Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 147
  • Переглядів: 162

Золоте правило етики, або Залізний закон розплати

Категорія:

Це правило існує стільки, скільки існує людство. У Нагірній проповіді Ісуса Хреста воно сформульовано так: «Усе, що ви бажаєте, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм» (Матвій 7.12). Існує і негативний його варіант, наприклад, у формулюванні Конфуція: «Не роби іншим того, чого не бажаєш собі». Також є нейтральний варіант цього правила: дій так, як хотів би, щоб діяли інші. Але що ж це таке – правило?

zholudidub-1064h686.jpg

Що посієш, те й пожнеш
Що посієш, те й пожнеш

1. ПРАВИЛО І ЗАКОН

Слово правило (прав–ило) буквально означає «дух прави», де «прав» або «прАва» – закладений Творцем інформаційно-енергетичний каркас Всесвіту, а «ило» (ель, їл, йло) – дух, тобто щось нематеріальне, польове, егрегорне: наприклад, Гавриїл – «дух говоріння», Михайло – «дух могутності», Полель – «дух кохання», Енліль – сумерський бог творчості, Ярило (Ариїл) – сонячний бог, дух сонячної енергії. До Прави також відносимо сукупність світоглядних уявлень, принципів і законів, на основі яких сотворено наш Всесвіт. Правою також заведено називати духовний простір, в якому знаходяться святі духовні сутності, тобто ті, що перебувають в єдності з Творцем та його Правою. Для Прави властиві сила і краса.

Правило – це настанова, яка дозволяє діяти в гармонії з силовим каркасом Прави і долучатися до божественної сили та краси. Точна дія згідно з правилами Творця дає людині щастя, натомість відхилення від правил приносить страждання. Всесвіт не б’є людину – людина сама б’ється об його опори.

Страждання – це остаточний індикатор, який вказує на суттєве відхилення від Прави. Попередніми, попереджуючими індикаторами НЕПРАВИЛЬНОГО життя і передвісниками страждань є потворність (некрасивість) і слабкість.

Правило – це настанова для вільної людини, яка сама вирішує, дотримуватися його чи ні. Правило не примушує, а тільки рекомендує. Правило дає простір для творчості. Діючи згідно з Правилами, людина не натикається на «каркас Всесвіту» і не страждає. Жити за правилами – це як рухатися в течії, яка сама тебе несе, або різати деревину вздовж волокон – майже без опору.

А що відбувається, коли людина нехтує правилами? Тоді набирає чинності невідворотний закон. Його дія вже не залежить від волі людини. Наприклад, існує правило «не встромляти пальці в електричну розетку». Людина має сотні варіантів, як виконати це правило. Якщо ж вона його порушує, то набирає чинності один-єдиний варіант – удар струмом. Очевидно, що удар струмом – це вже не гнучке правило, а жорсткий закон.

Таким чином, правило передбачає вільний вибір, творчість, багатоваріантність, натомість закон – це жорсткий причинно-наслідковий зв’язок. Тому правила (дух прави) існують ТІЛЬКИ для людини, яка є втіленим духом і носієм волі. Для всіх інших елементів Всесвіту діють ТІЛЬКИ закони, наприклад, закони фізики або математики. Для людини існують і правила, і закони. Чим вищу свідомість має людина, тим більше в її житті правил, і тим менше законів. Натомість люди з низькою свідомістю можуть існувати тільки у просторі законів. Якщо розглянути екстремальні варіанти, то для святих людей існують тільки правила, для темних – тільки закони.

Правила і закони – це дві сторони того ж самого регулюючого механізму Всесвіту. Рух від правила до закону супроводжується зменшенням свободи вибору. Можна сказати, що закон – це правило, в якому вже немає свободи вибору.

Одні правила дають більшу свободу, інші меншу – і цим вони відрізняються між собою. Натомість всі закони однакові в тому, що взагалі не передбачають варіантів вибору. «Закон», який має різні трактування і передбачає різні варіанти дій, взагалі не є законом – це тільки ілюзія і пастка для дурнів.

2. ЗОЛОТО І ЗАЛІЗО

Етика – це наука про правильну поведінку людини у фізичному світі, сукупність знань про його «правила гри». Людина як безсмертна духовна сутність періодично втілюється у цьому проявленому світі – подібно до того, як гравець входить у гру з її правилами. Врешті-решт, саме слово «людина» буквально означає «гравець» – і це найважливіша її характеристика. Цей первинний сенс людського існування зберігся в латинській мові у словах ludo – «грати», ludus – «гра», ludens – «той, хто грається», «гравець», ludicia – «музикування», «музична гра».

Життя людини – це черговий сеанс її епохальної «гри в земні існування». Як і в будь-якій грі, для нього властиві свої правила і закони. Головним з них є Золоте правило етики, яке одночасно є Залізним законом розплати. «Золото» вказує на його м’якість, красу і універсальність, а «залізо» – на твердість, суворість і вибірковість. Від самої людини залежить, з якою стороною життєвої гри – золотою чи залізною – вона переважно матиме справу.

Наприклад, люди зібралися пограти у футбол. Гра відбувається згідно з простими і зрозумілими правилами, які дають величезний простір для творчості. Якщо ж хтось брутально порушив правила – його видаляють з гри, без варіантів. Гра – це правила, видалення з гри за порушення правил – це закон.

Отже, вселенський регулятор людського життя складається з правил і законів. Правила дають свободу дій, закони ці дії жорстко обмежують. Одні правила дають більшу свободу, інші – меншу. Відповідно, має бути правило, що дає найбільшу свободу. Ним є згадане вище Золоте правило етики.

3. ВСЕ, ЩО РОБИШ ІНШИМ, БУДЕ ЗРОБЛЕНО ТОБІ

Нагадаємо формулювання Золотого правила етики: «Усе, що ви бажаєте, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм». Зазвичай воно сприймається як побажання робити добро і не робити зло. Проте сенс його значно глибший.

Річ у тім, що Золоте правило етики одночасно є Залізним законом розплати, подібним до фізичних законів. Це той випадок, коли протилежності збігаються. Правило в тому, що людина сама вибирає, як до неї можуть ставитися інші люди. Закон в тому, що після цього вибору включається жорсткий механізм причини і наслідку – «Що посієш, те й пожнеш». Адже життя – це не тільки Гра, а й Школа, в якій всі уроки мають бути вивченими – якщо не в цьому сеансі втілення, то в наступних.

Пояснимо це на прикладах.

Людина ввічливо поводиться з іншими людьми. Це значить, що інші з нею повинні також поводитися ввічливо – згідно з Золотим правилом етики. Якщо хтось з нею поводиться грубо, то це буде порушенням Правила. Як ставитися до такого порушника? Він зробив свій вибір: тепер грубе ставлення до нього буде цілком правомірним, адже він «зробив те, що хотів би, або зробили йому».

Припустимо, воїн іде на війну з готовністю вбивати інших. Це значить, що він має бути готовим, що його також уб’ють – і це буде правомірно. Він сам зробив вибір, тож тепер немає на кого ображатися.

Хтось говорить людям неправду. Це значить що інші також мають законне право говорити йому неправду.

Хтось інший позбавив людину майна. Хай не ображається: його також можуть обдерти, причому ця дія буде абсолютно правомірною і етичною – адже він сам захотів, щоб з ним так вчинили.

Нагадаємо, що життя – це велика Школа. Тому навчання відбувається способом, найбільш доступним для розуміння учнів. Найефективнішим для розуміння є симетрична реакція: обманув когось – обманули тебе. Не подобається? Згадай, кого ти обманув. Виховання триватиме доти, доки не засвоїш цього уроку: обманювати погано. Виховний процес може тривати як завгодно довго – для Всесвіту сотня твоїх земних життів є лише одною миттю.

Людина, яка вчинила несправедливість, рано чи пізно буде покарана, і процес виховання триватиме доти, доки не буде засвоєно урок. В ролі вихователя може виступити будь-хто. Найбільш наочним і доступним для виховання порушника правил буде ситуація, коли в ролі вихователя виступає жертва цього порушника. При цьому вихователь здійснює акт милосердя щодо «вихованця», адже допомагає йому засвоїти необхідний життєвий урок у максимально зрозумілій формі.

А тепер притча.

Одного разу вчитель запитав учня: Чи треба за зло платити добром? Учень відповів: Так, за зло треба платити добром. Тоді вчитель запитав: А чим же ти тоді платитимеш за добро? За добро треба платити добром, а за зло – по справедливості.
 


Наші інтереси: 

Пізнаємо закони і правила буття.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Надія Олегівна.
0
Ще не підтримано

Ой, а чи правильно українці роблять, коли називають головного рашиста ..йло?

«ило» (ель, їл, йло) – дух, тобто щось нематеріальне, польове, егрегорне: наприклад, Гавриїл – «дух говоріння», Михайло – «дух могутності», «ельфи» – астральні істоти, Полель – «дух кохання», Енліль – сумерський бог творчості, Ярило (Ариїл) – сонячний бог, дух сонячної енергії.

Коментарі

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую, повчально-цікава стаття. Золоте правило - чудове. По справедливості платити, добре підказано в притчі.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Все дуже чітко і ясно. ППКС (Підписуюсь під кожним словом) :-))

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Такі матеріали потрібно обов'язково включати у шкільну програму..Без варіантів...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Хайре, браття і сестри! )

Розтлумачте мені старому, бо щось не дотумкаю...

От із цим усе зрозуміло:

Цитата:
Найефективнішим для розуміння є симетрична реакція: обманув когось – обманули тебе. Не подобається? Згадай, кого ти обманув. Виховання триватиме доти, доки не засвоїш цього уроку: обманювати погано. Виховний процес може тривати як завгодно довго – для Всесвіту сотня твоїх земних життів є лише одною миттю.

Тепер практична сторона - спробуюймо застосувати закон "симетричної реакції" стосовно нищення українців Голодомором...

"... український народ заморив голодом когось – заморили голодом український народ. Не подобається? Згадаймо, кого український народ "заморив голодом". Виховання триватиме доти, доки не засвоїш цього уроку: морити голодом погано. Виховний процес може тривати як завгодно довго – для Всесвіту сотня твоїх земних життів є лише одною миттю.

Тепер розгадаймо кого ж?...

Цитата:
В ролі вихователя може виступити будь-хто. Найбільш наочним і доступним для виховання порушника правил буде ситуація, коли в ролі вихователя виступає жертва цього порушника.

Хто "жертва порушника"? Хто нищив український народ голодом? Відповідь на це запитання розкрито у статті "Вони організували геноцид українців: керівний склад НКВС УСРР середини 1930-их років"
От тільки, не пам'ятаю я, коли це українці морили голодом євреїв?...

От і прошу розтлумачити мені це, старому. Як тільки поясните, одразу й разом "Радіймо" вигукнемо.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Метафізичне коріння того,що сталося в Україні у ті страшні роки першої половини минулого століття може бути глибшим за відому писану ізТОРію.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Надія Олегівна.
0
Ще не підтримано

Ой, а чи правильно українці роблять, коли називають головного рашиста ..йло?

«ило» (ель, їл, йло) – дух, тобто щось нематеріальне, польове, егрегорне: наприклад, Гавриїл – «дух говоріння», Михайло – «дух могутності», «ельфи» – астральні істоти, Полель – «дух кохання», Енліль – сумерський бог творчості, Ярило (Ариїл) – сонячний бог, дух сонячної енергії.
Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

"Попередніми, попереджуючими індикаторами НЕПРАВИЛЬНОГО життя і передвісниками страждань є потворність (некрасивість) і слабкість".

Тобто, старість є покаранням за порушення правил, а нормальні (ПРАВИльні) люди не мають старіти і слабжути.

В такому разі, нам мало омолоджуватись за режимом керованої молодості (це лівий шлях), а варто згадувати свої минулі порушення правил Всесвіту.

Чи не так, Ігоре? Дякую.

Все починається з Любові.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Головна проблема – у збоченості всієї нашої культури, світогляду, способу життя. Для того, щоб увійти в режим керованої молодості, треба усе це дослідити, виправити та творчо пристосувати до поточних реалій. Саме над цим ми нині й працюємо. Ось базова стаття на цю тему: Вічне життя: 7 необхідних компонентів режиму керованої молодості з продовженням у серії наступних статей. 

Сергій Ждан wrote: "Попередніми, попереджуючими індикаторами НЕПРАВИЛЬНОГО життя і передвісниками страждань є потворність (некрасивість) і слабкість". Тобто, старість є покаранням за порушення правил, а нормальні (ПРАВИльні) люди не мають старіти і слабжути. В такому разі, нам мало омолоджуватись за режимом керованої молодості (це лівий шлях), а варто згадувати свої минулі порушення правил Всесвіту. Чи не так, Ігор

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лихослів'я руйнує душу та опускає у Простір страждань – «пекельні світи».

Надія Олегівна wrote: Ой, а чи правильно українці роблять, коли називають головного рашиста ..йло? «ило» (ель, їл, йло) – дух, тобто щось нематеріальне, польове, егрегорне: наприклад, Гавриїл – «дух говоріння», Михайло – «дух могутності», «ельфи» – астральні істоти, Полель – «дух кохання», Енліль – сумерський бог творчості, Ярило (Ариїл) – сонячний бог, дух сонячної енергії.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!