Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна накопичила достатньо газу, щоб пережити газову війну з Росією

Світ:

У НАК Нафтогаз України підготувалися до газової війни з Росією. Як повідомив глава НАК Євген Бакулін, компанія накопичила достатню кількість газу в підземних сховищах для осінньо-зимового сезону, пише КоммерсантЪ-Украина в статті "Запас прочности".
У Міненерго пояснили, що в тому випадку, якщо суд розірве поточний договір з Росією, з’явиться можливість вести переговори про укладення нової угоди без зайвого поспіху. Експерти вважають третю газову війну дуже можливою, навіть якщо суд не розірве договори НАК з Газпромом.

У понеділок пізно ввечері глава НАК Нафтогаз України Євген Бакулін заявив, що станом на початок вересня очолювана ним компанія накопичила в підземних сховищах близько 19,2 млрд кубометрів природного газу. Ці обсяги дозволять забезпечити безперебійні поставки газу в опалювальний сезон 2011-2012 років. Учора прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні повністю виконати всі зобов’язання перед державами Євросоюзу щодо транспортування російського газу. "Незважаючи на те, що ми вважаємо газові контракти з Росією кабальними і невигідними, ми в повному обсязі забезпечимо транспортування газу до Європи", - наголосив пан Азаров.

Високопоставлене джерело Коммерсанта в Міненерго вчора пояснило, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні більш впевнено вести переговори з Газпромом. "Перш за все, якщо суд прислухається до наших аргументів і все-таки розірве угоду з Росією, ми зможемо достатньо спокійно вести переговори про новий договір і укласти його не похапцем, - сказав співрозмовник видання. - Крім того, ми хочемо затвердити на наступний рік зниження обсягів закупівлі газу до 25 млрд кубометрів, що також вимагає певних переговорів. З газом в ПСГ вести їх буде набагато комфортніше".

Нагадаємо, згідно з підписаним у 2009 році договорами, Україна повинна викуповувати не менш як 33 млрд кубометрів газу в рік.

Начальник аналітичного відділу ІК Брокеркредитсервіс Максим Шеїн вважає, що третя газова війна між Україною і Росією, аналогічна до тих, що були в 2006 і 2009 роках, цілком можлива. "Головною причиною таких розбіжностей може стати намір України вже в 2012 році купити менше газу, ніж записано в контракті. Після того, як з’явилися грізні заяви українського керівництва про розгляди в судах, навряд чи Газпром піде на поступки в цьому питанні", - заявив пан Шеїн.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що цього разу Україна більш підготовлена ​​до газової війни, ніж в 2006 та 2009 роках. "У ці роки газу в підземних газосховищах для продовження транзиту до країн Євросоюзу та відбору для України дійсно не вистачало, і договори укладалися в стані цейтноту", - говорить пан Гудима. Таким чином, зараз у Нафтогазу більш високі шанси домогтися від Газпрому поступок навіть у разі початку блокади, вважає експерт.


В тему:

У Франції зупинили друк «Хрестоматії шахрайства», щоб включити туди оборудку з «газом Фірташа»

Пацани попались. Подробиці рішення суду про РосУкрЕнерго

Від кого засекретили рішення Стокгольмського арбітражу?

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи