшого розвитку конституціоналізму провів Віктор Мусіяка - віце-спікер Верховної Ради України 2-го скликання, заслужений юрист України, професор права: «Лише “народ - суверен” має природне право легітимізації держави, звільнення його від родових травм через механізм установчої влади”.




09120403zbtІгор Коліушко, керівник Центру політико-правових реформ в своїй доповіді приділив увагу адміністративній реформі: «Необхідно негайно провести адміністративну і судову реформи, а її узагальненням повинна стати конституційна реформа шляхом прийняття Нової Конституції через механізм Конституційних Зборів”.





09120404zbtОлександр Скіпальський, екс - заступник Голови СБУ сказав: “Ми повинні запобігти узурпації влади і повернути реальні важелі влади/управління народові України».










09120405zbtСпеціальний гість – Владика Савватій (Архієпископ Київський і всієї України) - закликав присутніх до духовного єднання як основи процвітання народу і зміцнення державності. Єдина православна церква могла би послужити потужною стимул-реакцією в подоланні кризових явищ. В той же час взаємодія церкви і держави повинна здійснюватися на підставі конкордатних стосунків (угоди), де були б прописані не лише питання реституції, але й питання взаємодії традиційних конфесій з інститутами влади.


В дискусії також взяли участь експерти:
Анатолій Пінчук, президент Фонду «Громадянська асамблея України»
Євген Копатько, керівник соціологічної компанії R & B Group.
Олексій Шерстобоєв, експерт Центру Східноєвропейських досліджень
Рене Канаяма, голова правління Japan Investment Advisory Council
Захар Віноградов, керівник представництва «РИА-Новости» в Україні
Юрій Романенко, керівник інтернет-проекту "Хвиля"



09120406zbtНа завершення модератор Круглого столу Юрій Збітнєв сказав: «Суспільство зневірилося в ефективності влади і, перш за все, в питаннях майбутнього розвитку країни. Тому вперше за Круглим столом зібралися громадські і релігійні діячі, військові і вчені, економісти, експерти, політологи й іноземні інвестори. Для всіх нас важлива передбачуваність влади, гарантія розвитку нації і країни. Як і хто забезпечить спадкоємність в умовах недосконалої системи управління? Хто прийде після виборів? Хто спадкоємці – від президента до рядового чиновника? Нинішня система потребує корінного реформування як у сфері економіки, так і у сфері державного управління. Це може зробити не влада, а громадянське суспільство через механізм прямої демократії - Конституційні збори. Тому я впевнений, що механізми і джерела стабільності лежать за межами конституційного поля».

Учасники конференції відповіли на численні запитання журналістів.

Пресс- служба ВПНС
3 грудня 2009 року
Київ


Фото з "круглого столу" тут


В тему:

Юрій Збітнєв: Ми пропонуємо допомогу Віктору Ющенку - за умови суттєвих кадрових змін (відео)

Україна-18: чекаємо фюрера

Олександр Скіпальський: «Я знаю, як готують військові перевороти»

Ющенку радять ввести надзвичайний стан і очолити уряд

Генерал-лейтенант Скіпальський про необхідність оновлення нинішньої влади (відео)

Юрій Збітнєв про шкідливість вакцинації і перспективи розвитку політичної ситуації (відео)

Юрій Збітнєв про Конституційні збори (відео)

Ми все повернемо, а винні будуть покарані.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи