Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

WikiLeaks: Фірташ зізнався, що працює з ватажком російської мафії

Світ:

Скандальний сайт WikiLeaks розсекретив документи, які стосуються українського бізнесмена Дмитра Фірташа: він пов’язаний з Семеном Могилевичем і хотів створити коаліцію Ющенка та Партії регіонів.
Впливовий український бізнесмен, співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ у 2008 році зізнався у зв’язках з Семеном Могилевичем, якого вважають "ватажком ватажків" російської мафії. Про це йдеться у черговій порції витоків з американського дипломатичного листування, оприлюдненого на сайті WikiLeaks.

У дипломатичній депеші, направленій до Вашингтона з Києва у грудні 2008-го, йдеться, що Фірташ нібито зізнався американському послові у своїх зв’язках з російською організованою злочинністю.

З телеграми виходило, що Фірташ сказав про те, що він отримав згоду на участь у бізнесі від відомого кримінального авторитета Семена Могилевича. За висновком правоохоронних структур європейських країн і США, Могилевич є "ватажком ватажків" російської мафії, яка діє у всьому світі.

Згідно з документом, Фірташ нібито визнав, що потребував дозволу Могилевича на те, щоб "потрапити в бізнес".

"Він був непохитний у тому, що він не вчинив жодного злочину, коли будував його бізнес-імперію, та жалівся, що аутсайдери не розуміють, що в Україні після розпаду СРСР був період беззаконня", - пише WikiLeaks.

"Мільярдер, можливо, одна з найвпливовіших особистостей в Україні, висловлював підтримку президенту Віктору Ющенку та жорстку зневагу до прем’єра Юлії Тимошенко", - йдеться в документі.

"Він зазначив, що перешкодив коаліції між БЮТ та Партією регіонів в останню хвилину та працює над тим, щоб створити коаліцію прихильників Ющенка з ПР", - сказано в документі.

"В довгому монолозі Фірташ описав розвиток його бізнесу від того, як він був торгівцем їжі до створення RosUkrEnergo", - зазначено на сайті.

Фірташ нібито стверджував, що Тимошенко співпрацювала з Росією, щоб ліквідувати RosUkrEnergo, та навів приклади, які мали довести, що вона робила політичні поступки Москві, щоб отримати її підтримку.

Після цієї доповіді в документі є коментарій співробітника посольства: "Свої аргументи Фірташ висловлював, виходячи з власних бізнес-інтересів. Він бачить Тимошенко як серйозну загрозу своєму бізнесу".

Раніше сайт Wikileaks розсекретив документи, які довели зв’язок RosUkrEnergo з російською мафією.

"Приміром, кримінальний авторитет Сергій Шнайдер (більш відомий як Семен Могилевич) не тільки користувався свободою пересування та офіційною охороною всередині Росії, але й отримав призначення в "Газпром" завідувати продажами газу в Україну через тіньову компанію RosUkrEnergo", - було зазначено у переписці американських дипломатів.

Нагадаємо, у липні 2005 тодішній керівник Служби безпеки України Олександр Турчинов заявив, що СБУ має "непрямі докази" того, що Семен Могилевич контролює компанію RosUkrEnergo - ексклюзивного постачальника російського газу в Україні.

Дмитро Фірташ є співвласником RosUkrEnergo. Вважається, що йому належить трохи менше половини акцій компанії.

Семен Могилевич фігурує у списку найбільш розшукуваних людей в США. За даними ФБР, зараз Могилевич живе у Москві і звідти управляє діяльністю підвладних йому угрупувань.


В тему:

Український дракон, або конкурс на Президента

Рух білого опору в США: Навіть якщо WikiLeaks замовкне – найцікавіше ще попереду

Wikileaks: Росія шантажувала у справі Голодомору


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи