Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Google Bank і Apple Bank захоплять весь банківський бізнес

Аналітики Deutsche Bank написали сценарій смерті всіх традиційних банків від рук нових технологічних монстрів. Інтернет-компанії спочатку заберуть в них ринок платежів, а потім - і кредитування з депозитами. На революцію піде всього кілька років.

У банків просто не вистачить коштів і духу, щоб протистояти інноваторам.

Технологічна революція, яка щойно розпочалася, кидає виклик традиційним банкам. Незважаючи на зниження прибутків і більш жорстке регулювання, їм потрібно зібратися з силами і інвестувати в нові технології. Інакше вони просто не витримають конкуренції з Google Bank або Apple Bank, які рано чи пізно з’являться і захоплять більшу частину роздрібного ринку, поховавши столітні традиції рахунків, чеків, переказів і т.д., пишуть стурбовані аналітики Deutsche Bank.

Традиційні великі банки прогавили початок бурхливого розвитку сучасних платіжних систем. Та й грошей на нововведення у не так вже й багато, адже доводиться збільшувати резерви і витрати, пов’язані з виконанням вимог регуляторів.

Google, Apple, Amazon і Paypal вже створюють моделі для проведення мобільних платежів. Їхня клієнтська база не менше, ніж у банків, а їхні клієнти, як правило, є справжніми фанатами, особливо лояльними до цих компаній. В банківському бізнесі такого не зустрінеш.

Найсумніше для банків це те, що їм аж ніяк не можна втрачати ринок платежів: після кризи він для них знову став одним з найважливіших. Комісія за проведення платежів та обслуговування банківського рахунку становить дохід банка, що не залежить від рівня процентної ставки за кредитами і депозитами.

Останні 5 років кількість платежів в середньому зростає на 6,7% в рік в світі. Зростало воно навіть в кризові 2008-2009 роки. На США і Європу, як і раніше, припадає приблизно 70% безготівкових операцій. Уряди намагаються всіляко сприяти розвитку безготівкових розрахунків, наприклад, обмежуючи оплату готівкою великих покупок, як це намагаються зробити в Росії та деяких інших країнах.

Поки що значна частина платежів проходить через банківську систему. У 2011 році з 90,6 млрд. платежів 51% були виконані у формі звичайних трансфертів, а 41% - за допомогою кредитних та депозитних карток.

Однак, безготівкові розрахунки за допомогою мобільних та інтернет-гаманців також ростуть дуже швидко. Небанківські структури займають приблизно 6% ринку безготівкових розрахунків, але вже в 2013 році їхня частка зросте до 8%.

Інтернет з платформи для розваг і спілкування поступово став драйвером для зростання економіки і бізнесу.

З 2006 по 2011 роки в Німеччині було закрито 6,6% підрозділів банків - їхня кількість знизилася до 39 643. У Великобританії було закрито 5525 підрозділів - скорочення на 19,8%. Це пов’язано з тим, що багато стандартних процедур тепер виконуються онлайн.

2030 року 44 млн. німців будуть користуватися онлайн-банкінгом проти 27 млн. у 2010 році.

Мобільний пристрій стає основним засобом доступу до інтернету. У США за останні шість років кількість людей, що володіють стаціонарними комп’ютерами, знизилося на 13%.

Останніми роками онлайн-магазини показують стабільно більш високий ріст продажів, ніж звичайні магазини. Найпопулярніші товари в мережі - книги, одяг і електроніка. Однак все частіше споживачі онлайн замовляють в мережі їжу та ліки.

Поки що банки намагаються інтегрувати нові технології оплати в свої бізнес-моделі. Але ринок розвивається так швидко, що технологічні лідери (інтернет-компанії) вже втекли далеко вперед: скоро вони інтегрують реальні, інтернет- і мобільні канали оплати. Це може повністю змінити існуючу систему платежів.

В Європі і США значну частину ринку автоматизованих систем покупки і платежів займає система Paypal. Вона швидко розростається і зараз намагається просувати мобільні платежі і платежі в точках продажів. Для цього використовується чіп NFC мобільних пристроїв.

Ринком мобільних платежів зацікавилися Google, Amazon і оператори мобільного зв’язку. Вони також развивають технології NFC ("комунікації ближнього поля"), що перетворюють телефон у платіжну картку.

Гаманець Google, представлений в 2011 році, дозволяє проводити безконтактні розрахунки в офлайн магазинах. Партнерами Google стали Citi, MasterCard та інші. Правда, мобільні оператори борються з Google, який заважає розробці їхніх власних аналогічних рішень.

Лідери пластикового ринку також намагаються вийти на ринок мобільних платежів. У них є величезна конкурентна перевага: вони володіють розвиненою інфраструктурою платежів, напрацьованої базою клієнтів - як користувачів, так і магазинів. Їм потрібно просто розширити вже існуючу модель, щоб завоювати значну частину нового ринку.

Традиційна модель бізнесу операторів мобільного зв’язку вичерпує себе. Саме тому оператори, які не можуть нарощувати дохід від послуг зв’язку, ось-ось кинуться на ринок мобільних платежів. Для цього у них є всі можливості - від налагодженої системи фінансових взаємовідносин з клієнтами до прекрасних зв’язків з виробниками телефонів. Vodafone у співпраці з Visa вже в у другому кварталі 2013 року збирається запустити перший електронний гаманець.

Чотири сценарії для мобільних платежів на найближчі 3-5 років:

Сценарій 1. Мудрі банки не вплуталися в гонку мобільних озброєнь

Банки не зацікавилися технологіями мобільних платежів. Або, вони вирішили не ризикувати, почекати і увійти на ринок, коли він буде остаточно розвинений. І правильно зробили: ринок всупереч всім прогнозам просто не відбувся. Споживачі вирішили, що за допомогою кредиток розплачуватися цілком зручно і нові інноваційні способи їм не потрібні. Магазини також порахували, що технології досить дорогі, а старі термінали і взаємини зі старими добрими банками їх цілком задовольняють. Банки не зазнали втрат і зберегли весь свій бізнес.

Сценарій 2. Гроші на вітер

Банки вирішили ризикнути скористатися новими можливостями і заздалегідь запропонували системи мобільних платежів. Вони уклали союзи з компаніями, які створили віртуальні системи оплати і навіть змінили свою структуру, створивши нові підрозділи, щоб впоратися з ринком. Але, як і в попередньому сценарії, магазини і споживачі новою технологією не зацікавилися. Гроші були просто викинуті на вітер, а інвестиції - списані на збитки.

Сценарій 3. Перші ластівки

Магазини вирішили витратитися і придбали термінали для нових розрахунків. Споживачам також сподобалося розраховуватися за допомогою мобільних телефонів. В електронні гаманці, послуги яких надаються за допомогою хмарних технологій, також були включені різні програми лояльності - знижки, купони і так далі. Ринок став зручним для покупця: будь-яку операцію можна зробити за один клік. Мобільні платежі інтегровані у всі операційні системи. З’явився зручний інтерфейс. Банки змогли вчасно зловити цю хвилю: вони використали сучасні технології та уклали вигідні партнерства.

Зрештою, вони запропонували і власні системи мобільних розрахунків.
При цьому платежі готівкою остаточно зникають. Банки втратили частину доходу від переказу грошей. Тепер це робиться через систему мобільних платежів, де комісія значно менша, ніж у традиційних клірингових системах. Банки також втратили частину доходу від пластикових карт. З одного боку, цей бізнес бурхливо розвивається - нові технології пластикових карт залучають клієнтів. Але, з іншого боку, зростає конкуренція. Зберігати високі комісії вже неможливо. Однак зростання кількості транзакцій компенсує втрати від зниження цін.

Поступово процес оплати послуг відділяється від рахунку клієнта, а відносини банків з клієнтами стають більш вільними. Мобільний гаманець необов’язково прив’язаний до якогось банку. Однак банки, що стали більш інноваційними, втратили лише невелику частку на ринку. Частка компаній, що не відносяться до банківського сектору, відповідно, зросла лише незначно.

Сценарій 4. Apple Bank і Google Bank випередили традиційні банки і захопили ринок

Як і в попередньому сценарії, споживачі і бізнес охоче прийняли нововведення. Нові технології захопили ринки. Але банки запізнилися і не змогли зайняти істотну частку на ринку. Клієнти банків почали масово йти до інших компаній, що пропонують надійне рішення, а банки втратили значну частку на ринку платежів.

На ринку популярність отримали різні віртуальні гаманці, інтегровані з екаунтами в різних інтернет-системах, а споживачі були автоматично включені в систему інноваційних розрахунків. Компанії, що захопили ринок платежів, також атакували й інші види діяльності банків - депозити та кредитування. З’являються Apple Bank, Google Bank та інші. Традиційні банки втрачають своїх клієнтів.

Банки, що втратили комісію з переказів, намагаються відвоювати ринок - вони пропонують схожі рішення, але вони вже не користуються попитом. Кредитні карти також користуються популярністю, але ось випускають їх вже не банки. При цьому навіть за випущеними картам банкам доводиться знижувати комісію - конкуренція дуже висока. Зростання кількості платежів по картах вже не може компенсувати втрати.

Ставлення банку і клієнта стають ще більш вільними, ніж у попередньому сценарії. Все більше клієнтів користуються іншими сервісами. У них тепер крім рахунку в банку є ще безліч різних акаунтів, інтегрованих з системою платежів і надання послуг, раніше повністю належали банкам.

В кінці цієї сумної історії банки повністю втрачають традиційні елементи своєї бізнес-моделі - кредитування та депозити. Так проходить їхня мирська слава, що тривала багато століть.

Переклад з російської НО
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи